Sute de metri cubi de lemn au fost tăiate din pădurile municipiului Turda, fără înștiințarea Consiliului Local, deși un act normativ aprobat în 2017 prevedea obligatoriu că toate cantitățile anuale de materiale lemnos tăiate trebuie să fie aprobate de Consiliul Local.
Parchetul Turda are în cercetare un dosar cu tăierile din fondul forestier proprietate a municipiului Turda. După 6 luni de cercetări nu este cunoscută vreo soluție a anchetatorilor în acest caz.
”Urmăresc cu mare interes rezoluția procurorilor, acest dosar nu mai poate fi prelungit la nesfârșit”, a comentat fosul consilier local Doru Anca, președintele PRM Turda. Acesta a formulat plângerea penală privitoare la tăieri abuzive din fondul forestier al orașului.
Primarul Municipiului Turda Cristian nu a prezentat Consiliului Local, în ultimii patru ani, un raport de activitate privitor la administrarea fondului forestier al orașului deși este numit de către Consiliul Local ca reprezentant al municipiului în Asociația Șoimii Arieș, care se ocupă de administrarea pădurilor Turzii.
Verificarea site-ului Inspectorul Pădurii arată că inclusiv în anul trecut Ocolul Silvic Valea Ierii srl a făcut tăieri în pădurile pe care le administrează în numele orașelor și comunelor din zona Turzii. Cantități importante de lemn au fost tăiate din pădurea comunei Mihai Viteazu, Turda, Câmpia Turzii, Triteni, Ceanu Mare iar APV-urile, care sunt documente tehnico-economic care conţine rezultatele evaluării cantitative, calitative şi valorice a lemnului tăiat arată că e vorba de sute de metri cubi de lemn.
Exploatarea lemnului trebuia făcută și în conformitate cu prevederile articolului 6 din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică din 05.10.2017, aprobat prin HG 715/2017.
” Articolul 6
- Volumul de masă lemnoasă care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a unei unități administrativ-teritoriale se propune, în condițiile legii, de ocolul silvic care administrează/asigură serviciile silvice, în baza prevederilor amenajamentelor silvice și în condițiile reglementate de art. 59 din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și se aprobă prin hotărâre a consiliului local”, se arată în HG 715/2017.
Această prevedere, care se referă la toate tipurile de lemn recoltat, indiferent de tipul de lucrări silvice, nu a fost niciodată respectată în ultimii cinci ani. Practic, pentru administrația locală de la Turda, această normă nici nu există.
Consiliul Local Turda care are prin lege dreptul de a hotărî admistrarea domeniului public și privat nu este înștiințat cum este administrată anual pădurea orașului. Primarul, care în calitatea lui de reprezentat în asociația Șoimii Arieș ar trebui să supravegheze admistrarea fondului forestier este și el complice la această tăcere: nu a prezentat public niciun raport cu privire la administrarea fondului forestier, proprietate a municipiului Turda.
În urmă cu circa 6 luni de zile, fostul consilier local Doru Anca a formulat o plângere penală cu privire la tăierile din pădurile Turzii. Ancheta nu e încă soluționată complet dar dosarul a ajuns la Parchetul Turda.
Politică și Putere a adresat Primăriei Turda întrebări cu privire la gestionarea fondului forestier al orașului.
O copie în format electronic al Amenajamentului Silvic aprobat de CL Turda, pentru administrarea fondului forestier proprietate a unității administrativ teritoriale.
Copii după hotărârile Consiliului Local al Municipiului Turda de aprobare a cantităților de masa lemnoasă care se recoltează anual din fondul forestier al UAT Turda, adoptate în conformitate cu art. 6 din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin HG 715/2017, hotărâri adoptate în perioada 2018-2023.
Copii după rapoartele anuale de activitate ale Asociaţiei Şoimul Arieș pentru perioada 2020-2023, prezentate Consiliului Local Turda.