Consiliul Județean dezminte informația privitoare la relocarea romilor de la Patar Rât la Dej și Turda

0
Pata Rat George Popescu Poqe 3

Consiliul Județean Cluj a dezmințit o informație potrivit căreia autoritățile județene și locale pun la cale o relocare a sute de romi de la Pata Rât lîn municipiile Turda și Dej.

Informația a fost lansată în spațiul public de surse din Consiliul Județean Cluj care au susținut că liderii PNL urmăresc relocarea în cele două orașe a câtorva sute de romi de la Pata Rât.

Măsura ar fi urmat să fie o ”infuzie electorală” prin care PNL să preia controlul electoral al celor două orașe în contextul în care partidul are un scor electoral scăzut. Potrivit unor cifre din informația neoficială,relocarea ar fi vizat circa 800 de romi pentru fiecare din cele două orașe.

Informația privitoare la relocarea romilor este dezmințită de biroul de presă al Consiliului Județean iar activiștii pentru drepturile omului spun că măsura seamănă cu o deportarea și o segregare.

Consiliul Județean Cluj nu are niciun fel de competențe în acest domeniu, motiv pentru care, în mod evident, nu a inițiat și nu inițiază niciun proiect de relocare a romilor de la Pata Rât în localitățile Dej și Turda”, se arată în adresa CJ Cluj.

Alex Fechete, implicat în activitățile de protejare a persoanelor de la Pata Rât, el însuși plecat din comunitatea de acolo, spune că o astfel de inițiativă de relocare a romilor în containere  în orașe disparate din județ este imposibilă deoarece îmbracă forma unei deportări și a unei segregări. ”Cred că nici dl Tișe, nici dl Boc nu-și permit un astfel de scandal și pot să vă asigur că societatea civilă și principalele organizații civice vor protesta energic împotriva unei astfel de acțiuni”, a declarat Alex Fechete.

Informația poate fi o interpretare eroantă a Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ) pentru perioada 2023-2030, document care prevede ”promovarea integrării socio-economice a resortisanților țărilor terțe și a comunităților marginalizate, cum ar fi romii: Documentul se referă la promovarea integrării socio economice a 700 de comunități marginalizate, inclusive Roma, prin implementarea unor măsuri integrate”.
Documentul strategic disponibil aici este însă unul cu caracter general și este neclar cum de o informație generală a fost transformată într-o informație specifică ce menționat Dejul și Turda ca orașe de relocare a romilor de la Pata Rât.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.