Peste 3,1 milioane de lei erau, la începutul lunii martie, datorați firmei Prival Ecologic de către Municipiul Turda, potrivit unor surse din Direcția Economică a Municipiului Turda. Suma de bani datorată firmei care se ocupa de salubritatea stradală ridică semne de întrebare asupra corectitudinii cu care este administrată taxa specială de salubritate.
Consiliul Local Turda a aprobat în ultima ședință extraordinară a Consiliului Local Turda rezilierea unilaterală a contractului cu Prival Ecologic pentru a cere daune materiale din ne-executarea contractului. Măsura rezilierii unilaterale a fost cerută de primarul Turzii, Cristian Matei.
Anterior, Prival Ecologic care se ocupă din 2021 doar de salubritatea stradală, a cerut rezilierea amiabilă a contractului deoarece nu mai poate presta activitatea. Municipalitatea din Turda vrea rezilierea unilaterală și solicitarea de daune materiale.
”De fapt e o strategie prin care se urmărește să se ascundă faptul că nu s-a plătit corect taxa specială de salubritate și sunt datorii de milioane ce nu au fost plătite celor de la Prival. Practic se dorește să se ascundă un abuz printr-o serie de procese juridice care să dureze la nesfârșit”, au precizat pentru Politică și Putere, surse din Primăria Turda.
În ședința extraordinară din 19 aprilie 2023, proiectul de hotărâre de reziliere unilaterală a contractului cu Prival a venit ca o surpriză. Municipalitatea cerea Consiliului Local să aprobe rezilierea unilaterală deși Prival ceruse rezilierea pe cale amiabilă, deoarece este in procedură de insolvență. Primarul Cristian Matei avea însă o altă viziunea supra finalizării contractului cu Prival iar funcționarii publici i-au înștiințat pe aleșii locali că executivul primăriei dorește declanșarea unor procese pentru atragerea răspunderii civile delictuale a Prival. Cu alte cuvinte, Primăria Turda vrea să dea în judecată Prival ca să obțină bani de la compania de salubritate.
O voce din Consiliul Local a chestionat totuși motivele pentru care administrația locală reziliază unilateral contractul.
Consilierul local Igor Cojocaru a întrebat dacă Municipiul Turda are datorii către Prival Ecologic. Consilierul PNL a avut curajul să chestioneze oportunitatea rezilierii unilaterale și a întrebat dacă municipiul Turda nu riscă un proces.
Răspunsul administrației locale a fost evaziv. Administrația primarului Matei a admis că sunt sume neplătie către Prival, dar nu s-a precizat valoarea lor. Municipalitatea a menționat totuși că Prival are datorii către Municipiul Turda și deoarece este în insolvență nu se plătesc facturile, pentru că se vrea o compensare a sumelor. Mai pe românește spus, Primăria se pregătește să bage de vină, pentru a nu-și plăti datoriile.
3,115 milioane de lei neplătiți către Prival Ecologic
Surse din Primăria Turda susțin că sumele neplătite celor de la Prival sunt de circa 3,115 milioane de lei. ”Astea 3 milioane sunt sume recunoscute de Municipiul Turda. De fapt sumele datorate sunt mult mai mari. Prival mai poate factureze cam încă o sumă estimate la aproximativ 5 milioane de lei. Din câte știu Turda nu a plătit taxa specială de salubritate pe care a încasat-o de la Prival. Acum se urmărește îngroparea datoriilor, se profită de o conjunctură mai special de la Prival Ecologic”, au explicat surse din Primăria Turda.
Până în primăvara anului 2021, operatorul de salubritate de la Turda era Prival Ecologic. Supercom a început să opereze la Turda din iunie 2021.
Începând din 1 ianuarie 2018, Municipiul Turda a început să încaseze o taxa specială de salubritate de la turdenii care nu aveau contracte.
Potrivit legii, această taxă trebuia plătită către Prival Ecologic. Dacă informațiile neoficiale sunt adevărate și Municipiul Turda nu a plătit către Prival taxa special de salubritate, există posibilitatea ca aceasta să fie folosită abuziv de municipalitate.
Legea precizează că valoarea taxelor speciale se stabilește anual, iar veniturile obținute din acestea se utilizează integral pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înființarea serviciilor publice de interes local, precum și pentru finanțarea cheltuielilor curente de întreținere și funcționare a acestor servicii. Mai mult, o altă prevedere specială din Legea finanțelor publice arată că taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective.