De ce e nevoie de ”Zilele Turzii” în 2024? Ca să nu câștige Scufița Roșie alegerile locale

0
13603724 108692859564992 7918052429834194949 O Scaled 1

Publicația locală TurdaNews a efectuat recent un sondaj printre cititorii săi din care rezultă că 52,29% doresc organizarea zilelor orașului sau cel puțin consideră bun un astfel de eveniment în timp ce 43,82% consideră că o astfel de sărbătoare nu trebuie reluată. Circa 21,55% din cei care apreciază că se impune reluarea sărbătorii au precizat însă că sunt de acord cu reluarea Zilelor Orașului doar condiționat de faptul că evenimentul ar trebui organizat exclusiv din sponsorizări.

Publicația locală a precizat că a efectuat sondajul în condițiile în care orașul vecin, Câmpia Turzii organizează chiar din 2023 SummerFest Câmpia Turzii, în perioada 14-15 august.

….. odată cu apariția festivalului de la Câmpia Turzii, intitulat Câmpia Turzii Summer Fest, discuțiile s-au amplificat în rândul turdenilor, care se întreabă pe rețelele sociale dacă la Turda va exista ceva similar, chiar dacă denumirea nu va fi Zilele Turzii”

De ce e nevoie de ”Zilele Turzii” în 2024?

Timp de trei ani în perioada 2021-2023, municipalitatea nu a mai organizat Zilele Municipiului Turda. În primul an, 2021,  motivul oficial a fost apariția pandemiei. În al doilea an, motivul invocat a privit o  sobrietate financiară: munca nu distracția e punctul forte al anului 2023, ne spuneau mesajele oficiale ale administrației locale.

Cu un oraș plin de gropi, cu lucrări nefinalizate, cu jaful din buget de 6 milioane de lei sechestrați pentru că primarul și Municipiul Turda nu au plătit la timp datoriile și cu un grad crescut de revoltă publică cu privire la situația drumurilor din oraș, organizarea în 2023 a Zilelor Municipiului Turda era imposibilă

În 2024 se schimbă însă paradigma iar Zilele Municipiului Turda sunt nu doar posibile ci chiar necesare din motive electorale.

Scufița Roșie poate câștiga alegerilela Turda, potrivit indicatorilor electorali din 2023

Gradul de nemulțumire cu privire la eficiența administrației locale de la Turda, dar mai ales nemulțumirea cu privire la prestația  primarului Cristian Octavian Matei este la cote alarmante din perspectiva alegerilor din toamna anului următor. În acest moment, pe valul de nemulțumire acută la adresa actualei administrații, chiar și Scufița Roșie  ar putea câștiga Primăria Turda, dacă sunt îndeplinite câteva condiții de organizare politică.

În contextul de acum, actualul primar va intra în anul electoral pe un val serios de antipatie cu o cotă de încredere care este chiar și sub media partidului propriu.  Când liderii erau antipatici maselor, apelau la metoda principală de îndulcire a plebei, o metodă pe care o cunoaștem din Antichitate și care e preferată de autocrați: pâine și circ.

Este absolut necesar pentru campania electorală a primarul Turzii să organizeze Zilele Turzii în 2024 deoarece ele vor celebra victoria finalizării (în mare) a proiectelor europene.  Pentru a organiza sărbătoarea e nevoie să fie îndeplinite câteva condiții tehnice și financiare. Trebuie finalizate lucrările de investiții la Centrul Cultural de la Judecătorie, reabilitarea Teatrului Aureliu Manea, Centrul de Tineret din Parcul Centrlal și Turda Arena.  Cu aceste patru locatii finalizate, la care se adaugă Centrul orașului, evenimentul poate fi organizat din punct de vedere tehnic sub forma unui marș triumfal al finalizării principalelor investiții publice. Pentru retuș, se vor finaliza în mare și lucrările de pe Calea Victoriei și Ștefan cel Mare.

Cea de-a doua condiție, cea financiară, este mai complicată căci Turda mai are încă datorii de plătit către STP SA. Suma e de circa 18 milioane de lei, potrivit unui document pe care chiar Primăria Turda l-a emis.  De primă urgență sunt 9 milioane aflați în executare.

Este de așteptat ca municipalitatea să caute sponsori serioși pentru Zilele Municipiului Turda căci găurile din bugetul local se adâncesc. Proveniența banilor din sponsorizări precum și finanțarea sărbătorii ar trebuie să fie serios monitorizate de către Opoziția locală. O să fie demn de urmărit cum va reacționa mediul privat la cererile de sponsorizare a Zilelor Municipiului Turda în august 2024 care vor fi sumele donate și cine vor fi donatorii.

Lista sponsorilor la Zilele Municipiului Turda va fi și un test prin care se va măsura gradul de fidelitate politică căci cine va îndrăzni să refuze cererea de sponsorizare a autorității, se va presupune că este neprietenos cu ”Municipiul Turda”.

Prognosticul Politică și Putere este acela că în 2024 vom avea Zilele Municipiului Turda mai fastuoase ca niciodată căci sunt dictate de o necesitate politică. Până atunci vom citi în presa finanțată din bani publici tot felul de articole care să ne convingă că ideea reluării sărbătorii vine de la turdenii în extaz care vor să petreacă alături de politicienii pe care-i iubesc așa de mult și ce să vezi, politicienii le îndeplinec dorința oferindu-le petrecerea anului.

Morala e că, la urma urmei, dacă am fost împreună la petrecere, de Zilele Turzii, om fi împreună și la năcazul ăla electoral programant numai o lună mai târziu. Poate da, ori poate nu.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.