Autoritățile locale de la Turda au ignorat o adresă a prefectului de Cluj, Irina Munteanu, prin care se solicita Consiliului Local Turda să se revină asupra unei hotărâri ilegale ce a fost adoptată în august 2023. Potrivit unui document al Prefecturii Cluj, Consiliul Local Turda a aproba în mod nelegal plata unei sume de 800.000 de lei, reprezentând o datorie al companiei Prival către firma Dandan Tur Logistic. Suma plătită este o compensare pentru o datorie pe care Primăria Turda o avea de plătit către Prival Ecologic. Prefectura Cluj a considerat hotărârea nelegală la fel și plata sumei de 800.000 de lei și a cerut autorităților locale să decidă în ședință de Consiliu Local dacă păstrează sau nu hotărârea contestă.
Primarul și secretarul general al UAT Turda nu au dat curs cererii prefectului de a prezenta în ședința Consilului Local motivele de nelegalitate.
Metoda prin care municipalitatea din Turda a ignorat solicitarea prefectului se bazează pe o serie de omisiuni legislative.
La finalul articolului găsiți în facsimil documentul Prefecturii Cluj.
La data de 17 ianuarie 2024, Prefectul de Cluj a transmis în baza Legii 554/2004 o plângere prealabilă prin care cere autorităților locale de la Turda să analizeze revocarea Hotărârii Consiliului Local 143/2023. Motivele de nelegalitate vor fi prezentate la finalul articolului. ”…vă solicităm ca în prima ședință a consiliului local să procedați la reanalizarea hotărârii și, pe cale de consecință, să o revocați cu informarea prefectului asupra măsurilor adoptate” , se arată în adresa Prefecturii Cluj.
Deși adresa a fost transmisă Primăriei Turda la data de 17 ianurie 2024, secretarul general al Municipiului Turda și primarul Cristian Matei nu au dat curs solicitării prefectului de Cluj. În schimb, adresa a fost transmisă prin e-mail consilierilor locali da numai după ședința ordinară a Consiliului Local din 31 ianuarie.
Mihaela Mărginean explică situația prin faptul că prevederile Codului Administrativ nu includ obligația ca adresa prefectului să fie prezentată în ședință de Consiliu Local ci doar ca aleșii locali să fie informați cu privire la treburile publice sau actele administrative. De vreme ce consilierii au primit e-mailul cu Plângerea prealabilă, e problema lor ce fac cu ea, lasă să se înțeleagă secretara Municipiului Turda, care consideră că prin transmiterea adresei prin e-mail au fost îndeplinite exigentele legale referitoare la comunicarea adresei prefectului. Nici consilerii puterii, nici consilierii opoziției n-au realizat ce scrie exact în plângerea prealabilă și anume că Prefectul de Cluj cere analizarea hotărârii nelegale în ședința Consiliului Local căci doar acolo se poate decide prin vot eventuala revocare a hotărârii nelegale.
Ca urmare a refuzului Municipiului Turda de a răspunde Prefecturii Cluj, s-au demarat procedurile prin care prefectul cere Tribunalului Cluj să anuleze hotărârea.
De ce își bate joc primarul Turzii de reprezentantul Guvernului?
Motivul îl reprezintă răspunderea civilă și penală a funcționarilor publici și a consilierilor locali. Hotărârea Consiliului Local Turda 143/2023 prevede faptul că Municipiul Turda va compensa o datorie a firmei Prival Ecologic către firma Dandan Tur Logistic srl în valoare de 846.066 lei. Dacă Plângerea prealabilă a Prefectului intra în ședința ordinară a Consiliului Local Turda iar consilierii locali refuzau revocarea hotărârii iar ulterior aceasta e declarată nelegală de către instanță, aleșii locali și juriștii puteau fi trași la răspundere, inclusiv civil și puși la plată, căci nu mai puteau invoca faptul că n-au fost avertizați cu privire la nelegalitatea hotărârii pe care au votat-o.
Primarul și secretarul general al Municipiului Turda au găsit o soluție ingenioasă: nu au supus cererea prefectului în ședință de Consiliu Local, deci nu există un vot exprimat, consilierii se fac că nu văd plângerea prealabilă și oricum nu pot vota pe e-mail căci nu e procedural.
Dacă peste 3 ani instanța anulează hotărârea, 800.000 de lei se duc pe gârlă și nu e nimeni vinovat.
Cam așa, cu astfel de țepe funcționează administrația primarului Turzii, Cristian Matei.
Vezi mai jos documentul Prefecturii Cluj. Pentru a derula paginile documentului folositi săgetile vizibile folosind cursorul pe document, în stânga jos.
raspuns-prefectura-cluj-2