Compania de Apă Arieș și consilierii locali ai PSD Câmpia Turzii sunt puși sub presiune de către Agenția Națională de Integritate (ANI) care a demarat procedurile de verificare în cazul a doi aleși locali. ANI a cerut detalii suplimentare despre doi din consilierii locali ce au votat majorarea tarifului la apă și care sunt și angajați ai Companiei de Apă Arieș.
În 28 septembrie, Consiliul Local Câmpia Turzii vota HCL 179 Privind aprobarea planului tarifar actualizat pentru aria de operare a societății S.C. Compania de Apă Arieș S.A. pentru perioada 2017-2023. Pentru acest proiect de hotărâre au votat și consilieri locali, angajați ai Companiei de Apă Arieș. În urma unei sesizări depuse, Agenția Națională de Integritate a demarat cercetările. ”Într-adevăr ANI a cerut administrației locale să pună la dispoziției o serie de documente în cazul dl consilieri Gheorghe Rece și Gabriel Lică David”, a precizat Nicolae Ștefan, secretarul Municipiului Câmpia Turzii. Gabrile Lică David este inginer de mediu la stația de epurare a Companiei de Apă Arieș iar soția acestuia este inspector de specialitate tot la CAA. Gheorghe Rece ( foto dreapta) este șeful sucursalei Câmpia Turzii a Companiei de Apă Arieș, o slujbă unde câștigă 4500 lei lunar.
Investigația ANI pune o presiune crescută asupra Companiei de Apă Arieș. Operatorul de apă a invocat urgența votării actului normativ local prin faptul că trebuie atașat documentației de accesare a unui proiect european. HCL 179 prevede majorări ale tarifelor de apă și canal pentru perioada 2017-2020 și a stârnit discuții contradictorii în spațiul public. Consilieri locali precum Dan Bradu (PNL) au refuzat să voteze actul normativ și au atras atenția că majorările de tarife cerute de Compania de Apă nu sunt suficient de bine fundamentate din punct de vedere economic.
Posibilitatea ca ANI să constate că actul normativ a fost votat cu încălcarea legislației privind conflictul de interese crează probleme Companiei de Apă Arieș. Potrivit art. 46 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, iar potrivit alin. 2 „Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”.
Votul dat de consilierii PSD din Câmpia Turzii va pune Compania de Apă Arieș într-o situație delicată, dacă ANI va constata un conflict de interese, deoarece orice consumator al serviciilor de apă din Câmpia Turzii poate cere constatarea nulității hotărârii de consiliul local. Compania de Apă Arieș nu a putut fi contactată pentru o poziție în legătură cu implicațiile posibile în cazul în care ANI constată conflictul de interese.