La nivelul Județului Cluj s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rețineri pentru infracțiuni din spectrul familial și încălcări ale ordinelor de protecție, spune o statistică prezentată anul trecut la Cluj, în cadrul campaniei ”Aripi frânte”.
Peste 590.000 de persoane au beneficiat de informații utile pentru gestionarea situațiilor de risc generate de violența în familie, în cadrul campaniei ,,Aripi Frânte”, derulată de Poliţia Română în parteneriat cu Asociația Necuvinte.
Campania a fost implementată la nivel național, în anul 2017, de peste 11.600 de polițiști de analiză și prevenire a criminalității și ordine publică. Din totalul activităților desfășurate, peste 9.000 s-au desfășurat în mediul urban, iar alte aproape 17.300 de activități au avut loc în mediul rural. În judeţul Cluj a debutat în luna iulie 2017 în sala de conferințe a Hotelului Victoria din Cluj-Napoca, unde a avut loc cea de-a treia masă rotundă din cadrul Caravanei naționale.
Iniţiativa a urmărit formarea unor comportamente nonviolente în rândul tinerilor și informarea unui număr cât mai mare de femei cu privire la drepturile pe care le au și la instituțiile implicate în procesul instrumentării unor astfel de cazuri.
Pe parcursul campaniei, elevi din clasele liceale și de la gimnaziu au primit vizita polițiștilor și au dezbătut despre problematica violenței în familie, în peste 5.000 de unități de învățământ preuniversitar.
De asemenea, pentru transmiterea mesajului preventiv au fost organizate concursuri pe această temă, precum și manifestări cultural-artistice. La nivel universitar, au fost susținute sesiuni de informare cu studenți, unii dintre aceștia fiind interesați de abordarea temei în lucrările de finalizare a studiilor. Campania a beneficiat şi de un film de 30 de minute.
Un aspect important al campaniei l-a constituit dezvoltarea de noi parteneriate și întărirea celor existente atât cu instituţiile statului cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, cât și cu societatea civilă şi reprezentanţii media.
În anul 2017, odată cu derularea campaniei și transmiterea mesajului preventiv, a crescut și numărul persoanelor care au sesizat poliției situațiile în care au fost victime ale acestui tip de fapte.