Probleme de legalitate la hotărârea prin care Turda se împrumută cu 8 milioane de lei

0
Probleme De Legalitate La Hot R Rea Prin Care Turda Se Mprumut Cu 8 Milioane De Lei

Hotărârea Consiliului Local Turda privind contractarea unui împrumut de 8 milioane de lei are probleme de legalitatea și ar putea fi anulată în procedura de contencios administrativ.

Actul administrativ a fost adoptat în ședința extraordinară a Consiliului Local Turda din 31 iulie 2023.

Motivul care ar putea duce la anularea hotărârii Consiliului Local Turda este faptul că acest act normativ a fost aprobat fără a fi suspus procerdurii de dezbatere publică prevăzut de Legea 52/2003 privind transparența decizională.

Potrivit Legii 52/2003 în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii.  Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului,  cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde: data afişării, o notă de fundamentare, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, un studiu de impact şi/sau de fezabilitate, după caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenullimită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.

Legea nu prevede derogări de urgență de la adoptarea actelor normative curente iar Municipiul Turda nu a declanșat procedura de dezbatere publică prevăzută de lege. Fie autoritățile vor susține că au fost constrânse să elaboreze actul normativ în regim de urgență, fie vor invoca faptul că de fapt ne aflăm în fața unui act administrativ cu caracter individual, caz în care procedura transparenței decizionale nu se aplică.

Singura problemă a municipalității în raport cu aceste susțineri este aceea că multe alte autorități publice din România au declanșat o procedură de consultare publică pentru exact același tip de hotărâri.

La 3 mai 2023, Primarul MunicipiuluI Târnăveni a declanșat procedura de transparență decizională a procesului de elaborare a proiectului ”Proiect de hotărâre privind contractarea unui împrumut în valoare de 4.000.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 24/2023”.

transparenta

În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 52/2003, republicată privind transparența decizională în administrația publică,  Primăria Orașului Negrești Oaș, inițiază procedura de dezbatere publica pentru, “Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de2.000.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare destinate acordării unor împrumuturi din Trezoreria Statului  . Primăria din Negrești Oaș merge chiar mai departe cu procedura de transparență publică și anunță chiar și organizarea unei dezbateri publice. ” Dezbatarea publică va avea loc în data de 18.05.2023,ora 12.00,  la sediul Primăriei orașului Negrești Oaș”, mai sună anunțul administrației locale.  
Faptul că pentru împrumuturile de Trezorerie se urmează o procedură de transparență decizională nu este o noutate. În județul Mureș, Primăria din Miercurea Nirajului a inițiat la 6 august 2021 o procedură de dezbatere publică pentru proiectul de hotărâre prin care administrația locală se împrumuta cu 6 milioane de lei în baza Ordonanței de Urgență 83/2001.
În toate aceste cazuri, administrațiile locale au considerat că actul administrativ prin care se reglementează luarea unui credit trebuie suspus procedurii de transparență decizională.

Problema municipiului Turda este una foarte serioasă din punct de vedere juridic. Instanțele de contencios, cu începere din 2003, anul de apariție al Legii 52/2003 privind transparența decizională au anulat pe bandă rulantă acte administrative considerate cu caracter normativ, având în vedere că obligaţia de a respecta transparenţa decizională în administraţia publică a fost consacrată prin lege în condiţiile art. 47 alin. 2 din Constituţie.

Opoziția de la Turda se pregătește să formuleze obiecții oficiale la modul în care administrația locală a adoptat hotărârea prin care împrumutul a fost contractat.

”Am fost contactat de mai mulți cetățeni care mi-au adus la cunoștință faptul că ei nu consideră oportun acest împrumut și finanțarea proiectelor din acea listă. Și-ar fi dorit să fie consultați cu privire la aceste probleme dar primarul Cristian Matei a făcut ce face de obicei: când sunt subiecte sensibile nu se consultă cu cetățenii”, a explicat Adrian Nap, consilier PMP Turda. Acesta a precizat că a monitorizat site-ul administrației locale și a copii după bazele de date de pe site privitoare la dezbaterile publică.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.