Monitorizarea glicemiei la copii și testele glicemice compensate, lipsuri majore ale sistemul sanitar

0
Poza715198233226345

Lipsa unui program gratuit pentru monitorizarea continuă a glicemiei la copiii cu diabet zaharat și insuficiența testelor glicemice compensate pentru mulți dintre adulți sunt câteva dintre problemele întâmpinate de persoanele cu diabet din România. În țară sunt aproape 2 milioane de adulți, dintre care jumătate femei și alte câteva mii de copii suferă de diabet zaharat, potrivit datelor de specialitate.

Federația Asociațiilor de Diabet din România a organizat marți, 14 noiembrie, la București o conferință în cadrul căreia a fost prezentantă Carta Albă a Diabetului, un document coprehensiv care sintetizează principalele probleme din sistemul național de sănătate, privitoare la diabet.

Carta Albă a Diabetului sintetizează foarte detaliat contextul actual raportat la persoanele cu diabet din România, în ceea ce privește îngrijirea lor, accesul la serviciile medicale specifice, identificând măsuri care, implementate, ar putea să contribuie la o îmbunătățire a condiției persoanei cu diabet în România. În acest sens, Carta Albă aduce în prim plan rolul câtorva instrumente esențiale pentru controlul diabetului, mai exact educația terapeutică și implicarea asociațiilor de pacienți sau a grupurilor suport”, a explicat Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

O altă temă importantă abordată în cadrul conferinței a fost Situația copiilor și adolescenților cu diabet de tip 1 din România. În prezent, în țara noastră, copiii cu diabet nu beneficiază în mod gratuit de un sistem de monitorizare continuă a glicemiei prin senzori. Din acest motiv, copiii ale căror familii nu-și permit să achiziționeze acest sistem sunt nevoiți să se înțepe de mai multe ori pe zi pentru a-și măsura nivelului glicemiei din sânge. La dezbatere au fost făcute și demonstrații despre cum funcționează un sistem de monitorizare continuă a glicemiei prin senzori și cât de util este un astfel de sistem pentru copii.

Dezbatarea pe tema diabetului a avut loc la Parlamentul României, cu sprijinul Comisie de Sănătate a Senatului și al Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

null

null

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.