Sorin Săveanu, fost director al Companiei de Apă Arieș lansează pe blogul personal două ipoteze șocante despre pierderile de apă din rețeaua publică. Săveanu comentează pe marginea unui articol apărut în presă și notează faptul că e posibil ca pierderile de apă din rețea să fie acoperite financiar de două ori, odată prin costuri acoperite din fonduri europene, odată prin încasarea sumelor de bani de la populație.
O a doua ipoteză lansată este aceea că operatorul de apă refuză să taxeze firmele care produc spărturi la țevile de apă, deși pierderile rezultate din accidentele provocate de firme ar trebui să fie imputate acestora.
Compania de Apă Arieș nu a dat curs unei solicitări a publicației Politică și Putere de a comenta declarațiile fostului director Sorin Săveanu.
Ipotezele privitoare la o posibilă dublă decontare a pierderilor, din bani europeni și din buzunarul cetățenilor a fost lansată de Sorin Săvean pe blogul personal și ca urmare a unui articol apărut în presă în care Compania de Apă Arieș era scuzată că nu are pierderi de 50% așa cum a declarat inițial că sunt indicatorii de performanță ci că are pierderi mult mai reduse, de 30%.
Sorin Săveanu scrie despre articolul publicat în presă referitor la procentul de pierderi de apă : ” Mai zice omu’: „…sunt lucrări în desfășurare iar procedurile de trecere de pe rețeaua veche pe cea nouă (cu golirera rețelei) pot duce la o amplificare a acestui procent…” Măi să fie…ca unul care „am umblat” p-acolo, știu că toate cheltuielile aferente trecerii de pe vechiul pe noul sistem sunt suportate de catre finanțator, recte Comisia Europeană, fapt ușor de verificat. Păi nu-s decât două posibilități: ori autorul e în eroare totală ori face o sesizare penală foarte subtilă…da,da, păi dacă finanțatorul a decontat aceste cheltuieli prin proiect, CAA ar fi trebuit să recupereze de la constructor sumele aferente apei consumate cu această acțiune…păi dacă autorul zice că aceste cantități au crescut pierderile, pornind de la faptul că „omul știe ce spune” rezultă fără de tăgadă că banii respectivi au fost plătiți de două ori, adică și de către UE dar și decontați ca și pierderi…oare unde or fi banii ăia? No, oare s-aude unde trebe?”
Fostul director al Companiei de Apă spune cu subiect și predicat că există posibilitatea ca turdenii să fie furați de către Compania de Apă Arieș căci pierderile de apă rezultate din lucrările de rețea sunt acoperite din fonduri europene.
Săveanu mai dezvoltă și situația în care pierderile accidentale rezultate din erori tehnice ar trebui imputate firmelor: Referindu-se la aprecierile jurnalistului Gelu Florea care a scris articolul, Săveanu lansează ipoteza că apa risipită nu e facturată pe seama firmelor care produc accidentele ci este imputată tot turdenilor.
” Mai zice omul despre ”pierderile cauzate în prezent, de către companiile care mai sparg câte-o conductă, cu ocazia lucrărilor care se desfășoară pe raza localității” …da, există „la greu” această situație. Cu o sinceritate debordantă omul zice fără echivoc: „Practic, acea apă ”pierdută” nu se facturează către nimeni!” …noa, mai aveți careva vreun dubiu? Păi noi, aștia de rând, dacă cumva spargem conducta la noi în curte când săpăm o groapă vrând să plantăm un pom, plătim de „ne uscăm”…pe bună dreptate, de altfel. În schimb Dorel, dacă sparge vreo conductă în „șanterul” lui nu plătește nimic…las’ că-n final plătim noi. Cred că asta-i a doua parte a subtilei sesizări penale, că nu pot crede că-i incompetență.