Filmul despre ostracizarea profesoarei Adela Stan va rula la Cluj, în 22 noiembrie, la Cinema Victoria

0
Filmul Despre Ostracizarea Profesoarei Adela Stan Va Rula La Cluj, în 22 Noiembrie, La Cinema Victoria

Filmul care dramatizează povestea profesoarei din Turda, Adela Stan, ostracizată de conducerea Colegiului Mihai Viteazu pentru a recomandat la clasă vizionarea unui film care îi avea ca protagoniști pe poeții francezi Rimbaud și Verlaine va rula la Cluj.

Filmul ”Fără aer”, al regizoare maghiare Katalin Moldovai,  va rula în avampremieră în 22 noiembrie la Cluj Napoca, la Cinema Victoria, de la orele 19.30.

Filmul Despre Ostracizarea Profesoarei Adela Stan Va Rula La Cluj, în 22 Noiembrie, La Cinema Victoria

Ecranizarea scandalului de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda e produs de “Magma Cinema”, cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria. O mare parte dintre filmările peliculei au avut loc în urmă cu doi ani, la Gheorgheni, la Liceul “Salamon Ernő”. Filmările au durat 32 de zile şi au avut loc în cursul verii; regizorul şi directorul de imagine András Tábori au fost în căutarea unei locaţii dintr-un oraş mic, unde să existe o clădire şcolară impunătoare, dar încă nerenovată.

 În 2017, profesoara de literatură Adela Stan, de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda a recomandat la clasă vizionarea filmului Eclipsă Totală, care reda povestea dintre poeții simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine. Profesoara a fost reclamantă că încurajează în liceu vizionarea de filme cu homosexuali și a fost sancționată disciplinar. Autoritățile școlare i-au aplicat profesoarei o sancțiune minimă, deși personalități din educație precum Mircea Miclea, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a formulat opinii de susținere a profesoarei Adela Stan.

Filmul ”Fără aer” a avut deja premiera la Budapesta, pe 31 octombrie și a fost selectat pentru o serie de festivaluri de film din Europa.

Pelicula ar putea să ajungă pentru o proiecție și la Turda. Protagonista scandului creat în 2017 la Colegiul Național Mihai Viteazu, profesoara Adela Stan și-ar dori ca filmul să fie proiectat și la Turda. ”S-ar închide un cerc. Până la urmă din acea întâmplare oribilă și de coșmară, s-a scris o poveste care va rămâne. Mi-aș dori ca proiecția acestui film să vină și la Turda”, a explicat Adela Stan.  Profesoara din Turda, susținută de foști elevi și prieteni a participat la evenimentele de lansare a filmului și la festivalurile din străinătate unde a vorbit despre impactul emoțional și profesional provocat de scandalul de la Turda.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.