Municipiul Turda a promovat o hotărâre de Consiliu Local care are aspecte de nelegalitate care urmează să fie analizate în detaliu, a precizat subprefectul de Cluj, Răzvan Ciortea, ca urmare a unei petiții transmise Prefecturii Cluj.
Municipalitatea și-a revocat în luna aprilie dreptul de administrare pentru 21 de hectare de teren și l-a transferat Salinei Turda. Municipiul nu-și putea revoca prin Consiliul Local dreptul de administrare asupra terenurilir din zona Salinei Turda care au fost transferate de Parlament prin lege, din proprietatea Statului în proprietatea publică a municipiului.
Deasemenea, singura variantă de acordare a terenurilor din domeniul public către o societate comercială este prin concesiune și prin închiriere, se precizează în adresa Prefecturii.
” se aprobă transmiterea unor suprafeţe de teren în suprafaţă totală de 27,12 ha, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda în domeniul public al municipiului Turda şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda, judeţul Cluj, în vederea dezvoltării infrastructurii de turism balnear”- se precizează în mod expres în Legea 53/2012 care menționeză în mod expres că Parlamentul a constituit dreptul de administrare în favoarea Consiliului Local Turda.
Prefectura a mai anunțat, ca urmare a unei cereri formulate că va efectua controlul de legalitate complet și dacă va constata că hotărârea nu îndeplinește condițiile de formă și de fond pentru a fi considerată legală, va dispune măsurile necesare pentru anularea ei.
”Salina Turda SA este o societate comercială constituită conforml Legii 31/1990 privind societățile comerciale și nu poate fi titulara drepturilor de administrare asupra bunurilor proprietate publică ale Municipiului Turda”, se arată într-o adresă semnată de subprefectul Răzvan Ciortea.
În aprilie 2023, primarul Turzii a propus Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care 271.000 mp de teren înscriși în domeniul public să fie transferați cu drept de administrare Salinei Turda, după ce în prealabil municipalitatea și-a revocat singură dreptul de administrare asupra terenului. Legea prevede însă că un drept de administrare se stinge odată cu dreptul de proprietate sau poate fi revocat de organul care l-a constituit. Bunurile pot fi date în administare doar insitituțiilor publice ori regiilor autonome iar Salina Turda este o societate comercială.
img-728125321-0001-2