Îi vor apăra procurorii din Turda pe cetățeni, împotriva abuzurilor administrației Matei?

0
Pozaturda4

Cererea prin care un procuror al Ministerului Public să solicite anularea Regulamentului de ordine interoară al Primăriei Turda este de competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, se arată într-i adresă semnată de procuroarea Cristina Daniela Bălcan, șefa Secției de resurse umane și documentare din Parchetul General. Petiția a fost redirecționată de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda.

Pețiția transmisă Parchetului General solicita ca un reprezentat al Ministerului Public să dea curs prevederilor Legii 554/2004 a contenciosului administrativ care arată că procurorii pot cere anularea actelor administrative individuale și normative dacă apreciază că există  încălcări ale drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanelor sau dacă apreciază că, prin excesul de putere, concretizat în emiterea unui act administrativ normativ, se vatămă un interes public. O astfel de cerere trebuia înaintă de reprezentanții Ministerului Public către o instanță de contencios administrativ competentă, în acest caz Tribunalul Cluj.

Îi vor apăra procurorii din Turda pe cetățeni împotriva abuzurilor administrației Matei?

Primarul Municipiului Turda a emis un regulament de ordine interioară prin care se impune predarea telefoanelor mobile și a oricăror alte apartate adio-video sau de stocare a datelor, la intrarea în Primăria Turda. De asemenea, regulamentul prevede interzicerea accesului în Primăria Turda cu ”materiale de propaganda”, fără ca regulametul să prezinte explicit ce se înțelege prin aceastea.
Este de așteptat ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda să refuze să dea curs cererii și să refuze să folosească prerogativele cu care legea îi investește pe magistrații Ministerului Public.

Revocarea regulamentului abuziv din Primăria Turda e la mâna procurorilor turdeni

 Pe de-o parte, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda au de instrumentat, fiecare, în medie câte 850 de dosare anual. Un dosar prin care să se solicite unei instanțe civile să anuleze un regulament făcut prostește de funcționarii unei primării s-ar putea să nu fie printre prioritățile procurorilor de la Turda. Pe de altă parte, magistrații pot aprecia că prin regulamentul emis de primar nu sunt vătămate în mod direct interese publice dar și faptul că acesta poate fi contestat direct de către cetățeni.

Pe de altă parte, o implicare a procurorilor ar putea duce la revocarea Regulamentului și modificarea acestuia, chiar și fără un proces civil căci la intervenția legală a unui procuror s-ar putea totuși ca primarul să dispună modificarea regulamentului.

În justificarea unui refuz de a-i apărta pe turdeni de aceste abuzuri, Parchetul poate invoca faptul că anularea Regulamentului poate fi cerută în instanță de orice cetățean interesat, dar în practică lucrurile nu stau chiar așa. Cei care sunt victime ale regulamentului abuziv sunt cetățeni care merg în audiență la primar și viceprimar. Constrânși de faptul că au nevoie de o soluționare favorabilă a cererilor lor, aceștia nu îndrăznesc să conteste ulterior în instanță regulamentul abuziv. S-a creat astfel un mecanism insidisios de limitare a drepturilor civile.

”Am fost în audiență la Primar în august, am întrebat de ce telefonul este reținut și din decizia cui. Primarul mi-a spus că din decizia lui, pentru că au fost persoane care au filmat”, a arătat Florinela, o turdeancă care a fost obligată să-și lase telefonul la poarta instituției. Situația este mai complicată când pe telefonul mobil sunt instalate programe de monitorizare mediale. O altă turdeancă a explicat că are pe telefon programul de monitoriare a unei sonde de control al glicemiei și a fost obligată să predea telefonul la poarta Primpriei Turda. În toate aceste cazuri, cetățenii sunt obligați să renunțe la drepturile lor constituționale dar din diverse motive nu se pot apăra în justiție.

Rămâne de văzut ce rezoluție va da prim-procurorul  Vasile Cioban la cererea formulată. În trecut, atunci când a fost enervat de presiunile administrației publice locale, prim-procurorul Turzii și-a exercitat prerogativele cu care legea l-a investit și i-a deschis primarului Turzii un dosar de cercetare penală, care însă s-a stins în forurile superioare ale Ministerului Public. Prim procurolul Vasile Cioban constata într- rezoluție că primarul Turzii este suspect pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pentru faptul că a angajat un avocat fără aprobarea Consiliului Local. Dosarul a fost declinat spre soluționare către procurorii din Cluj.

Regulamentul de ordine interioară al Primăriei Turda rămâne un act administrativ emis cu un exces de putere căci primarul care e și liderul unui partid politic a instituit metode excesive de control al informației și metode de cenzură, care contravin drepturilor constituționale  de a primi și a transmite informații.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.