Proiect dubios. Pregătește primarul Cristian Matei exproprierea unor terenuri ale turdenilor?

0
C800x800 Cristian Matei

Administrația locală de la Turda pregătește un proiect ciudat de hotărâre care ar putea duce la exproprierea unor terenuri.

Proiectul urmează să fie supus votului Consiliului Local Turda în ultima ședință de Consiliu Local din 2023, din 28 decembrie 2023.

Este neclar în acest moment care este intenția exacta a autorităților locale dar cea mai logică explicație este aceea că municipalitatea dorește să își asigure suportul pentru o decizie ulterioară de expropriere a unor terenuri.

Prin proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului Consiliului Local Turda ar urma să fie declarate proiecte de utilitate publică cinci proiecte de investiții de mobilitate urbană, din cinci zone ale orașului.

Printre acestea atrag atenția Proiectul ”Coridor de Mobilitate Urbană Traian-Crișan-Brâncoveanu”, ”Coridor de mobilitate urbană axa Vest-Est: Segment Piața 1 Decembrie 1918- Strada Abatorului- str. Petru Maior- str. Răsăritului”, ”Coridor de Mobilitatea Urbană      str. Alba Iulia”.

Proiectul integral poate fi consultat mai jos folosind săgețile de navigere din stânga jos.

acfrogdxdrl30fmgmysn8jlzq9tttm9i1jz3-f3sinywjyrdjltwv2meucdde8gik59lu0kh2nkwxtr3kwxmkcvesondhzzy9ue2zszbkt-gkihu0udc-vupvnqj8lsyyiu1363q-87itizs9hx

Proiectul inițial nu vorbește efectiv de o expropriere dar invocă ca temei legal Legea 33/1994 privind exproprierea de utilitate publică. Municipalitea a mai inițiat proiecte de modernizare a unor străzi prin programele de mobilitate urbană, spre exemplu strada 22 Decembrie 1989, strada AI Cuza sau Calea Victoriei. Niciunul din aceste proiecte nu a fost declarat în mod expres ca proiect de utilitate publică și în nici unul din aceste cazuri nu s-a adus în discuție în mod particular apartența la domeniul public al orașului a terenurilor pe care urma să se facă investiția.

Într-un singur caz, municipalitatea a declarat de utilitate publică un proiect de investiții, recent, în mai 2023. Pentru a nu plăti taxa de introducere în intravilan a terenurilor agricole necesare pentru proiectul Aqua Park-ului, în 31 mai 2023, Consiliul Local Turda a aprobat Proiectul de hotărâre privind declararea obiectivului de investiții PUZ Nucleu III Turism urban Turda – construire Aquapark li Bazin de inot olimpic, UAT Turda, județul Cluj, ca bun de utilitate publică și de interes public local.  Terenurile  din cadrul proiectului de modernizare a străzii Traian-Crișan- Brâncoveanu sunt însă în intravilanul localității iar declararea în mod explicit a proiectului ca fiind de utilitate publică nu este explicată clar. Cea mai credibilă explicație este aceea că primarul dorește să reia tema exproprierilor de pe strada Traian și pregătește un minim de suport legal și administrativ pentru asta. Municipalitatea a mai încercat printr-un PUZ să propună exproprierea grădinilor de pe strada Traian dar ulterior a renunțat la proiect.

De ce se declară aceste proiecte de utilitate publică, invocându-se legislația pentru exproprieri dar fără detaliile de rigoare,  nu este explicat clar în proiectul inițiat de primarul Turzii. În urma proiectului de mobilitate urbană, strada Traian ar urma să fie cu sens unic. Ne putem trezi că ulterior investiției, municipalitatea ”va descoperi” că traficul e îngreunat și că se impune exproprierea grădinilor de pe Traian pentru a construi străzile imaginare pe care primarul Turzii le visează pe grădinile și proprietățile turdenilor.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.