Prefectura Cluj nu a reușit să descopere sursa orginală a mirosului neplăcut din Cluj Napoca cercetând direcția vântului, după ce au constatat în baza unui document oficial că vântul bate din mai multe direcții.
În 5 septembrie Prefectua Cluj anunța că opt instituții din județ monitorizează și cercetează apariția mirosului neplăcut din Municipiul Cluj. Prefectura preciza că ” au făcut solicitări către Centrul Meteorologic Transilvania Nord în vederea analizării traseelor curenților de aer pentru depistarea surselor de mirosuri”.
Politică și Putere a solicitat Centrului Meteorologic Transilvania Nord să facă public documentul de monitorizare a curenților de aer care urma să fie folosit pentru a găsi sursa orginară a mirosului neplăcut. Documentul cu datele meteo indică însă că în perioada 28 august- 2 septembrie, vântul a bătut din mai multe direcții.
Prefectua Cluj nu a dat curs cererii de a prezenta public analiza documentului meteo și dacă instituțiile de mediu au reușit să identifice sursa mirosului ghidându-se după curenții de aer.
date-meteo-cluj-turdaAgenția pentru Protecția Mediului Cluj monitorizarează situația, anunță Prefectura Cluj
”Urmare a situației de disconfort olfactiv reclamat de către cetățenii municipiului Cluj-Napoca, începând cu data de 28 august a.c. și a verificărilor efectuate atât la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cât și la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, sâmbătă 2 septembrie, la recomandarea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului și acelorlalți reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniu, s-a solicitat un autolaborator al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) în vederea analizării calității aerului.
La primele determinări efectuate la depozitul de dejecții Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la terenul agricol de lângă ferma vegetală și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac.
În urma analizării probelor prelevate de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Cluj prin echipamentele tehnice aflate în dotare, din data de 04.09.2023, din Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la limita de incintă, unde s-a amplasat un punct de prelevare pentru determinarea nivelurilor de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0.14 mg/m3 față de 0.1 mg/m3).
În prezent continuă procesul de monitorizare, atât la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, cât și la CMID, iar începând de astăzi, cu ajutorul autolaboratorului se vor monitoriza oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10 și în completare, cu ajutorul raportării administrației meteo se va putea măsura direcția și viteza vântului, presiunea și temperatura aerului, umiditatea și radiația solară.
Urmare a tuturor analizelor și verificărilor, instituțiile care au responsabilități în domeniu vor stabili măsurile legale”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Cluj.