Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda a confirmat astăzi existența unui dosar penal referitor la administrarea fondului forestier al Municipiului Turda
”În Dosarul nr. 1458/P/2022, întegistrat la unitatea noastră de parchet la data de 2.06.2022, privind persoana vătămată Anca Doru Paul Ioan și făptuitorul Matei Cristian Octavian, având ca obiect infracțiunea prev. de art 298 Cod penal- neglijența în serviciu, se află în lucru la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj- Serviciul de Investigare a Infracționalității Economice, urmând ca, după finalizarea cercetărilor să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, cu propuneri corespunzătoare”, se arată într-un răspun oficial al Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, semnat de prim-procurorul Vasile Călin Cioban. Magistratul Ministerului Public precizează că cercetarea se face cu privire la faptă și nu cu privire la vreo persoană.
Fostul consilier local PRM, Doru Anca a formula to plângere penală împotriva primarului Turzii, Cristian Matei despre care consideră că și-a manifestat cu neglijență atribuțiile de președinte al Asociației Șoimul Arieș. Anca susține că în mandatul primarului Turzii, de președinte al Asociației Șoimul, pădurea municipiului Turda a fost exploatată în mod nelegal.
La 28 mai 2013, pe cand Cristi Matei nu era decat un simplu consilier local la Turda, se lua in discutie in executivul local proiectul ce prevedea acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Turda în Adunarea Generală a Asociaţilor la Asociaţia Şoimul Arieş, în vederea exercitării drepturilor de asociat. Proiectul a fost iniţiat de consilierii Roş Nicolae şi Crişan Rozalia şi îl avea drept beneficiar pe liderul USL din Consiliul Local, Matei Cristian, acesta fiind desemnat drept reprezentantul forului deliberativ în Adunarea Generală a Asociaților. Cristian Matei îndeplinește funcția de președinte al Asociației Șoimu.
Prejudiciu de circa 1,6 milioane de lei, produs în mandatul primarului Cristian Matei la șefia Asociație Șoimul
În perioada 2013- 2020, explotarea terenurilor silvice ale Turzii s-a făcut fără ca reprezentantul Municipiului Turda să prezinte rapoarte periodice privitoare la exploatarea fondului forestier.
Prin anul 2020, situația Ocolului Silvic Valea Ierii srl a degenerate economic. Primarul Turzii a luat o serie de măsuri, explică reprezentanii SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl, precum comandarea unui audit. Se susține și faptul că au fost formulate plângeri penale.
Cel puțin din anul 2018, explotarea pădurilor Municipiului Turda s-a făcut nelegal, deoarece potrivit unui act normativ, cantitățile anuale de lemn tăiat, inclusiv lemul recoltat din operațiuni de întreținere tehno-silvice, trebuiau aprobate de Consiliul Local Turda.
Municipiul Turda a recunoscut astăzi prin adresa 16.227 /05.05 faptul că în Consiliul Local au fost aprobate doar tăierile de lemn pentru decontaminarea terenului din Poșta Rât.
În ultima ședință ordinară a Consiliului Local Turda, reprezentanți au autorităților locale au recunoscut că în mandatul primarului Turzii, Cristian Matei la șefia Asociației Șoimu Arieș s-a creat un prejudiciu de circa 1,6 milioane de lei din explotarea fondului forestier.
Prejudiciul ar fi fost creat de către funcționarii silvici și nu există indicii că primarul Turzii ar fi participat la acest jaf. Primarul Turzii, susțin reprezentanții autorităților locale, a acționat cu diligență și a sesizat organele de cercetare penală de îndată ce s-a aflat că sunt nereguli. Informația a fost făcută public în ședința ordinară a Consiliului Local din luna martie și imediat după ce Politică și Putere a relatat că primarul nu a înștiințat Consiliul Local timp de 7 ani cum anume se administrează pădurea orașului. Oficialii nu explică ce a păzit primarul Matei timp de 7 ani de zile, din 2013 până în 2020 și cum se explică faptul că s-a tăiat lemn din pădurile Turzii, fără avizul autorităților locale și chiar pe sub nasul edilului șef, trimis șef la Asociația silvică.
Rămâne așadar un semn de întrebare cu privire la activitatea primarului ca reprezentat al municipiului Turda în asociația silvică o activitate ce se dovedește ineficientă.
Cristian Matei care a primit un mandat special al Municipiului Turda în Adunarea Generală a Asociaţilor la Asociaţia Şoimul Arieş și care teoretic trebuia să supravegheze exploatarea pădurilor Turzii nu a prezentat ani de zile la rând vreun raport de informare.
Primarul ar trebui, cel puțin din punct de vedere moral, să explice public ce a făcut timp de 7 ani la șefia Asociației silvice și cum de , chiar sub nasul lui, s-a creat un prejudiciu de 1,6 milioane de lei.
Ce anunță avocatul angajat de Primăria Turda?
- În 2019-2020 s-au descoperit mari nereguli în forma de organizare- explotarea pădurii Turzii printr-un srl. Nota redacției: srl-ul funcționa încă din 2013, de când Cristian Matei a fost numit președinte.
- Primarul, președinte al Asociației Șoimul a cerut un audit. Nota redacției: primarul era numit din 2013 la șefia asociației, e de bun simț să ne întrebăm ce a păzit timp de 6-8 ani.
- Politică și Putere a sesizat încă din 2019 forma abuzivă de explotare a pădurilor Turzii. Legea prevede că trebuie înființată o regie autonomă