Nu mai ajung banii. Municipalitatea propune un proiect ciudat de relocare a banilor împrumutați din bănci

0
Asfalt

Administrația locală de la Turda are pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 29 iunie un proiect prin care propune relocarea unor sume în cadrul veniturilor provenind din împrumuturile luate de la bănci.  

Practic, administrația primarului Cristian Matei susține că nu mai sunt suficienți bani pentru acoperirea finanțării unor investiții și propune mutarea a diverse sume între obiectivele de investiții aprobate pentru finanțare. Documentul detaliat al relocării sumelor e prezentat la finalul articolului.

    Proiectul propus de municipalitate prevede mutarea unei sume de circa 8,5 milioane de lei de la diverse investiții către alte obliective de investiții care sunt considerate prioritare. Natura ciudată a proiectului este dată e faptul că banii se mută și de la proiecte aproape finalizate, despre care se presupune că au fost finanțate deja  din împrumut.

Primul lucru care atrage atenția la proiectul de hotărâre este faptul că administrația locală nu prezintă o situație la zi a plăților și sumelor declarate pentru cota-parte aferentă cheltuielilor finanțate din fondurile europene și naționale deși o astfel de informație ar putea fi prezentată căci execuția bugetului este la finalul trimestrului II al anului. În anul trecut, municipalitatea a plătit pentru finanțările externe 97,037 milioane lei, din care 75,2 milioane sunt plăți effectuate pentru cota-parte de cofinanțare. Diferența de circa 23 de milioane sunt sume ce ar trebui recuperate din banii europeni alocați proiectelor. Municipiul Turda are mereu un deficit de recuperat de circa 33 de milioane de lei, constituit din sume ce urmează a fi solicitate spre rambursare și sume nerambursate.

Proiectul de hotărâre privitor la relocarea banilor pare ciudat căci mută bani de la proiecte ce se presupune că deja au fost finanțate din credit.  Spre exemplu, sunt tăiate 2,5 milioane din suma de 4 milioane ce se presupune că a fost folosită din credit pentru proiectul ”Reabilitare și modernizare infrastructură rutieră si utilități din corpul drumului în Băile Turda”. În cadrul acestui proiect, cota de co-finanțare a Municipiului Turda este de doar 451.012,08 lei. Cei 4 milioane de lei din împrumut se presupune că ar fi finanțat investiția aproape finalizată, dar acum municipalitatea susține că se pot redirecționa 2,5 milioane de lei către alte obiective de investiții.

Ciudată este și destinația banilor, în unele cazuri. Alocarea de bani către proiecte în derulare, nou începute, precum  reabilitarea Teatrului Aureliu Manea sau Castrul Roman par logice. Alocarea de bani în mod suplimentar către proiecte aproape finalizate, precum repartizarea a 593.324 de lei către Strada 22 Decembrie 1989 este cel puțin ciudată. Lucrările de pe strada 22 Decembrie 1989 sunt, potrivit specialișitilor consiultați de Politică și Putere, serios compromise. Este această pompare de bani o încercare de a acoperi găuri în investițiile locale?

Proiectul mai prevede reducerea cu 3,5 milioane de lei a sumei de  6,25 milioane de lei, prevăzute din împrumut pentru Reabilitarea și modernizarea străzilor din Municipiul Turda. Și acest proiect se presupune că este aproape finalizat.

PDF Embedder requires a url attribute
Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.