Unitățile de învățământ dinCluj au bani de funcționare doar pentru primele șase luni din an, se arată în analizele Inspectoratului Școlar Județean. Situația este asemănătoare la nivelul întregului județ. Autoritățile guvernamentale le-a transmis directorilor de unități școlare să facă eforturi să se încadreze în costuri. Reducerea cheltuielilor ar însemna însă concedieri cu care sindicaliștii nu sunt de acord.
Unitățile de învățământ din Turda au acoperite doar circa 60 până la 80% din totalul cheltuielilor bugetare pentru anul 2018, se arată într-o analiză a Inspectoratului Școlar Județean. Situația nu este nouă, a existat și în anii anteriori dar apare acum în spațiul public după ce autoritățile guvernamentale de la București le-au transmis inspectoratelor școlarecă trebuie să facă economii. La rândul lor, acestea au transmis adrese directorilor de școli. În prezent, nimeni nu știe exact cum va fi completat deficitul de bani din educație.
Finanțarea învățământului se face prin intermediul așa numitului cost standard pe elev. În funcție de numărul de elevi, se cunoaște bugetul de cheltuieli al unei unități de învățământ. În decembrie 2017, Ministerul Educației anunța faptul că noul cost standard pentru fiecare elev/preșcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2018, crește de la 3.740 lei/an la 4.413 lei, potrivit unei hotărâri de guvern.
Tot în anul trecut, guvernul a decis ca salariile cadrelor didactice să nu mai fie plătite prin intermediul bugetelor locale ale localităților. Practic, până în 2017, guvernul trimitea banii pentru salarii în bugetele Consiliilor Locale: La rândul lor, acestea virau banii către școli. Din 2018, plata profesorilor se va face prin bugetele inspectoratelor școlare. În fiecare an existau unități școare care nu se încadrau cu costurile în prevederile bugetare. Anca Cordiș, lidera Sindicatul Salariatilor din Invatamant Turda afiliat Federației ”Spiru Haret” explică că depășirea costurilor se datora faptului că la un număr egal de elevi, existau unități școlare cu mai mulți profesori cu gradul I. În aceste cazuri cheltuielile cu salariile erau mai mari. Guvernul rezolva problema în fiecare an, prin rectificări de buget anuale, făcute de regulă toamna.
În 2018, Ministerul Educației le-a transmis inspectoratelor și școlilor că trebuie să facă economii. Sindicaliștii au primit vestea cu surprindere. Din noiembrie 2017, guvernul PSD transmite pe toate canalele oficiale mesajul că educația va beneficia în 2018 de cel mai mare buget din ultimii 10 ani. Acum 2 săptămâni, în întâlnirile tematice cu profesorii, oficialitățile au mers chiar mai departe: bugetul pentru educație în 2018 e cel mai mare din ultimii 28 de ani. Cadrele didactice se întreabă, pe bună dreptate, de ce e nevoie de economii dacă banii sunt oricum mai mulți. Adevarata întrebare însă este cum pot fi făcute economiile cerute de Guvern. Un răspuns pe care încă nimeni nu-l știe cu siguranță. Depășirea costurilor în unitățile de învățământ se datorează personalului didactic cu grade profesionale mari. Ponderea cea mai importantă a costurilor este astfel cu salariile. Să faci economii ar însemna să concediezi profesori cu gradul I ca să angajezi alții, începători.
În absența răspunsurilor, sindicaliștii din învățământ pregătesc proteste. Mâine, la București, sindicaliștii afiliați Federației Spiru Haret pregătesc piechetarea Guvernului. Sindicaliștii cer ajustarea costului standard pe elev.
”Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ organizează mâine, 31 ianuarie, începând cu ora 11.00, un pichet de protest în fața Ministerului Educației Naționale. Acţiunea noastră urmărește: blocarea comasărilor abuzive de clase, grupe și unități de învățământ; respectarea prevederilor legale privind drepturile salariaților din învățământ; dialog social real în educație; creșterea alocărilor bugetare pentru educație reflectate în special în costul standard per preșcolar/elev. Menționăm că FSE „SPIRU HARET“ s-a retras din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educației Naționale până la momentul în care instituția va înțelege că un dialog social real presupune transparență, comunicare, discuții de pe poziții de egalitate și parteneriat”, explică Dragoș Neacșu, din cadrul Departamentului Comunicare şi Imagine al Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.