Afacerile imobiliare ale familiei primarului Turzii. 2,27 hectare de teren,  cumpărate în Turda Nouă

1
12696a0d C54c 43f0 8c80 8ea024f04caf

Lucrările de modernizare a Centrului Turzii au scos la lumină un nou zvon, acela că Piața Agroalimentară din Centrul Turzii ar urma să fie mutată pe locația vechiului târg din Turda Nouă iar Piața Centrală ar urma să fie modernizată ori să fie transformată în zonă de parcări.

Informația a circulat de câteva luni bune printre comercianții din piață, speriați că-și vor pierde afacerile.

Recent, municipalitatea a scos în procedură de dezbatare publică proiectul de modernizare al Pieței Centrale, astfel că mutarea Pieței Centrale pare că este iminentă.

Se va muta Piața Centrală în vechiul târg de animale? Dacă da, e cineva care ar avea un câștig indirect din această operațiune?

Tranzacțiile privind terenurile arată că firma Easy Clean Master a familiei primarului Turzii și firma Avip Promedia a dezvoltatorului imobiliar Vlad Pașca au cumpărat în septembrie 2022 peste 22.000 de metri pătrați lângă Târgul de animale din cartierul Turda Nouă.

Politică și Putere vă prezintă detaliile tranzacției imobiliare.

B5116602 A8a9 4fa7 Aa49 E94082099812
Pe un teren privat din Turda Nouă au apărut munți de moloz. Tehnic, este distrugerea unei fânețe cu deșeuri din construcții ce ar trebui să fie amendată de Municipiul Turda. Practic e un teren al familiei primarului Turzii, Cristian Matei, despre care oamenii locului spun că ar urma să găzduiască o hală.

Locuitorii din Turda Nouă au observat că pe un teren amplasat între strada Salinelor și strada Alexandru Ioan Cuza, la capătul târgului de animale au fost amplasate mormane de moloz.  ”Își face primarul o hală”, povestește o om din vecini, în timp ce o altă femeie explică faptul că ar fi vorba de ginerele acestuia, Bogdan Bobic.  Un altul spune că molozurile ar fi fost aduse de oamenii de la firma Nelo Construct.  Oricum ar fi situația, pe terenul de la capătul târgului sunt amplasate deșeuri din construcții. Dacă ar fi să se aplice legea, ar trebui să fie aplicate amenzi.

Suprafața, despre care localnicii spun că ar urma să găzduiască o nouă hală agroalimentară nu este nici a primarului Turzii, nici a ginerelui lui.

Terenul este cumpărat de ”triada imobiliarelor”, firma în care s-au asociat în 2022, nevasta primarului, Dorina Matei, fiica primarului, Oana Matei și Lidia Sârbu, nevasta președintelui Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, Paul Sârbu. Alături de acestea găsim un alt partener, Avip Promedia a dezvoltatorului imobiliar Vlad Pașca.

Familia Primarului Turzii a cumpărat zeci de mii de metri pătrați de teren lângă târgul din Turda Nouă

Potrivit unui răspuns al Primăriei Turda în baza Legii 544/2001,  patru proprietari persoane fizice au făcut în  28.04.2022 oferte pentru vânzarea unui teren situat în continuarea târgului de animale din Turda Noua. Potrivit pozițiilor 20-23 din 2022 din Registrul de evidență al ofertelor de vânzare a terenurilor agricile cinci parcele au fost scosase la vânzare.

Acestea sunt CF 65452 de 3425 mp , CF 64776 de 6504 mp,  CF 64775 de 437 mp, CF 64773 de 1035 de mp,  CF 64774 de 11308 mp. Surse din Primăria Turda au completat informația transmisă oficial, cu alte documnete care arată că vânzătorii cereau 35 de lei/mp. Suprafața totală a terenurilor însumează  22.709 mp iar valoarea tranzacției este estimată la 794,815 lei,  adică circa 161000 de euro. Terenul figurează ca și fâneață și este situat în extravilanul municipiului Turda, o mențiune ce merită să fie memorată.

