Documente. Parchetul European anchetează un proiect european de la Turda. Ministerul Dezvoltării cere banii înapoi

0
Dsc01048 Scaled 1

foto: Proiectul ADEPT a inclus și o serie de instruiri tematice pe tema digitalizării

Procurorii europeni cercetează modul în care Municipiul Turda a organizat atribuirile de contracte într-un proiect european prin care se finanțează modernizarea sistemului informatic  al administrației publice locale. Informația a fost confirmată de către Paula Telo Alves,  purtătorul de cuvânt al Parchetului European.

Dosarul a pornit de la o sesizare transmisă Ministerului Dezvoltării, Lucrării Publice și Administrației în februarie 2020.  Ulterior, în perioada 2021-2022,  experții Autorității de Management au constatat încălcarea de către Municipiul Turda a  procedurilor de atribuire a contractelor publice și au aplicat corecții financiare de circa 388.781 lei.

Administrația locală a atacat în instanțele civile constatările și sancțiunea  ministerului dar, în același timp, procurorii au început să ancheteze cazul. Dosarul 2817/3/2022 privind anularea sancțiunilor Ministerului Dezvoltării are loc la Tribunalul București iar un nou termen a fost dat pentru 12 iunie

Proiectul ”Adept- Administrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda” este finanțat prin programul ”Capacitate Administrativă” și are o valoare de  3.756.048,16 lei. Proiectul avea mai multe obiective printre care și modernizarea sistemului de management de documente publice dar și elaborarea unui plan anual de politici publice pentru sectoarele educație, sănătate, asistență socială, mediu și transport.

Politică și Putere a relatat anterior că politicile publice, deși elaborate, nu au fost de fapt niciodată finanțate integral și au ajuns niște hârtii aruncate în sertare.  

Modernizarea sistemului de manangement al documentelor publice este și ea sub semnul întrebării, după ce autoritățile naționale au constatat încălcarea legii privitoare la achizițiile publice. Ministerul Dezvoltării a sesizat Direcția Națională Anticorupție și Biroul Procurorului European în România (EPPO).

<<Putem confirma că investigăm acest caz. Cu toate acestea, în prezent este „o anchetă în rem”. Ca atare, în această etapă, nu putem face precizări suplimentare>>, a precizat Paula Telo Alves,  purtătorul de cuvânt al Parchetului European.

Într-o sesizare din 2020, depusă la Autoritatea de Management,  se arăta faptul că Municipiul Turda ar fi elaborat un caiet de sarcini care să avantajeze firma Sobis Solutions srl și asociații și afiliații săi.

Proiectul cu finanțare europeană urmărea modernizarea serviciilor informatice oferite de Municipiul Turda. Prin caietul de sarcini s-a solicitat o extindere de a sistemului de management al documentelor existent (DOCManager), care presupune adăugarea de noi funcționalități. DOCManager era însă o soluție informatică a companiei Sobis Solutions astfel că orice soluție informatică de modernizare a sistemului impunea un  acces la codul sursă deținut de Sobis.

 Caietul de sarcini, au constatat experții Ministerului Dezvoltării, a fost scris pentru a favoriza soluția oferită de SOBIS srl fapt care reprezintă o încălcare a legislației privitoare la achizițiile publice.  

Experții ministerului au fost surprinși să constate nu doar faptul că în caietul de sarcini au fost preluate soluții tehnice de pe site-urile companiei dar și faptul că s-a făcut o copiere înclusiv cu greșeli gramaticale.

Ca urmare a investigației ministeriale, Municipiul Turda a fost sancționat cu corecții financiare de 25% din valoarea contractului de achiziții, circa 388.781 lei.

Municipiul Turda a început o serie de procese cu Ministerul Dezvoltării și contestă concluziile controlului și sancțiunea aplicată. Dosarele se judecă la Tribunalul București. Municipiul Turda susține că achizițiile au fost corect organizate în condițiile în care proiectul prevedea pentru economie doar un upgrade la soluțiile informatice existente.

 ”E o strategie care presupune inclusiv amânarea la nesfârșit a proceselor. Primăria Turda deschide mai multe procese, unul peste altul, aplică aceeași tactică juridică precum o face în cazul STP Turda. Va dura o perioadă. Rămâne de văzut cum vor fi soluționate procesele. Mai interesantă va fi rezoluția EPPO,  dacă Parchetul European soluționează cauza, deoarece presupusul prejudiciu e mic”, a precizat pentru Politică și Putere, un avocat familiarizat cu cauzele Municipiului Turda.  

Vedeți mai jos susținerile Ministerului Dezvoltării în dosarul Dosarul 2817/3/2022. Documentul poate fi descărcat și Aici

312-l-birp-nt-mpinare-1

Vedeți mai jos chemarea în judecată a Municipiului Turda în Dosarul 2817/3/2022

Documentul poate fi descărcat și AICI și AICI

312-l-birp-cerere-chemare-n-judecat

312-l-birp-cerere-modificatoare

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.