Municipalitatea sabotează respectarea unei sentințe a Curții de Apel Cluj

0
D3163521 Ef56 4fbc Aa84 12bf0faff07b 1

”obligațiile impuse Teatrului Aureliu Manea prin sentința Civilă 835/2022 a Tribunalului Cluj, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr 839/A/26.04.2023, pronunțată de Curtea de Apel Cluj privind desființarea decizie de desfacere a contractului de muncă, reintegrarea persoanei pe postul deținut anterior, respectiv administrator (de clădire) treapta I și plata despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate, inclusiv alte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data de 16.11.2021 și până la reintegrarea efectivă” . Acest fragment de text este inclus în prezentarea unui proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Turda din 20 iulie 2023.

12 aleși locali nu au înțeles cu clariate textul de mai sus.

Consilierii locali Cojocaru Igor (PNL), Costea Anca Nadia (PNL), Joldeș Mircea Traian (PNL), Csep Leyla (UDMR), Nemeș Arpad (UDMR), Năstase Paul (UDMR), Orbean Ioana (avocat- PNL), Daniela Pârlea (PNL), Sârbu Paul (PNL), Sima Radu Mihai (PNL), Sălăgean Adrian (PNL), Sur Mara (PNL) au avizat negativ aplicarea unei Decizii a Curții de Apel Cluj și au votat, la cererea primarului, scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

7481105a 6aae 41e2 90c0 42f12dd4d3f0

Într-un Memoriu adresat Consiliului Local, administratoarea Nicoleta Udrea a anunțat că va formula plângeri penale împotriva aleșilor locali pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a sa, în calitate de salariat a Teatrului Municipal ținând cont de faptul că răspunderea pentru reîncadrarea sa este una mixtă ce revine atât teatrului cât și Consilului Local Turda în calitatea sa de organ decident.

Administrația locală de la Turda a sabotat respectarea unei sentințe definitive a Curții de Apel Cluj prin care administratoarea Teatrului Municipal Aureliu Manea  urma să fie repusă în funcție după câștigarea procesului cu Teatrul Municipal.

Sabotarea executării sentinței definitive s-a făcut cu sprijinul politic al consilierilor PNL și a celor doi consilieri UDMR. Varianta oficială transmisă de canalele oficiale ale celor două partide este aceea că aleșii locali nu aun înțeles exact ce prevede proiectul de hotărâre.

Teatrul trebuie să îi plătească administratoarei Nicoleta Udrea circa 230.000 de lei sumă în care sunt incluse inclusiv penalități.  În plus, despăgubirile în valoarea salariilor majorare și indexate urmează să fie plătite până în momentul în care administratoarea urmează să fie reîncadrată efectiv pe post. Reintegrarea efectivă a fost blocată de 12 consilieri locali care nu au întețeles ce scrie în proiectul de hotărâre.

Nicoleta Udrea, administratoarea Teatrului Aureliu Manea a fost concediată abuziv de două ori, într-unul din cazuri chiar cu votul consilierilor PNL și UDMR care i-au desființat postul prin hotărâre de Consiliu Local,  la cererea conducerii teatrului municipal.

Femeia a fost supusă gradual unor umilințe și dicriminări, constatate chiar și prin Decizie a Consiliului Național de Combatere a Dicriminării. Decizia CNCD este însă atacată în instanță.

Deși a obținut sentințe definitive, prin care trebuie să fie repusă în funcție și să i se plătească despăgubiri la valoarea salariilor retroactive,  conducerea teatrului și administrația locală au nimerit un mecanism de șicanare a femeii.

Reangajată fictiv de conducerea Teatrului Municipal

În primă fază, Nicoleta Udrea a primit o decizie prin care era convocată la muncă. S-a prezentat dar ulterior a fost mutată în spații improprii de serviciu, fiind chiar și închisă în clădirea în care muncea,   de o altă angajată a teatrului. La mijlocul lunii iulie 2023, femeia a aflat că nu i se va plati salariul pe motiv că postul ei nu există deoarece nu a fost înființat de Consiliul Local.

Nicolata Udrea a aflat în ziua de salariu că a fost angajată fictiv timp de o lună de zile. Așa s-a născut un mecanism de umilire a femeii la care sunt complici directorul Teatrului Aureliu Manea, primarul Turzii, Cristian Matei, și în final, consilierii PNL și UDMR.

Consiliul Local a avizat negativ proiectul de hotărâre

Informația că respectarea sentinței Curții de Apel Cluj va fi sabotată de consilierii PNL și UDMR a apărut încă de ieri după masă din două surse diferite. În primă fază, surse jurnalistice din Primăria Turda au confirmat că la nivelul administrației locale se urmărește sabotarea aplicării deciziei civile. Gabriela Blăniță, consilier local, membru în Comisia nr 5 a Consiliului Local Turda a anunțat că avizul dat de Comisia 5 a Consiliului Local este unul negativ. Ca amuzament, consilierul Radu Sima a votat avizarea pozitivă a proiectului dar ulterior și-a șters mesajul și și-a schimbat votul.

Cu vot negativ de avizare, emis de trei comisii ale Consiliului Local, primarul a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, înaintea începerii ședinței propriu zise.

D3e96faf 90c9 46fb B6b0 0df463721547
1367c2e2 Fa1d 43a3 9954 5d1503a34f7b

Care este ticăloșia administrației locale?

Ca să mimeze respectare sentinței, conducerea Teatrului a reîncadrat-o fictiv pe administratoarea Nicoleta Udrea deși nu exista hotărâre de Consiliu Local care să prevadă înființarea postului.

Ulterior, i-au adus la cunoștință adminsitratoarei că nu îi vor plăti salariul decât dacă acceptă un post de femeie de serviciu sau mașinist de lumini.

Înaintea ședinței Consilului Local din 20 iulie 2023,  12 consilieri locali s-au prefăcut că nu înțeleg ce înseamnă o sentință definitivă  și au avizat negativ proiectul de hotărâre. Votul a fost dat deși în materialele de ședință referirile la deciziile instanețelor erau explicit formulate.. În documente scria negru pe alb care sunt obligațiile autorităților respectiv ”obligațiile impuse Teatrului Aureliu Manea prin sentința Civilă 835/2022 a Tribunalului Cluj, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr 839/A/26.04.2023, pronunțată de Curtea de Apel Cluj privind desființarea decizie de desfacere a contractului de muncă, reintegrarea persoanei pe postul deținut anterior, respectiv administrator (de clădire) treapta I și plata despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate, inclusiv alte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data de 16.11.2021 și până la reintegrarea efectivă”

Practic, din bugetul local se vor plăti în continuarea despăguibiri, inclusiv cu penalități deoarece prin votul de astăzi a celor 12 consilieri locali nu s-a făcut reintegrarea efectivă pe postul de administrator.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.