Politică și Putere publică mai jos un drept la replică al Municipiului Turda, referitor la articolul cu titlul ”Documente. Parchetul European anchetează un proiect european de la Turda. Ministerul Dezvoltării cere banii înapoi.” Facem precizarea că în conținutul articolului s-au relatat obiectiv o serie de fapte, după cum urmează:
- Municipiul Turda a primit o corecție financiară din partea Ministerului Dezvoltării care a constatat că Municipiul Turda a organizat achiziții publice prin încălcarea principiilor și legislației privitoare la achizițiile publice.
- Municipiul Turda a contestat în instanță sancțiunile iar pe rol sunt mai multe procese.
- Parchetul European anchetează situația de la Turda.
- În conținutul articolului am prezentat seturi de documente prin care fiecare parte- Ministerul Dezvoltării și Municipiul Turda își clarifică pozițiile pe marginea subiectului.
Poziția exprimată de municipiul Turda, în dreptul la replică de mai jos este una total deplasată cu afirmații de genul ”incitare la ostilitate față de reprezentanții municipiului Turda”. Parchetul European nu investighează serviciile prestate de societatea Sobis, ci a confirmat că investighează achizițiile publice din cadrul proiectului Adept.
Puteți citi mai jos Dreptul la replică al administrației locale.
” La data de 18.04.2023 pe site-ul www.politicasiputere.ro a fost publicat, sub semnătura domnului Horea Hudrea, un amplu articol cu titlul ”Documente. Parchetul European anchetează un proiect european de la Turda. Ministerul Dezvoltării cere banii înapoi.”
Deși prezentul punct de vedere nu ne-a fost solicitat de autorul articolului, în vederea unei corecte informări a publicului referitor la articolul sus-menționat, în conformitate cu prevderile legale, Municipiul Turda – unitate administrativ-teritorială, solicită publicarea următorului Drept la replică:
În ceea ce privește situația juridică a proiectului ”ADEPT – Adminsitrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda” având ca obiectiv modernizarea sistemului de management de documente publice precizăm că articolul publicat de dumneavoastră conține o serie de informații eronate, pe baza cărora autorul articolului ajunge, evident, la concluzii greșite.
Prima observație care se impune a fi făcută este chiar titlul articolului, care deși este corect în esență, este în realitate menționat în mod tendențios și reprezintă de fapt o incitare la ostilitate față de reprezentații Municipiului Turda.
Astfel, este adevărat că pe rolul instanțelor de judecată sunt înregistrate mai multe dosare în care părțile sunt Municipiul Turda și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, însă publicul trebuie să rețină faptul că aceste litigii sunt promovate conform prevederilor legale în vigoare și reprezintă materializarea dreptului la apărare de care unitatea administrativ-teritorială beneficiază, la fel ca oricare alt cetățean.
Subliniem faptul că dreptul la apărare este garantat de Constituția României și este recunoscut oricărei persoane pentru dovedirea nevinovăției în cursul unui proces (civil, penal, comercial, adminsitrativ).
În continuare, incitarea la ostilitate se dovedește și prin afirmația ”Politică și Putere a relatat anterior că politicile publice, deși elaborate, nu au fost de fapt niciodată finanțate integral și au ajuns niște hârtii aruncate în sertare.”
Astfel, cum precizează și autorul articolului de presă, nu există nicio dovadă certă și verificabilă care să ateste faptul că politicile publice elaborate de Municipiul Turda nu au avut nicio finalitate, ci există o serie de simple relatări ale autorului articolului prin care se încearcă, în realitate, inducerea în eroare a cititorilor publicației sale, fără a veni în sprijinul afirmațiilor cu probe certe.
În acest context, vă rugăm să aveți în vedere faptul că ulterior emiterii actului administrativ ce formează obiectul litigiilor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a realizat o nouă verificare privind funcționarea sistemului/platformei informatice realizate în cadrul proiectului ”ADEPT – Adminsitrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda”, sens în care a constatat faptul că Proiectul implementat corespunde cerințelor legale și asigură funcționalitatea tuturor modulelor informatice achiziționate prin proiect în perioada de sustenabilitate a acestuia.
Așadar, o simplă consultare a reprezentanților Municipiului Turda ar fi condus la identificarea informației corecte și ar fi evitat propagarea unor informații eronate, cum este cea precizată în articolul dumneavoastră.
De asemenea, seria informațiilor ce incită la ostilitate continuă cu afirmația ”E o strategie care presupune inclusiv amânarea la nesfârșit a proceselor. Primăria Turda deschide mai multe procese, unul peste altul, aplică aceeași tactică juridică precum o face în cazul STP Turda. Va dura o perioadă. Rămâne de văzut cum vor fi soluționate procesele. Mai interesantă va fi rezoluția EPPO, dacă Parchetul European soluționează cauza, deoarece presupusul prejudiciu e mic, a precizat pentru Politică și Putere, un avocat familiarizat cu cauzele Municipiului Turda.”
În realitate, astfel cum am precizat anterior, procesele au fost demarate ca urmare a exercitării cu bună-credință a dreptului la apărare, sens în care în toate litigiile înregistrate prin care s-a contestat executarea silită a Municipiului Turda pentru creanța bugetară stabilită prin actul adminsitrativ de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Municipiul Turda a obținut soluții favorabile în ceea ce privește suspendarea executării silite.
Referitor la durata soluționării dosarelor, cu siguranță autorul articolului cunoaște sau ar fi trebuit să cunoască, faptul că durata de soluționare a dosarelor trebuie să fie una rezonabilă, acest aspect fiind stabilit de instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei.
Cu privire la afirmațiile purtătorului de cuvând al Parchetului European, Paula Telo Alves, <<Putem confirma că investigăm acest caz. Cu toate acestea, în prezent este „o anchetă în rem”. Ca atare, în această etapă, nu putem face precizări suplimentare>>, subliniem faptul că autorul articolului a prezentat informația trunchiat, fără a prezenta contextul în care Parchetul European investighează serviciile prestate de societatea SOBIS S.R.L.
Vă rugăm să observați faptul că serviciile prestate de societatea SOBIS S.R.L. au fost contractate și de alte 20 de unități administrativ-teritoriale din țară, autorul articolului fiind în măsura să cerceteze aceste informații în spațiul public, însă a preferat să inducă în eroare cititorii publicației sale pentru a spori ostilitatea față de Municipiul Turda.
Astfel, în mod tendențios și fără a aduce nicio dovadă în acest sens, autorul articolului creionează faptul că există o legătură între societatea care a prestat serviciile IT și Municipiul Turda.
În concluzie, considerăm că atât titlul articolului de presă față de care solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații în legătură cu acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al Municipiului Turda potrivit regulilor/cutumelor deontologice, astfel încât publicul dumneavoastră să fie corect informat.
În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.
Biroul de presă”