Prejudicii de sute de mii de lei la Teatrul Aureliu Manea.  Administratoarea Teatrului a fost concediată a treia oară

0
Teatru

foto: în vara acestui an, administratoarea Nicoleta Udrea a fost sechestrată la locul de muncă

Administratoarea Teatrului Aureliu Manea, Nicoleta Udrea a fost concediată a treia oară în 24 august 2023,  deși câștigase anterior în instanță împotriva altor două concedieri abuzive dispuse de conducerea Teatrului Municipal.

Între timp, în 31 august, Teatrul Municipal a plătit și sumele de bani din prima sentință judecătorească, circa 101.000 lei reprezentând salariile nete, contribuțiile la Stat și onorariile avocaților administratoarei concediate. Nicoleta Udrea a avut norc cu un control al Curții de Conturi aflat în misiune de audit la Primăria Turda.

Jaful din bugetul Turzii, care a pierdut recent 6 milioane de lei din profitul Salinei, generat în administrația primarului Cristian Matei,  se întinde și la Teatrul Municipal.

Concedierile abuzive ale directorului Cătălin Ggrigoraș au produs efecte care păgubesc bugetul teatrului. Este de vină directorul Cătălin Grigoraș, sunt de vină juriștii dacă au avizat concedierile, sunt de vină avocații dacă au consiliat prost conducerea teatrului? Nu știm, deoarece până acum nu șe cunoaște cine e responsabil.

E5c69297 537f 44c7 97d5 9d97f7a85062

După ce a pierdut procesele, Teatrul Aureliu Manea a fost în procedură de executare deoarece nu a îndeplinit de bună voie sentințele. Prin decizie a executorului a fost obligat să vireze în 31 august suma de 101.000 lei, bani ce trebuiau plătiți administratoarei Nicoleta Udrea, ca urmare a anulării de către instanță a primei concedieri.

Între timp, Teatrul a cerut suspendarea executării pentru o altă sumă de bani și mai are de plătit în regim de urgență alte circa 100.000 de lei.

 Nicoleta Udrea a explicat pentru Politică și Putere că fiecare întârziere de plată duce la calcularea de penalități la sumele aprobate de instanță.  Aceasta a arătat că spre exemplu doar pentru o întârziere de plată de trei luni, penalizările au fost de circa 3000 de lei.

Avocatul Flaviu Sâseac, al cărui cabinet de avocatură asigură reprezentarea în instanță a Teatrului Municipal, a declarat pentru Politică și Putere că teatrul nu a putut să plătească la timp sumele din sentințe deoarece nu a avut bani și a precizat că instituția a formulat o acțiune de contestare a executării pentru a recupera niște sume de bani despre care teatrul susține că au fost plătite nelegal. Sâseac a precizat că este posibil ca dosarele concedierilor administratoarei să ia o altă turnură căci se analizează posibilitatea ca administratoarea teatrului să fi recurs la documente false, la angajare. Avocatul Teatrului Municipal nu a făcut însă precizări suplimentare și nu a clarificat exact în ce ar fi constat falsul.

Nicoleta Udrea a precizat că orice acuzații de fals sunt deplasate, mai ales că vin la șase ani de la organizarea concursului. ”Eu am ajuns pe postul acela prin concurs în urma evaluării competențelor mele. Diploma o am și acum iar vechimea în muncă era evidentă din Revisal. Nu pot înțelege despre ce falsuri vorbesc. Nu exclud să însceneze ceva, căci sunt capabili de orice”, spune Udrea.

Flaviu Sâseac a precizat că Teatrul mai are la dispoziție circa 15 zile, ca să fie plătite sumele din a doua sentință.

Execuția bugetară la 30 iunie a Teatrului Municipal Aureliu Manea arată că instituția avea venituri de 2, 663 milioane de lei și cheltuieli de 1,854 milioane de lei. La categoria venituri din cei 2,663  milioane,  o sumă de 2,541 milioane de lei reprezenta excedent din anii anteriori pentru acoperirea golurilor de casă. Potrivit normelor fiscale, Teatrul trebuie să plătească înainte de toate datoriile restante, mai ales cele din sentințe judecătorești. Teatrul are așadar bani, potrivit documentelor proprii iar în 15 zile mai trebuie să-i plătescă o altă sumă administratoarei concediate.

În perioada de circa 4 ani în care Nicoleta Udrea a fost trimisă acasă, Teatrul a angajat un alt administrator

Cine este responsabil pentru paguba create căci teatrul plătește acum practic un angajat care nu a produs nimic și asta nu din vina lui. În plus, s-au mai plătit cheltuiieli de judecată și cheltuieli de executare. Primarul Cristian Matei pare că protejează abuzurile de la teatru căci municipalitatea nu a mai pus în executare sentința Curții de Apel și îngroapă subiectul.

Primăria Turda, la rândul ei, a ajuns să plătească milioane de lei penalizări din bugetul local pentru că nu a executat sentințe definitive. Teatrul Municipal și conducerea acestuia procedează acum la fel.

Până acum, în urma deciziilor abuzive ale directorului Cătălin Grigoraș, Teatrul Municipal are de plătit circa 200,000 de lei fostei administratoare dar valoarea prejudiciului creat poate crește. în  Într-un alt proces de daune morale, deschis tot de administratoarea concediată, Teatrul a fost obligat să plătească alte 100.000 de lei. Acest dosar este însă în rejudecare.

Nicoleta Udrea a fost concediată recent a treia oară, cu ajutorul Consiliului Local Turda care a refuzat să pună în aplicare o sentință a Curții de Apel Cluj. Va urma un nou proces.

Cine răspunde pentru jaful din bugetele publice rezultat din decizii manageriale abuzive? Până în present, nimeni. Cazul de la Teatrul Municipal nu e singular. A fost concediat directorul Parcului Zoo care a câștigat procesele, au fost concediați juriștii Salinei Turda au fost schimbați de pe posturi polițiști locali. În toate aceste cazuri fie primarul, fie subordonații lui au făcut după cum i-a tăiat capul iar paguba a fost plătită din buget, fără să fie recuperată de la persoanele responsabile.

Atât primarul Turzii, Cristian Matei în conflictul cu STP Alba Iulia cât și Cătălin Grigoraș, directorul Teatrului Municipal par să facă ce-i taie capul fără să fie trași la răspundere iar costurile sunt plătite din fondurile publice ce seacă cu repeziciune.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.