Câteva luni mai târziu, în 16 septembrie 2022 apar și cumpărătorii terenului. Cele 2,27 hectare de teren au fost cumpărate de Easy Clean Master srl în care sunt asociate soția și fiica primarului Cristian Matei plus Lidia Ancuța Sârbu, soția președintelui Comisiei de Urbanism a Consiliului Local  și de către firma Avip Promedia, a dezvoltatorului imobiliar Vlad Pașca.

Pe dezvoltatorul Vlad Pașca o să-l regăsim în decembrie 2022 ca și solicitant al unei cereri de introducere în intravilanul Turzii a unei suprafețe de circa 3,8 hectare de teren, o afacere prin care un  teren extravilan situat la ieșirea din Turda spre Săndulești avea să-și înzecească valoarea, de la 2 euro la circa 28 de euro/mp.

Afacerea imobiliară a introducerii în intravilan a celor 3,8 hectare de teren de pe strada Gh. Barițiu a fost susținută administrativ și politic atât de primarul Turzii care a semnat documentația de urbanism , a inițiat hotărârea de Consiliu Local dar și de către Paul Sârbu, președintele Comisiei de Urbanism care a votat proiectul de hotărâre de introducere în intravilan a terenului de 3,8 mp.

Documentele tranzacțiilor imobiliare ale terenului din zona târgului din Turda Nouă, arată că firmele Avip Promedia (dezvoltatorul imobiliar  Vlad Pașca) și firma  Easy Clean Master ( familia primarului și nevasta consilierului local șef la urbanism) au făcut împreună achiziții de terenuri cu puțin timp înainte ca documentațiile de urbanism privind introducerea în intravilan să fie elaborate rapid și să fie aprobate de Consiliul Local Turda.

Cele 2,27 hectare de teren din Turda Nouă au fost cumpărate împreună de cele două firme la data de 16 septembrie 2022, la Biroul Notarului Public Vomir Anuța din Câmpia Turzii. Easy Clean Master deține o cotă parte de 66% iar Avip Pomedia o cotă parte de 34?%. din suprafața de teren.

Potrivit unor informații dezvăluite de PMP Turda, cele două firme s-au asociat și au înființat o altă firmă

 Societatea Avip Promedia SRL este acționar (50%) într-o altă societate: Agro Potaissa SRL. Celelalte 50% din acțiuni sunt deținute de Easy Clean Master SRL. Administrator la Agro Potaissa SRL este tot Pașca Alexandru-Vlad. Societatea a fost înființată în 22 noiembrie 2022, la scurt timp după achiziția terenului din Turda Nouă și în perioada în care Pașca și Avip Promedia SRL solicitau autorizările pentru introducerea terenului menționat anterior, din extravilan în intravilan. De menționat că în 10 noiembrie 2022 Primăria Turda, condusă de primarul Matei Cristian, a dat avizul favorabil pentru introducerea în intravilian a celor 3,8 hectare de teren.

Ulterior tranzacțiilor de terenuri din toamna anului 2022, au apărut zvonurile că Piața Agroalimentară din Centrul Turzii se mută la târgul de animale, exact acolo unde firma familiei primarului deține teren. În aprilie 2024, Primăria a anunțat planul de modernizare a Pieței Centrale, supus procedurii de dezbatere publică.

Rămâne să vedem dacă terenurile familiei primarului Turzii, acum fâneață vor fi introduse în intravilanul Turzii și ne vom lămuri și dacă Piața Centrală va fi mutată la târg și pentru câtă vreme.

Logo5

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui întrebați și locuitorii turzii printr-un referendum, dacă sunt sau nu de acord cu mutarea pieței agro-alimentare. Prin urmare conducerea orașului este dator măcar cu atât, având in vedere ca prin votul lor ocupa funcția pe care o au acum.
    Din zona de fructe pana in partea de sus se poate face parcare, restul sa rămână cum a fost.
    Peste tot in Europa piețele agro alimentarea sunt atracții turistice, care reprezintă valori ale regiunii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.