În iulie 2016, Cristian Matei era numit reprezentantul Municipiului Turda în AGA al Asociației Șoimul Arieș, ong-ul care administra fondul forestier al Municipiului Turda și a altor 12 localități asociate. Hotărârea de desemnare preciza că primarul trebui să îndeplineaască obligațiile din statului asociației. În plus, pentru fiecare Adunare Generală a Asociației Șoimul Arieș era nevoie de un mandat special din partea Consiliului Local Turda. În intervalul 2016-2023, primarul nu a mai venit în fața Consiliului Local Turda să prezinte periodic un raport de gestionare a pădurii Turzii.
Documentele arată că din 2019 până în 2022 au fost tăiati circa 3600 metri cubi de lemn. Despre valorificarea acestei cantități nu se știe nimic.La finalul articolului găsiți documentul care arată cantitățile de lemn tăiate din pădurea Turzii în perioada 2019-2022.
În anul 2017, legislația privind vânzarea materialului lemnos din pădurile unei unități administrative se schimbă și prin REGULAMENTul din 5 octombrie 2017 de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică elaborat de Guvernul României și publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 812 din 13 octombrie 2017, se instituie obligația ca vânzările de material lemnos să fie aprobate de Consiliul Local.
Nici reprezentanții Ocolului Silvic, nici primarul Turzii numit la șefia silviculturii locale nu au venit în fața Consiliului Local Turda cu vreun act administrativ prin care să se aprobe metodele de vânzare a lemnului tăiat.
Potrivit regulamentului, hotărârea privind modul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică a unei unități administrativ-teritoriale se ia de către consiliul local al acesteia. Hotărârea se publică pe site-ul www.produselepadurii.ro al autorității publice centrale care răspunde de silvicultură; publicarea se face și pe site-ul administratorului fondului forestier proprietate publică a unității administrativ-teritoriale și/sau al organizatorului licitației.
Documentele oficiale arată că s-au exploatat peste 3500 metri cubi de lemn din pădurile Turzii și nu cunoaște ce cantitate de lemn a fost valorificată. Consiliul Local Turda nu a fost înștiințat în perioada 2018-2023 cu privire la cantitățile de lemn extrase și destinația acestora. Valoarea lemnului exploatat din pădurea Turzii se ridică la o sumă estimată între 540.000 de lei și 730.000 de lei.
22368-3