Unde este redevența? Contractul de concesionarea a iluminatului public de la Turda a fost aprobat fără redevență

0
Iluminat Public Noaptea Sfin Ro

după 4 ani de urgențe prelungite la nesârșit și un denunț la DNA administrația locală de la Turda a concesionat serviciul public de iluminat

Autoritățile locale de la Turda au aprobat astăzi, 29.06.2023, în ședința ordinară a Consiliului Local, concesionarea serviciului public de iluminat către firma SC Flash Lighting Services SA București. Concesionarea vine după o plângere la DNA și după  ce timp de mai bine de 4 ani serviciul public de ilumiat a fost atribuit fără o procedură competitivă pe motiv că e pandemie și că serviciul public trebuia operat ”de urgență” ca să nu rămână turdenii cu străzile pe întuneric.

Noul contract este încheiat pe durata a 10 ani cu firma SC Flash Lighting Services SA,  așa cum au semnat alte localități precum Târnăveni sau Craiova. Alte localități, precum Alba Iulia sau Popești-Leordeni din Ilfov au semnat cu aceeași firmă un contract pe durata de 5 ani. Durata contractului are o șmecherie. Un contract cu o durată mai scurtă dă un control mai bun asupra gestionării serviciului. Un contract cu o durată mai lungă poate aduce costuri mai mici de investiții și operare, dar te leagă mai tare de prestatorul care câștigă concesionarea.

Adevărata ciudățenie a contractului de la Turda este absența redevenței adică acea sumă pe care firma care prestează serviciul public ar trebui să o plătească pentru faptul că folosește infrastructura publică. Dispariția redevenței din contractul de concesionare a apărut când experții au început să introducăt tot felul de explicații alambicate în documentațiile de concesionare ale serviciilor publice de la București. S-a concluzionat că redevența nu trebuie plătită căci așa ar încărca costurile pe care administrațiile locale trebuie să le plătească pentru investiții. ”Deoarece pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public către un operator, prin contract de concesiune, este nevoie de înființarea unei taxe speciale, serviciul de iluminat public fiind generator doar de cheltuieli, se deduce că nu se poate solicita o redevență”, se arată în documentația tehnică de atribuire a serviciului. De fapt redevența este încasată pentru a amortiza costurile infrastructurii publice folosite. Caietul de sarcini ”deduce” că nu e nevoie de redevență, însă nu se indică niciun temei legal în documentația tehnică care să susțină ideea că redevența nu trebuie încasată.

Legea, dar și constatările Curții de Conturi sunt însă foarte clare: redevența este o plată obligatorie făcută de delegat (cel care prestează serviciul) către delegatar în schimbul dreptului de a exploata bunurile publice și private concesionate și de a presta serviciul.  Redevența este mai mult reflectarea unui principiu, acela că nu poți folosi bunurile publice fără a plăti pentru ele iar folosirea bunurilor publice trebuie amortizată.  

Prin HCL 103/2015 a CL Târnăveni, contractul încheiat cu SC Flash Lighting Services SA București – prevede o redevență de 6000 de lei lunar. Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 97/26.03.2015, stabilește în contractul încheiat cu SC Flash Light Services SA București  o redevență de 48.000 de lei.

Consiliul Local al localității Popești Leordeni a aprobat în iunie 2020 un contract de concesiune a serviciului public de iluminat cu aceeași firmă, cu o redevență de 3000 de lei.

Alba Iulia a semnat tot cu Flash Lightning Services un contract cu o redevența 20.000 de lei/an – 100.000 de lei pe durata celor 5 ani de contract.

Municipiul Turda asemnat cu SC Flash Lightning Services un contract fără redevență, a cărei valoare estimativă ar putea ajunge, pentru cei 10 ani de contract la câteva sute de mii de lei. Unde e redevența serviciului public de iluminat de la Turda?

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.