Parchetul General: Trimitere în judecată pentru conflict de interese

0
61869268

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

  • DELEANU ANA-AURA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese, prev. de art. 2531 alin. 1 din Codul penal 1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal din 1969 și a art. 5 alin. 1 din Codul penal (două acte materiale);
  • DELEANU VASILE, sub aspectul instigării la conflict de interese, prev. de art. 25 din Codul penal din 1969, rap. la art. 2531 alin. 1 din Codul penal 1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal 1969 și a art. 5 alin.1 din Codul penal (două acte materiale);
  • UNGUREANU ANDREI-TEODOR, sub aspectul complicității la conflict de interese, prev. de art. 26 rap. la  art. 2531 alin. 1 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal din 1969 și a art. 5 alin. 1 din Codul penal (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2012 – 2013, inculpata Deleanu Ana-Aura, de profesie avocat, asociat coordonator al unei societăți ce a fost desemnată lichidator judiciar al Societății Comerciale pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA – SC ICM SA (societate cu capital integral de stat, deținută de Ministerul Industriei și Comerțului, aflată în faliment), în exercitarea atribuțiilor sale, încălcându-și obligația de abținere, a îndeplinit acte prin care au fost obținute foloase patrimoniale pentru o societate avocațială la care era asociat soțul său, inculpatul Deleanu Vasile, și fiica acestuia, de asemenea avocați. În demersurile sale, inculpata Deleanu Ana-Aura a fost ajutată de către inculpatul Ungureanu Andrei-Teodor, asociat coordonator în cadrul societății de avocați, sprijinul acestuia materializându-se în încheierea în numele respectivei societăți a unor contracte de asistență juridică. La îndeplinirea acestor acte, inculpații Deleanu Ana-Aura și Ungureanu Andrei-Teodor au fost instigați de către inculpatul Deleanu Vasile, ce deținea calitatea de asociat majoritar atât la societatea desemnată ca lichidator judiciar al SC ICM SA, cât și la societatea avocațială, exercitând în fapt controlul asupra ambelor entități profesionale.

În mod concret, inculpata Deleanu Ana-Aura, în calitate de asociat coordonator al lichidatorului judiciar, a încheiat, în numele acesteia, cu societatea avocațială reprezentată de inculpatul Ungureanu Andrei-Teodor, două contracte de asistență juridică, acte care au generat obținerea de către firma de avocatură a unor venituri în cuantum total de 660.300,37 lei (532.500,30 lei plus TVA), societatea de avocați emițând în acest sens un număr de patru facturi fiscale. Cea mai mare parte a sumelor încasate au constituit foloase patrimoniale obținute de inculpata Deleanu Ana-Aura, soțul său, inculpatul Deleanu Vasile, și fiica acestuia din urmă.

Unul dintre contractele de asistență juridică încheiat de lichidator  avea ca obiect  recuperarea sumelor datorate SC ICM SA de către Complexul Rovinari SA (actualul Complex Energetic Oltenia SA) cu care societatea deținută de Ministerul Industriei și Comerțului avea un litigiu. În urma încheierii acestui contract, în cadrul procedurii de executare silită, s-au obținut venituri în cuantum de de 435.710 lei (valoare fără TVA), din care suma de 43.571 lei a revenit inculpatei Deleanu Ana-Aura, suma de 326.782,5 lei inculpatului Deleanu Vasile, iar suma de 21.785,5 lei fiicei acestuia.

În baza celuilalt contract de asistență juridică, ce avea ca obiect reprezentarea juridică a SC ICM SA în două acțiuni judecătorești cu privire la un imobil situat în Târgu Jiu și care vizau radierea unei ipoteci, obținerea dreptului de superficie asupra terenului și înscrierea în cartea funciară, societatea de avocatură a obținut venituri în cuantum de 96.790,30 lei (valoare fără TVA), din care suma de 72.592,73 lei a revenit inculpatului Deleanu Vasile, iar suma de 4839,52 lei fiicei acestuia.

Totodată, din încheierea contractelor au fost obținute foloase patrimoniale și de către inculpatul Ungureanu Andrei-Teodor, care deținea o cotă de 10% din capitalul social al societății de avocați.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.