” La Turda,o continuă bătaie de joc pe bani europeni,unii câștigă,dar cu siguranță nu turdenii!”, a comentat Răzvan Ciortea, subprefect de Cluj și președinte al PSD Turda, cu privire la finalizarea lucrărilor de decontaminare din cartierul Poștarât din Turda.
Suprefectul de Cluj publică pe pagina sa personală un set de fotografii care arată că arborii plantați în Poștarât se usucă.
Proiectul cu denumirea „Fazarea proiectului Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit Deşeuri Periculoase UCT – Poşta Rât (Municipiul Turda)” are o valoare totală fără TVA de 79.568.907,00 lei, din care 85% este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% din bugetul de stat, și 2% din bugetul local al Municipiului Turda.
Politică și Putere vă prezintă documentul care descrie cum trebuia finalizată lucrarea.
Decontaminarea de la Poștarât a fost aprobat în baza unui Acord de Mediu care descrie amănunțit cum trebuiau derulate lucrările și cum trebuia finalizat proiectul.
În luna ianuarie primarul PNL Matei Cristian anunța că s-a finalizat proiectul de decontaminare a terenului din zona Poșta Rât. În ultima ședință a Consiliului Local a confirmat din nou informația.
”….este necesar ca la nivelul întregului amplasamet să se abordeze o strategie de reîmpădurire cu specii caducifoliate (în proporție de 97-98%) și rășinoase 2-3 %. Pe amplasament se vor introduce un număr de 50.000 de exemplare aparținând speciilor lemnoase și aproximativ 60.000 de exemplare de specii arbustive (…) Plantarea speciilor lemnoase se va realiza în buchete, realizându-se arborete distincte ca și compoziție (ex, cerete cărpinete, făgete), la care să se adauge un pâlc de larițe dar și 2-3 molizi și 2-3 brazi” -extras din Acordul de Mediu nr 1 emis la 29.12.2020 de către APM Cluj.
Acordul de Mediu descrie în detaliu la paginile 22-25 cum trebuia finalizată lucrarea: arborii vor fi plantați în pâlcuri, nu în linie cum sunt acum, se plantează tufe, grupat, se construiesc 10 stive de structuri și stive din bolovani, însumând volume de până la 10 mc, din supragabariți care să ofere niște și zone de protecție pentru fauna mică. Trebuiesc construite concavități și zone de acumulare a apei, microhabitate și sinuzii. Trebuiau amplasate căsuțe pentru păsări, habitate, hibernacule și hrănitori. Se vor instala un număr de 30 de căsuțe adăpost.
Detaliile privitoare la cum trebuia să arate zona, le găsiți în documentul de mai jos sau documentul poate fi descărcat AICI
acord-1-29-12-2020-municipiul-turdaMunicipiul Turda a beneficiat, în perioada 2007-2013, de fonduri obținute în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu pentru reabilitarea sitului poluat istoric Poșta Rât Turda, insă proiectul nu a fost finalizat și a fost propus spre fazare pe următoarea perioada de finanțare 2014-2020. Ca urmare a fazării proiectului, Municipiul Turda beneficiază de fonduri obținute în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 pentru a reabilita un sit poluat istoric. Proiectul cu denumirea „Fazarea proiectului Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit Deşeuri Periculoase UCT – Poşta Rât (Municipiul Turda)” are o valoare totală fără TVA de 79.568.907,00 lei, din care 85% este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% din bugetul de stat, și 2% din bugetul local al Municipiului Turda.