Primarul Turzii, Cristian Matei a fost acuzat astăzi de către PMP Turda, unul din partidele locale de opoziție de faptul că a restricționat nelegal accesul la informații al consilierilor locali.
PMP a publicat pe pagina de Facebook o fotocopie a unei note interne semnată de primarul Municipiului Turda în anul 2016, la puțin timp după preluarea mandatului. În nota internă li se impune serviciilor primăriei să nu comunice informații consilierilor locali în mod liber, fără a exista în prealabil o aprobarea a primarului.
”Începând cu data prezentei, orice solicitare inițiată de către membrii Consiliului Local al Municipiului Turda privind furnizarea de informații și date despre activitatea desfășurată la nivelul structurii conduse de dvs va fi soluționată doar dacă este depusă în prealabil sub formă scrisă la Cabinetul Primarului și conține rezoluția acestuia”, se arată în Dispoziția 17662/02.09.2016, semnată de Primarul Municipiului Turda, Cristian Matei.
Documentul este redactat de șefa serviciului personal Carmen Kollar și nu are vreo viză juridică dar este semnat de primarul Turzii.
Documentul a fost transmis nu doar structurilor de conducere din cadrul Primăriei Turda dar și spre serviciile publice, Serviciul Public de Situații de Urgență, Serviciul Public Administrarea Piețelor, Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Casa de Cultură, Serviciul Public de Asistență Socială, Serviciul Public Poliția Locală, Serviciul Public Parc Zoologic.

Consilierii locali sunt revoltați. ”Aștept răspuns de luni de zile la cereri de furnizare de informații”, spune Andrei Suciu
Consilierii locali dim opoziție sunt profund nemulțumiți de faptul că edilul șef a restricționat accesul la informații al consilierilor locali. ”Îl voi chestiona pe primarul Turzii cu privire la această notă internă, așa ceva e inacceptabil”, a precizat consilierul local Nap Adrian. De altfel, PMP Turda care a publicat documentul a catalogat administrația de la Turda drept ” Dictatura lui Matei!” iar primarului i-a reproșat că ” Vrea să controleze tot, prin încălcarea legii!”.
Un răspuns al primarului Turzii pe această temă e așteptat în plenul ședinței ordinare care va avea loc mâine. Politică și Putere va publica orice explicație a primarului, dacă edilul șef se va adresa Consiliului Local pe această temă.
Consilierii USR, Gabriela Blăniță și Andrei Suciu s-au declarat deasemenea suprinși de existența unei astfel de note interne. „Aștept răspuns la o sumendenie de întrebări legate de lucrările de infrastructură. De circa 8 luni am întrebat din cine e formată comisia de recepție a lucrărilor din oraș. În general am pus întrebări legate de infrastructură și nu am primit răspuns. Constatăm acum că de fapt e impusă o lege a tăcerii”, a comentat Andrei Suciu.
Gabriela Blăniță, consilier USR s-a arătat la rândul ei surprinsă de interdicția impusă serviciilor publice. ”Aș vrea să atrag atenția că e vorba de servicii publice aflate în subordinea Consiliului Local. Personal am o listă lungă cu solicitări de informații care nu au fost soluționate”, a declarat consiliera USR. Aceasta a promis că va număra cererile nesoluționate de informații, pe care le-a depus în ultima perioadă.
Ce prevede legea?
Potrivit Codului Adminstrativ, Consiliul Local are atribuții privind unitatea administrativ-teritorială, organizarea proprie, precum și organizarea și funcționarea aparatului de specialitate al primarului, ale instituțiilor publice de interes local și ale societăților și regiilor autonome de interes local;
În exercitarea atribuțiilor consiliul local asigură, potrivit competenței sale și în condițiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind: educația; serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială; sănătatea;cultura; tineretul; sportul; ordinea publică; situațiile de urgență.
Potrivit art 218, din Codul Administrativ „Dreptul aleșilor locali de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”.
Potrivit art. 261 din Condul Administrativ, între primari și Consilii Locale nu există raporturi de subordonare.
O dispoziție prin care Primarul Turzii a interzis informarea aleșilor locali de către serviciile a căror organizare și fucționare chiar Consiliul Local o aprobă este o măsură abuzivă mai ales că a fost condiționată de depuinerea unei cereri în scris care să fie aprobată de primar printr-o rezoluție.
Potrivit Condului Administrativ, art. 218, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile, serviciile publice, precum și persoanele juridice de drept privat sunt obligate să asigure informarea corectă a aleșilor locali, potrivit competențelor ce le revin, asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes local.