sursă foto: Pagina Facebook- Primăria Turda
Primăria Municipiului Turda în colaborare cu Casa de Cultură Turda a organizat în 1 mai 2023, între orele 11:00 și 21:00 o Serbarea Câmpenească.
Evenimentul despre care s-a anunțat că va fi dedicat folclorului și gastronomiei românești a avut loc pe platoul din Băi Sărate în perimetrul Rezervației Naturare ”Sărăturile și Ocna Veche” . Zona este declarată și sit Natura 2000.
După ce a cheltuit 300.000 de lei, acordați de Uniununea Europeană pentru a face un regulament care să protejeze zona, municipalitatea de la Turda își bate joc de legile petru protecția mediului.
Potrivit normelor, în arealul protejat din Băi sunt interzise focul deschis, amplasarea de corturi, zgomotul, prezența animalelor care pot pășuna. Toate aceste interdicții au fost încălcate de municipiul Turda, într-o singură zi.
Petrecerea a fost organizată într-o zonă declarată rezervație naturală și într-un sit Natura 2000 iar organizarea ei, potrivit unor specialiști, contravine principiilor din Directiva Europenă privind Habitatele.
De ce e importantă zona Băilor Sărate?
Zona Băilor sărate Turda are o dublă protecție, aceea de rezervație natural și de sit Natura 2000.
În arealul rezervației s-au dezvoltat asociații vegetale cu plante halofile din genul Salicornia (familia Amaranthaceae)[6]; precum și specii de moșișoare (Liparis loeselii), Meesia longiseta și gălbinare (Serratula lycopifolia), specie aflată pe lista roșie a IUCN. Practic în zonele sărate de la Turda sunt plante amenințate cu dispariția.
Zona mai are însă o importanță aparte, deoarece se învecinează cu arelul protejat Cânepiști, care a fost creat pentru a proteja o pasăre rară, vânturelul de seară care este o specie pereclitată.
Vânturelul de seară nu își face cuiburi ci ocupă cuiburi vechi ale păsărilor din familia Corvidae și ale altor păsări răpitoare. Este o specie periclitată și poate fi întâlnit în zona Băi- Cânepiști, deoarece aici găsea cuiburi de ciori.
Ce putem face, dacă vrem să protejăm Zona Băilor Sărate?
Directivele de mediu ale UE prevăd posibilitatea turimsului în zone precum situ-urile Natura 2000 cu câteva condiții. Cele mai importante sunt să nu se distrugă habitatele. Este permisă plimbarea și staționarea, dar nu trebuie să se folosească întreaga zonă. Nu trebuie rupte plante, deranjarea păsărilor și cuiburilor, tulburarea liniștii, aprinderea focului.
Practic, cu cât suntem mai linștiți și non-invazivi cu atât conservăm mai bine o arie naturală protejată. Acest articol nu este despre ” cum să stricăm petrecerea din Băi”, ci este despre cum să ne relaxăm fără să distrugem natura.
Au luat 300.000 de lei de la UE pentru a scrie un regulament ce nu-l respectă
În iulie 2016, Municipiul Turda anunța că finalizează proiectului cu titlul „Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche”, o finanţare nerambursabilă din Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013. Proiectul propunea viza elaborarea unui plan de management al rezervației natural din Băile Sărate Turda. Valoarea finală a proiectului s-a ridicat la 367.312 lei, din care valoarea nerambursabilă eligibilă a fost 318.189 lei.
”Scopul Planului de management este de a promova un model de gestiune durabilă care să permită conservarea biodiversităţii ca element fundamental al capitalului natural din situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche în concordanţă cu dezvoltarea sistemelor socio-economice învecinate”, anunța Primăria Turda la finalul proiectului.
Site-ul proiectului mai este încă functional dar este neglijat și poate fi consultat pe adresa http://www.saraturileocnaveche.eu/
Ce spun legile și specialiștii
”Fiind un sit Natura 2000, filozofia e să nu fie restricții fără sens, mai ales dacă e un teren în intravilan. În primul rând e o problemă administrativă, teoretic nu poate fi organizată nici o activitate de genul unei petreceri câmpenești într-o arie protejată care e și rezervație naturară, fără să existe un aviz al Agenției Naționalăe pentru Arii Naturale Protejate (ANANP)”, explică George Ștefan Kudor, director executiv al Federația Coaliția Natura 2000. ”Este altceva cum se dau avizele acelea”, mai spune activistul de mediu care explică faptul că dacă activitatea dăunează habitatului atunci e o problemă. ”Dacă se calcă în picioare pajiști, se distrug cuiburi de păsări, se face zgomot ce perturbă fauna, atunci este o problemă”, mai spune George Kodor.
”Siturile de importanță comunitară sunt situri care au fost adoptate oficial de către Comisia Europeană și, prin urmare, fac obiectul dispozițiilor privind protecția sau al articolului 6 alineatele (2), (3) și (4). Simpla degradare a sitului, cauzată, de exemplu, de gestionarea necorespunzătoare, ar reprezenta o încălcare a articolului 6 alineatul (2). Activitățile recreative sunt compatibile cu dispozițiile Directivei privind habitatele și ale Directivei privind păsările, cu condiția să nu afecteze în mod negativ habitatele și speciile prezente”, se arată pe pagina explicativă a Directivei privind Habitatele.
Agenția pentru Protecția Mediului avertizează cu privire la încălcarea legii
Agenția pentru Protecția Mediului Cluj avertizează că evenimentele ce pot fi organizate în rezervația naturală sunt drastic limitate, conform prevederilor din OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, art. 23, alin. (2).
”De asemenea, este necesară și respectarea prevederilor din Ordinul nr. 1072/2016 privind aprobarea Planului de management și a Regulamentului sitului de importanță comunitară ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche”, se arată într-un răspuns al APM CLuj
Regulamentul amintit de APM Cluj a fost elaborat în cadrul proiectului European menționat anterior și interzice organizarea de evenimente cu foc deschis, amlasare de corturi, zgomote. Toate aceste interdicții au fost încălcate de municipiul Turda care în final a organizat și un foc de artificii.