Primarul Turzii a reprezentat nelegal Consiliul Local la Tribunalul Alba. Acum cere din nou avocați

0
Primarul Turzii A Reprezentat Nelegal Consiliul Local La Tribunalul Alba Acum Cere Din Nou Avoca I

Consiliul Local Turda are pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare de marți, 7 noiembrie un proiect de hotărâre prin care primarul Turzii cere un mandat special în Dosarul 4895/107/2022 aflat pe rolul Tribunalului Alba.

Primarul cere un mendat special de reprezentare a Consiliului Local și cere avocați, după ce judecătorii de la Tribunalul Alba au hotărât că primarul a reprezentat nelegal Consiliul Local Turda. Soluția judecătorilor e supusă unei căi de atac.

Consiliu Local Turda a adoptat în luna august 2023 Hotărârea nr. 187/31.08.2023 privind aprobarea achiziționării de servicii de consultanță juridică și de reprezentare a intereselor Municipiului Turda, a Consiliului Local Turda, a Instituției Primarului Municipiului Turda, precum și a Comisiei Locale de Fond Funciar Turda. Hotărârea nu a fost însă suficientă, au considerat magistrații.

De ce ar fi necesară o nouă hotărâre de Consiliu Local, pentru angajarea de avocați?

La data de 1 noiembrie 2023, Tribunalul Alba avea să constate că Primarul Turzii a invocat în mod abuziv în instanță că reprezintă interesele Consiliului Local Turda. Tribunalul Alba hotărăște că  ”Admite excepția lipsei calității de reprezentat legal al Primarului Municipiului Turda pentru Consiliul Local al Municipiului Turda. Admite excepția lipsei calității de reprezentat convenţional al Primarului Municipiului Turda pentru Consiliul Local al Municipiului Turda. Anulează actele procesuale efectuate în cauză de Primarului Municipiului Turda pentru Consiliul Local al Municipiului Turda. Respinge excepția lipsei calității de reprezentat convențional al S.C.A. Toader & Asociații pentru Consiliul Local al Municipiului Turda, ca rămasă fără obiect. Repune pe rol cauza şi citează părţile pentru termenul din data de 10.01.2024 ora 12.00 pentru a da posibilitatea Consiliul Local al Municipiului Turda să pună concluzii asupra celorlalte excepţii în nume propriu, având în vedere calitatea de emitent al actului administrativ atacat. Cale de atac odată cu fondul. Pronunţată astăzi, 01.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

Untitled

Practic judecătorii de la Tribunalul Alba consemnează faptul că Primarul Turzii a reprezentant nelegal Consiliul Local al Municipiului Turda, asta deși avocații au depus în instanță Hotărârea nr. 187/31.08.2023 privind aprobarea achiziționării de servicii de consultanță juridică și de reprezentare a intereselor Municipiului Turda, a Consiliului Local Turda, a Instituției Primarului Municipiului Turda, precum și a Comisiei Locale de Fond Funciar Turda.

Unde este problema?

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 26 din 6 iunie 2012 stabilește că o instituție publică care are juriști nu poate angaja avocați decât în cazuri bine determinate și cu aprobarea Consiliului Local.

Primarul Turzii a cerut Consiliului Local o aprobare cu caracter general să angajeze avocați ori de câte ori crede el că e necesar, așadar fără a indica cazurile bine determinate, așa cum arată legea.

În plus, Consiliul Local este o instituție diferită și autonomă de instituția primarului. Pe cale de consecință, primarul nu poate reprezenta Consiliul Local dacă nu are un mandat explicit și concret. Șmecheria administrativă prin care primarul a obținut dreptul de angaja oricând și oricum  avocați a fost sancționată de judecărorii din Alba care au anulat actele de procedură semnate de Cristian Matei în numele Consiliului Local.tă

Pentru a continua procesele primarul se vede nevoit să vină din nou în Consiliul Local pentru aprobări. Însă și de această dată administrația locală e pregătită să-i înșele pe consilierii locali.

În încheierea de ședință din 1 noiembrie, judecătorii notează ”” Repune pe rol cauza şi citează părţile pentru termenul din data de 10.01.2024 ora 12.00 pentru a da posibilitatea Consiliul Local al Municipiului Turda să pună concluzii asupra celorlalte excepţii în nume propriu, având în vedere calitatea de emitent al actului administrativ atacat.” Va înștiința primarul Cristian Matei, Consiliul Local cu privire la adevăratul motiv al proiectului de hotărâre din 7 noiembrie 2023? Sau consilierii locali vor fi prostiți din nou?

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.