Au greșit. Se reia dezbatarea și votul pentru împrumutul de 8 milioane de lei

0
D3163521 Ef56 4fbc Aa84 12bf0faff07b 1

Municipalitatea de la Turda va relua în ședință extraordinară de îndată dezbaterea și aprobarea proiectului de hotărâre privind angajarea unui împrumut de 8 milioane de la Trezoreria Statului.

Proiectul a fost tema unui scandal în ședința extraordinară programată săptămâna trecută din cauză că a fost supus la vot de trei ori, după ce doi consilieri locali (PNL și UDMR) nu și-au exprimat votul din cauza unor dificultăți tehnice. Deși președintele de ședință, Paul Năstase a anunțat că proiectul a fost respins, ulterior tot el l-a suspus din nou votului Consiliului Local, fapt care contravine prevederilor Codului Administrativ care arată că odată respinse, proiectele de hotărâre nu mai pot fi suspuse la vot în aceeași ședință. În semn de proteste pentru reluarea repetată a votului consiliera USR Gabriela Blăniță a refuzat să-și exprime votul a treia oară

Chiar dacă argumentele consilierilor PNL și ale secretarului general al Municipiului Turda referitoare la defecțiunile tehnice și necesitatea ca aleșii locali să poată vota au fost rezonabile, situația privitoare la adoptarea hotărârii e pe munchie de cuțit căci procedural președintele trebuia să suspende ședința, așteptând reconectarea pe platforma online a celor doi consilieri locali absenți, Csep Leyla și Ioana Orbean. Președintele de ședință a numărat în schimb voturile și a declarat că proiectul nu a trecut la vot, așadar a fost respins de Consiliul Local. Ulterior a resupus proiectul la vot, chiar și a treia oară.

Opoziția a anunțat că va ataca proiectul de hotărâre iar administrația locală se supunea unui risc căci hotărârea de Consiliu Local trebuie transmisă până la 1 august către autoritățle fiscale naționale pentru aprobarea împrumutului.

Politică și Putere scria la sfârșitul săptămânii trecute că primarul Turzii are două variante, să admită eroarea subordonaților săi politici, consilierii PNL, și să convoace o altă ședință de îndată sau să riște ca actul administrativ să fie suspendat și poate anulat.

Secretarul general al Municipiului Turda, Elena Mihaela Mărginean a semnat în premireră un Refuz al contrasemnării pentru legalitate, un document prin care secretarul localității constantă că, în opinia sa, nu sunt întrunite condițiile legale de aprobare a  hotărârii Consiliului Local. Elena Mărginean era și ea, la rândul ei sub presiune, căci anterior a fost sancționată de Comisia județeană de discplină a secretarilor iar consilierii din opoziție erau pregătiți să formuleze o nouă sesizare, dacă semna hotărârea Consiliului Local.

Este pentru prima dată când administrația primaruluI Cristian Matei admite că a greșit din punct de vedere juridic și are curajul să repare greșeala, o reparație care de altfel presupune doar o simplă reluare a unei proceduri administrative. Prin reluarea procedurii de dezbatere și vot, primarul blochează și o altă ințiativă a opoziției locale care suspecta o fraudă în procesul de votare.

adresa-nr-215-din-28-07-2023-secretar-refuz-contrasemnare-legalitate-hcl

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.