Avocata Ioana Orbean (PNL) a demisionat din Consiliul Local

0
Avocata Ioana Orbean Pnl A Demisionat Din Consiliul Local

Ioana Orbean, consilier PNL în Consiliul Local Turda a demisionat din Consiliu, după o perioadă de incertitudinei politică care a durat circa o săptămână și jumătate.

Ioana Orbean îndeplinea și funcția de președintă a Comisiei juridice și de administrație publică locală din Consiliul Local Turda și se afla la primul mandat de consilier local, aleasă pe listele PNL Turda.

Surse politice vorbesc despre motive diferite ale demisiei dar Ioana Orbean a precizat pentru Politică și Putere că motivațiile sunt pur personale indiferent de natura speculațiilor lansate în lumea politică locală.

Printre speculațiile cu privire la motivele reale ale demisiei se află și aceea că demisia i-a fost cerută de primarul Turzii, Cristian Matei pe fondul unui scandal născut ca urmare a faptului că Orbean a refuzat să voteze un proiect de hotărâre prin care datorii ale municipalității față de firma Prival urmau să fie compensate cu datoriile altui agent economic privat. Alte surse, spun că acest motiv a fost doar un pretext iar motivul real e acela că primarul Cristian Matei urmărea introducerea în Consiliul Local a liderului rom Ștefan Silaghi. ”Primarul are nevoie să se ancoreze electoral mai puternic în rândul votanților romi”, ssține o sursă politică din PNL Turda, dar o astfel de afirmație trebuie privită cu rezerve.

Această supoziție a eliminării lui Orbean în favoarea lui Silaghi se lovește de un impediment major. Accederea lui Silaghi în Consiliul Local este cu probleme căci liderul rom a admis că a demisionat din PNL Turda. Declarația privitoare la demisia din PNL  a fost făcută acum câteva luni, după ce Silaghi a fost ales președinte al Partidei Romilor Turda. Chiar dacă nu și-a scris demisia din PNL, Silaghi  și-a pierdut de drept calitatea de membru al PNL Turda de îndată ce a devenit membru al altui partid sau a a fost ales în conducerea unui alt partid politic. Această prevedere descrisă de Statului PNL este întărită de Legea Partidelor Politice care arată că dobândirea sau pierderea calităţii de membru al unui partid politic este supusă numai jurisdicţiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului partidului.

Surse din PNL Turda vorbesc de un scandal politic

Demisia Ioanei Orbean vine cu o tăcere politică completă a PNL Turda. Pe pagina oficială a Partidului Național Liberal din Turda este o tăcere completă.

”Scandalul politic a ajuns până în stradă, foarte multă lume a auzit discuțiile pe marginea demisiei, încă de acum o săptămână și jumătate. Pentru Orbean, situația e amestecată. Pe de altă parte e umilitor, căci din Consiliu Local a plecat avocatul, dar vorba cuiva au rămas tejgetarul și bucătarul, pe de altă parte, Orbean primea tot mai multe semnale că actuala administrație locală se duce la vale așa că poate pleca în siguranță, înainte ca să se scufunde corabia”, spun surse din PNL.

Demisia Ioanei Orbean este însă o dovadă cu câtă ușurință renunță conducerea PNL Turda la oamenii pe care i-a selectat și i-a promovat. Din postura de președinte al Comisiei juridice a Consiliului Local Turda, Ioana Orbean a avizat toate prostiile juridice ale administrației Matei. Deși în calitate de avocat ar fi putut observa și sanționa derapajele, Orbean a fost un soldat discplinat al partidului iar gestul de frondă se pare că i-a fost fatal din punct de vedere politic.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.