Tranzacție suspectă. Directoarea Salinei a cumpărat apartamentul supraevaluat al directorului Companiei de Apă

0
Tranzac Ie Suspect Directoarea Salinei A Cump Rat Apartamentul Supraevaluat Al Directorului Companiei De Ap

O tranzacție a unui apartament situat pe strada Castanilor din Turda, care a avut loc în 2021 a fost sesizată redacției Politică și Putere.

Tranzacția privește un apartament care s-a aflat în proprietatea lui Bogdan Bobic, directorul Companiei de Apă Arieș. Imobilul a fost cumpărat de către Ada Duma, actuala directoare a Salinei Turda iar prețul declarat al tranzacției pare ca fiind mult supraevaluat.

Atât directorul CAA cât și directoarea Salinei Turda au refuzat să ofere detalii cu privire la tranzacție și la acuratețea informațiilor privitoare la aceasta.

 În declarația de avere a lui Bogdan Bobic, directorul CAA Turda referitoare la anul 2021 este menționată o vânzare a apartamentului de 80,98 mp pătrați pe care acesta îl deținea în Turda împreună cu soția sa, fiica primarului Turzii, Cristian Matei. Familia Bobic a vândut apartamentul cu o valoare declarată de 463058 lei, echivalentul a circa  95.200 de euro.

Era o valoare spectaculoasă pentru piața imobiliară din Turda, din anul 2021. Un agent imobiliar din Turda, care nu dorește să fie citat nominal a precizat pentru Politică și Putere că tranzacția apartamentului lui Bogdan Bobic a fost senzația imobiliară a anului. ”Toți povesteau despre tranzacție, vestea s-a dus și a pornit din Primărie, din câte îmi amintesc. Contractele de vânzare cumpărare se declară, prentru impozitare”, explică agentul imobiliar. Acesta spune că valoarea imobilului a fost categoric supraevalută. ”Acum recent, în 2023, s-a vândut un apartament pe Liberătății cu 98.000 de euro”, mai spune sursa Politică și Putere.

Apartamentul a fost cumpărat de către Ada Duma, actuala directoare a Salinei Turda. Este neclar de unde a avut actuala șefă de la Salină suma completă pentru a plăti contravaloarea imobilului. Potrivit propriei declarații de avere, Duma a contractat un credit în 2021 de la OTP Bank în valoare de 243000 de lei. Pentru a plăti integral suma, Duma a mai completat încă 220.000 de lei din surse necunoscute și a cumpărat imobilul. Aproape simultan cu tranzacția apartamentului, Ada Duma a fost numită director interimar al Salinei Turda.

Tranzacția imobiliară mai are o parte amuzantă, căci deși a cumpărat cel mai scump preț de pe piața imobiliarelor din Turda, Duma a ales să-l închirieze la un preț modic de 750 de lei lunar, circa 8992 de lei anual. Chirașul directoarei de la Salina Turda este chiar Bogdan Bobic, fostul proprietar al apartamentului.

Tranzacția supraevaluată și închirierea la o valoare mică nu respectă nicio logică a randamentului financiar.

Potrivit skia.ro, un site specializat în tranzacții imobiliare, o investiție este considerată rentabilă în segmentul imobiliar dacă are un randament anual de minimum 6-7%, ceea ce ar echivala cu o amortizare cuprinsă între 14-16 ani. Astfel, cu cât investiția este mai rentabiă, cu atât perioada de amortizare este mai mică. În acest caz, amortizarea investiției sare la circa 50 de ani.

Tranzacția respectă tipologia unei spălări de bani

Tranzacția imobiliară de la Turda respectă tipologia unei afaceri de spălare de bani, așa cum este acesta descrisă în documentele explicative ale Oficiului Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Instituția guvernamentală descrie  în două seturi de documente separate tipologii de spălare a banilor folosindu-se tranzacțiile imobiliare.

”Achiziționarea de proprietăți imobiliare este o modalitate de a integra banii iliciti în economia legală”, explică ONPCSB care detaliză faptul că supraevaluarea imobilelor, combinată cu împrumuturi și finanțări din credite plus perceperea unor venituri din chirii intră în tipologiile folosite pentru spălarea banilor. ”Tipologiile de spălare a banilor din sectorul imobiliar pot prezenta indicatori specifici precum împrumuturi sau finanțări complexe de credite (utilizate ca acoperire pentru spălarea banilor, rambursarea lor putand fi folosită pentru a amesteca fondurile ilicite cu ce licite)”, se arată în Ghidul privind indicatorii de suspiciune și tipologii de spălare a banilor pe piața imobiliară. Documentul ONPCSB, publicat în februarie 2022 mai precizează că metodele din sectorul imobiliar mai  venituri din chirii pentru a da o aparenta de legalitate fondurilor ilicite (chiria fiind platita cu fonduri furnizate de către infractori pentru chiriași pentru a oferi legalitate fondurilor ilicite, fie închirierea proprietății unei terțe părți pe care o folosesc drept proprietar legal.

Documentul preciează că acesti indicatori evidențiază caracterul neobișnuit al tranzacției comparate față de o situație normală, indicând o posibilă tranzacție suspectă.

Acești indicatori nu dovedesc cu certitudine o infracțiune și nici existența vreunei operațiuni de spălare de bani, dar ridică suspiciuni.

Politică și Putere le-a cerut directorului CAA și directorarei Salinei Turda să clarifice aspectele tranzacției, în special situația supraevaluării imobilului, proveniența diferenței de 220.000 de lei, dacă sumele au fost plătite integral prin viramente bancare. S-au mai solicitat deasemenea puncte de vedere cu privire la informațiile neoficiale că tranzacția imobiliară ar fi fost o condiție a numirii Adei Duma la șefia Salinei Turda precum și faptul că aceste condiții au fost discutate de membri ai familiei primarului Turzii.

Cei doi protagonișit ai tranzacției nu au făcut comentarii și precizări suplimentare pe marginea subiectului.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.