SPA-ul de la Turda de 9 milioane de lei, cel mai scump SPA reabilitat în Europa în ultimii 50 de ani, a fost maximum de investiții balneare pe care l-au putut concepe politicienii locali
La 26 martie 2020, Consiliul Local Turda aproba cu entuziasm o hotărâre de Consiliu Local propusă de primarul Turzii, Cristian Matei. Hotărârea nr. 74 privind aprobarea propunerilor de politici publice în sectorul educație în Municipiul Turda trebuia adoptată căci municipiul Turda cheltuia 3 milioane de lei fonduri europene pentru modernizarea administrației locale. Pe listă trebuiau bifate cinci politici publice ce urmau să fie implementate în oraș. Printre aceste politici publice se numără și cea din sectorul educației. Astăzi, de rușine că nu pot respecta proiectele fanteziste, hotărârile de consiliu local de la Turda sunt publicate pe site-ul Primăriei fără planurile de politică publică aprobate.
Planurile de modernizare a învățământului local includ proiecte ce urmau să fie finanțate din bugetul local dar și din proiecte europene. Adoptarea PNRR a salavat o parte din politicile publice de la Turda căci o serie de proiecte, precum amenajarea unor laboratoare școlare vor fi finanțate cu bani europeni.
În schimb, componenta de politici publice ce ar trebui să fie finanțată din bugetul local este neîndeplinită.
Până în 2023, Municipiul Turda trebuia să aloce 1,5 milioane de euro din bugetul local pentru extinderea, reabilitarea, modernizarea și dotarea unui spațiu aflat în conservare în vederea funcționării a acestuia ca extensie universitară. S-ar fi școlarizat 100 de studenți/an. Raportul privind reușita acestui proiect ar trebui să fie prezentat public în ianuarie 2024. Rămâne de văzut dacă va fi redactat și vreun consilier local îl va cere.
Pe listă se mai aflau, ca obiective speciale, înființarea unei grădinițe pentru copii cu nevoi speciale din Turda, în parteneriat cu Consiliul Județean.
În anul 2023 trebuia să înceapă acordarea a 400 de burse sociale în oraș din bugetul local. Suma propusă era de 300.000 de euro. Raportul privitor la implementarea acestei politici publice urmează să fie făcut în ianuarie 2024.
Multe din planurile de acțiuni de modernizare a învățământului local, prezentate și aprobate de Consiliul Local Turda în martie 2020 par și chiar sunt niște utopii. ”Universitatea Baleneară” de la Turda, spre exemplu, care a apărut ca idee încă din timpul administrației fostului primar Tudor Ștefănie, este o astfel de utopie, căci autoritățile locale nu au alocat niciodată vreo sumă decentă pentru demararea acestui proiect. Se preferă finanțarea a tot felul de proiecte dubioase, precum amenajarea parcării Salinei Turda cu costuri de 5,79 milioane de lei.
Alocarea a 1,5 milioane de euro din bugetul local pentru amenajarea unui spațiu universitar la Turda pare de-a dreptul o fantezie în contextul în care administrația primarului Turzii, Cristian Matei trebuie să plătească găurile finaciare ale orașului, rezultate din proasta gestionare a litigiilor juridice.
Politicile publice de la Turda, în special componentele ce au la bază finanțări din bugetul local, sunt pur și simplu niște minciuni pe care administrația locală le-a trecut în actele oficiale pentru a arătat Uniunii Europene că au cheltuit justificat banii din cadrul proiectului ”Adept”. Experții au venit, au elaborat politicile publice. Că ele au fost aprobate în 2020 de Consiliul Local? Aia era prioritatea de atunci, ne vor spune administratorii orașului. Că proiectele nu sunt realizate în 2023? Asta este. Ghinion.
Mai jos puteți vedea strategia aprobată de Consiliul Local Turda în martie 2020.
text-final-politici-publice-30-32