Consilierii PNL au refuzat astăzi să introducă pe ordinea de zi prezentarea plângerii prealabile a prefectului de Cluj prin care acesta solicită revocarea unei hotărâri a Consiliului Local, considerată nelegală. Plângerea prealabilă putea prezentată oficial Consiliului Local care să o discute căci ordinea de zi permite prezentarea de rapoarte precum și orice problemă de interes local.
Secretara Municipiului Turda a insistat că Plângerea prealabilă nu se poate introduce pe ordinea de zi deoarece nu este redactată sub forma unei hotărâri de Consiliu Local iar consilierul Adrian Sălăgean a susținut că ordinea de zi a unei ședințe extraordinare nu poate fi modificată odată ce a fost stabilită. Sălăgean a și refuzat de altfe să voteze.
Potrivit Codului Administrativ, pe ordina de zi a Consiliului Local pot fi incluse orice alte probleme de interes local chiar dacă nu sunt sub forma unor hotărâri a Consiliului Local ” Proiectul ordinii de zi a ședinței consiliului local poate cuprinde proiecte de hotărâri, cu menționarea titlului și a inițiatorului, rapoarte ale primarului, ale viceprimarului, ale consilierilor locali, ale comisiilor de specialitate, ale comisiilor speciale sau mixte, rapoarte sau informări ale conducătorilor organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică în unitățile administrativ-teritoriale, după caz, precum și orice alte probleme de interes local se arată în alineatul (3) art 135 din Codul Administrativ.
La același articol dar la alineatul (8) se arată că ”Suplimentarea ordinii de zi se aprobă numai pentru probleme urgente cu majoritate simplă”. O plângere prealabilă a Prectului ce trebuia discutată de Consiliul Local în ședința ordinară a lunii ianuarie ( au fost două ședințe de Consiliu) poate constitui o urgență în condițiile în care a trecut o lună de la adresa Prefecturii iar Municipiul Turda este dat deja în judecată. Municipiul Turda poate decide revocarea, până la primul termen de judecată și poate mandata avocații în acest sens.
Discutarea Plângerii Prealabile a prefectului este așadar ” problemă de interes local”, era și urgentă căci deja trecuse o lună de când prefectul ceruse discutarea ei.
Ce prevede hotărârea contestată
Deși nu era obligat să o facă, Municipiul Turda a plătit la cererea primarului Cristian Matei și cu aprobarea Consiliului Local Turda suma de 800.000 de lei către firma Dandan Tur Logistic din Câmpia Turzii. Această firmă avea de încasat de la Prival Ecologic o sumă de bani iar municipiul Turda trebuia să plătească către Prival Ecologic deasemenea o datorie. Nu se știe de ce, primarul a venit cu ideea ca Municipiul Turda să plătească datoria către Prival, acoperind direct datoria Prival către Dandan Tur Logistic.
Prefectura Cluj a considerat nelegală hotărârea și plata celor 800.000 de lei către firma privată.
Surse din administrația locală vorbesc despre faptul că în baza unor înțelegeri private, suma de 800.000 de lei a fos plătită de Primăria Turda către Dandan Tur în baza unor comisionate pe care persoane din conducerea primăriei le-ar fi încasat. Acest fapt este total nedovedit însă este cert faptul că atât conducerea Primăriei Turda cât și consilierii PNL au refuzat să discute revocarea cerută de prefect și să o aprobe.