Document: Investițiile de la Grădina Zoologică trebuiau continuate din anul 2018

0
Zoo Turda Foto2

Investițiile privitoare la finalizarea Grădinii Zoologice trebuiau continuate din 2018, potrivit unui studiu de fezabilitate plătit de Municipiul Turda și elaborat în anul 2018. Studiul de fezabilitate a fost elaborat ulterior cercetărilor penale  și arată că investiția la Parcul Zoologic putea continua.

Proiectul inițial de modernizare al grădinii zoologice de la Turda era de 9,3 milioane de lei. Potrivit studiului de fezabilitate nou, valoarea investiției actualizată la nivelul anului 2018  era de 19,7 milioane lei. Studiul de fezabilitate estima că durata de realizare a investiției este de 2 ani de zile, cu începere din 2018.

La trei ani de la momentul în care Primăria Turda a plătit un nou studiu de fezabilitate, situația lucrărilor de la Parcul Zoologic de la Turda este incertă iar autoritățile locale se prefac că obiectivul nu există.

Presa locală, plătită din banii publici, lasă să se înțeleagă că lucrările de reabilitare a Grădinii Zoologice nu ar putea continua deoarece sunt procese civile și penale pe rol privitoare la o serie de prejudicii în bani ce trebuie recuperate. Situația nu este deloc așa, doarece atât în cercetarea penală cât și în procesele civile există deja rapoarte de expertiză încheiate care consemnează atât stadiul lucrărilor cât și valorile prejudiciilor stabilire. De altfel, procesul penal nu putea începe fără ca prejudiciul să fie stabilit.

Mai mult, în 2018, Primăria Turda a comandat un nou studiu de fezabilitate, adică a cheltuit noi bani cu investiția de la Zoo Turda.  Studiul de fezabilitate a ajuns în sertarele Primăriei Turda.

” Conventia nr.3471/AK/15.10.2008-,,Extindere si reamenajare Parc Zoologic si de agreement TURDA judeţul Cluj”  este realizat in proportie de 67% , și exista un rest de executat in valoare totala de 788.150 lei necesari pentru revizuirea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic, conform cerintelor de securitate impuse de actualele normative , din care contributia Ministerului Mediului este de 591.112 lei”- precizează Ministerul Mediului într-un document emis în 24 martie 2020.

La doi ani de la întocmirea Studiului de fezabilitate din 2018, care de fapt revizuia investiția conform noilor cerințe de securitate,  documentul nu a fost prezentat Ministerul Mediului iar Ministerul Mediului aloca bani suplimentari pentru asta.

Politică și Putere vă prezintă studiul de fezabilitate (adică un document și nu povești de jurnaliști plătiți de Primărie) în care se precizează explicit două aspecte esențiale ale investiției de la parcul zoologic de la Turda.

Documentul poate fi descărcat aici sau poate fi răsfoit mai jos

uat-turda-sf-actualizat-parc-zoo-si-de-agrement

Primul aspect este acela că valoarea investiției crește de la 9,327 milioane de lei cât era inițial, la 19,7 milioane de lei.

Al doilea aspect este acela că diferența între valoarea inițială a  investiției și valoarea nouă a investiției, de circa 10 milioane de lei, este dată de noi construcții și amenajări.

Acest aspect este extrem de important căci jurnaliștii plătiți de Primăria Turda susțin că nu se mai putea constru la ZOO Turda din cauza proceselor. Nimic mai fals, municipalitatea putea continua lucrările la Grădina Zoologică cu obiectivele noi de investiții care nu au făcut obiectul cercetărilor penale și a proceselor civile, pentru simplul fapt că aceste noi amenajări și construcții au fost propuse abia prin studiul de fezabilitate din anul 2018.

Cu toate acestea, administrația locală de la Turda a ales să îngroape investiția de la Parcul Zoologic de la Turda. Dincolo de motivul oficial al opririi investiției, acela că ar fi un proces pe rol, care nu se justifică complet pot exista și motive ascunse care însă sunt la această dată doar supoziții. Timpul va lămuri lucrurile. O posibilă explicație este aceea că suprafața de 5 hectare a Parcului Zoologic, din care se folosesc efectiv 2,5 hectare reprezintă un teren atractiv pentru investiții imobiliare private. Dacă clădirile de la Zoo Turda cad în ruină, municipalitatea poate invoca rapid necesitatea ”privatizării” lor ”ca să nu se degradeze complet”.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.