Municipiul Turda vrea să preia  7000 de metri pătrați de teren, fără clarificări legale

0
Municipiul Turda Vrea S Preia 7000 De Metri P Tra I De Teren F R Clarific Ri Legale

Consiliul Local Turda urmează să voteze preluarea a 7000 mp pătrați de teren situat în intravilanul municipiului Turda, dar fără a face clarificările legale necesare privitoare la folosirea terenului. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local este prezentat în ședința ordinară a Consiliului Local Turda, din 20 iulie 2023

Suprafața de teren la care se adaugă o clădire, urmează să fie trecute din domeniul public al statului în domeniul public al orașului, dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Terenul de 7000 de metri pătrați și clădirea aferentă sunt amplasate la ieșirea din Turda spre Câmpia Turzii, pe partea stângă. Clădirea este fostul sediu al  Circumscripției sanitar-veterninare  Poiana și a centrului zootehnic local de reproducere a animalelor.

Din 2015, terenul și clădirile sunt  proprietatea Statului român și sunt administrate de Ministerul Agriculturii, de către APIA.

Printr-o adresă, APIA a anunțat Consiliile Județene că, la nivel național, vechile circumscripții veterinare nu mai pot fi închiriate pentru activitatea de medicină veterinară, deoarece clădirile sunt vechi și sub standarde. Consturile de întreținere sunt crescute iar măsura optimă e ca aceste clădiri și terenuri să fie transmise localităților care să le folosească pentru proiecte de dezvoltare locală.

Potrivit Constituției,  proprietatea publică beneficiază de un regim de protecţie specială menit să asigure ocrotirea şi garantarea sa efectivă, precum şi eficienţa în valorificarea sa. Un astfel de principiu a fost enunțat în mod repetat de către Curtea Constituțională.

Transferul de proprietate vine astfel cu o serie de condiții descrise de Codul Administrativ. Astfel, potrivit art 242 alineatul (4) din Codul Administrativ în instrumentul de prezentare şi motivare al de consiliu local trebuie să se regăsească  în mod obligatoriu, justificarea temeinică a uzului sau interesului public local, după caz. Mai clar spus, o proprietate publică a statului este transferată în proprietatea publică a unui oraș, doar dacă Consiliul Local spune în mod clar ce vrea să facă cu ea.

Acest principiu al destinației speciale a unui bun imbobil din domeniul public nu este nou și e aplicat de ani de zile. Spre exemplu, prin Legea 53/2012 au fost transmise din proprietatea publică a Academiei de Științe Agricole, în proprietatea publică a municipiului Turda o suprafață de 27,12 hectare de teren. Legea prevedea expres că terenul era destinat dezvoltării infrastructurii balneare iar o folosire în alte scopuri este interzisă. În cazul hotărârii de Consiliu Local de astăzi, nu știm dacă din interes sau

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.