Atenție! Articolul de mai jos redă informații pe surse și nu are la bază informații dincolo de orice dubiu. Publicarea a fost decisă în contextul în care Prefectura Cluj și Direcția de Sănătate Publică au lansat un avertisment public prin care se păstrează interdicția de consum a apei potabile furnizată de Compania de Apă Arieș Turda.
Anunțul autorităților a fost făcut în urmă cu 6 ore și ar putea fi declanșat de o sesizare făcută de Politică și Putere.
Conținutul următorului material trebuie citit cu prudență deoarece se bazează exclusiv pe surse jurnalistice și nu reprezintă informații în totalitate verificate. Totuși, gravitatea informațiilor furnizate ”pe surse” și interdicția păstrată de autorități arată că problema apei potabile de la Turda este în continuare cercetată.
Surse din Compania de Apă Arieș susțin că tratarea apei potabile în ultimele zile s-a făcut prin adăugarea unor cantități mari de substanțe chimice, compuși ai aluminiului. Sursa Politică și Putere nu a putut explica cu certitudine dacă tratarea apei s-a făcut cu filtre cu alumină (o variantă nepericuloasă) sau problema turbidității apei a fost rezolvată prin folosirea sulfatului de alumiuniu. Sursa Politică și Putere susține că CAA a tratat de urgență turbiditatea apei prin adăugarea unor valori peste limită a unui compus al aluminiului (probabil sulfatul de aluminiu) fapt care ar fi dus la cantități crescute de aluminiu în apă.
Studiile epidemiologice ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că aluminiul din apă ar putea fi vinovat de apariția neuropatiilor de tipul demențelor, inclusiv boala lui Alzhaimer.
Pentru a afecta populația nu este suficientă o expunere accidentală la apa potabilă care să conțină aluminiu în exces, astfel că nu se poate susține acum că apa furnizată de CAA ar îmbolnăvi populația.
Ca urmare a informațiilor ”pe surse”, Politică și Putere a transmis Prefecturii Cluj, azi 7.12.2023 o sesizare în care se menționează riscul că apa furnizată municipiului Turda ar conține valori de aluminiu peste limitele normale.
Nu se cunoaște faptul dacă interdicția de consum a apei potabile emisă de DSP și Prefectura Cluj și lansată în urmă cu circa 7 ore e o consecință a sesizării formulate.
În sesizare formulată am arătat că potrivit unor surse interne din companie, turbiditatea apei ar fi fost tratată cu compuși ai aluminiului, că valorile aluminiului dizolvat ar fi, potrivit acelorași surse peste valorile normale și că sănătatea populației ar putea fi pereclitată.
”Către Prefectua Cluj
Subsemnatul Horea Hudrea, redactor al publicației Politică și Putere din Turda, Cluj vă solicit prin prezenta demararea unei proceduri de control cu privire la calitatea apei furnizată în municipiul Turda de către Compania de Apă Arieș în perioada 2-7 decembrie 2023 având în vedere normele europene și naționale privitoare la sănătatea umană.
DIRECTIVA (UE) 2020/2184 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman arată la art (31) că în cazurile în care furnizarea apei reprezintă un pericol potențial pentru sănătatea umană, furnizarea acestui tip de apă ar trebui interzisă sau utilizarea sa ar trebui să fie restricționată.
Deseamenea, potriivit Codului Administrativ, Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale și asigură conducerea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Potrivit unor surse din Compania de Apă Arie, ca urmare a creșterii turbidității apei, operatorul de apă canal de la Turda a folosit în perioada 2-7 decembrie 2023 cantități suplimentare de sulfat de aluminiu în procedura de tratare a turbidității apei. Măsura a fost dispusă ca urmare a inundării puțurilor de apă și după ce consumatorii casnici de apă potabilă din Turda s-au plans cu privirea la calitatea apei din punct de vedere chimic și biologic.
Potrivit sursei jurnalistice folosirea derivaților din aluminiu fără a folosi alte proceduri chimice de corecție a dus la o creștere a cantității de aluminiu în apa potabilă livrată pe un areal de peste 100.000 de locuitori (Turda-Câmpia Turzii) în perioada menționată.
Operatorul de apă de la Turda a analizat chimic și bacteriologic apa furnizată dar nu s-a făcut o analiză a metalelor dizolvate în apă.
Organizația Mondială a Sănătății a evaluat 20 de studii epidemiologice care au cercetat ipoteza că aluminiul este un factor de risc pentru boala lui Alzheimer ( WHO, Aluminium. Geneva, World Health Organization, International Programme on Chemical Safety -Environmental Health Criteria 194, 1997). Deasemenea este menționat ca factor de risc pentru alte neuropatologii de tipul demențelor. (Davidson, A.M., Walker, G.S., Lewins A.M., Water supply aluminum concentrations, dialysis dementia, and effects of reverse osmosis water treatment. Lancet 2 785–787, 1982; Gammie, L., Alzheimer’s disease and aluminum: An update of implications – a water plant point of view. Proc 48 th Annu. Conf. of theWestern Canada Water and Wastewater Ass., Regina, Saskatchewan, September 24–27, 119–125, 1996; Martyn, C.N., Osmand, C., Edwardson, J.A., Barker, D.J.P., Harris, E.C., Lacey, R.F.C., Geographical relation between Alzheimer’s disease and aluminum in drinking water. The Lancet. I (8629):59–62, 1989).
Având în vedere informațiile jurnalistice potrivit cărora în perioada 2-7 decembire 2023, Compania de Apă Arieș a pus în pericol sănătatea populației, furnizând apă potabilă cu valori extrem de ridicate de aluminiu solubil în apă dar și faptul că o astfel de situație dacă e reală ar pune în pericol sănătatea a zeci de mii de persoane din a doua aglomerare urbană a județului. vă rog să dipuneți o anchetă prin intermediul DSP și a celoralalte autorități deconcentrate din subordinea Prefecturii Cluj, anchetă în care să se verifice analiza apei din punctul de vedere a metalelor din apă și al depunerilor de metale în coagulările rezultate din folosirea sulfatului de aluminiu și a derivaților săi.”