Municipiul Turda, prin primarul Municipiului, Cristian Octavian Matei a fost sancționat cu avertisment de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru faptul că a a inclus într-o Hotărâre a Consiliului Local Turda o prevedere prin care erau amendate persoanele care miros urât și au haine murdare și care se urcă în mijloacele de transport în comun, stârnind indignarea călătorilor.
Decizia CNDC este redată în Hotărârea Colegiului Director nr . 124/15.03.2023
Municipiul Turda a pierdut procedura de contestație, deși pentru reprezentarea în fața CNDC a contractat serviciile a 5 avocați, plătiți din bani publici. Municipalitatea a precizat totuși că nu toți cei cinci avocați urmau să fie plătiți ci doar au primit împunternicire să reprezinte interesele orașului, dacă vreunul din ei nu este disponibil.
Ce a vrut să facă Primăria Turda și care era riscul?
Primăria Turda și Consiliul Local au stabilit o normă care nu era explicită și clară și care putea fi aplicată discriminatoriu unor categorii sărace, în special de etnie romă. Acestea putea fi amendate discreționar și subiectiv. Prin norma create s-a creat un mecanism de amendare a romilor și altor persoane sărace pentru că ”stârnesc indignarea călătorilor”. O astfel de motivație pur subiectivă putea ordicând da naștere unor abuzuri.
Ce a hotărât CNCD?
Sancțiunea pentru discriminarea indirectă pe care Municipiul Turd o practică a fost comunicată oficial la doar câteva zile de la evenimentele în care oficialitățile locale au serbat Ziua Romilor.
”Analiza (Consiliului Național de Combatere a Discriminării-nr) trebuie făcută și în contextul în care este cunoscut faptul că în Municipiul Turda există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului, condițiile de viață ale acestora fiind caracterizate de privare materială și de condiții sanitare”, se arată într-una dintre reținerile Consiliului Național de Combatere a Discriminării.
CDCD a constatat pe de-o parte că formularea proiectului de hotărâre este neclară și permite aplicarea subiectivă a legii dar că pe de altă parte măsura este discriminatory în condițiile în care în Turda locuiește și o populație săracă care nu are acces la servicii de sanitație adecvate, servicii de apă și canalizare, salubritate.
”Colegiul Director constată că impunerea mirosului și a ținutei vestimentare care să nu provoace disconfortul ori indignarea, în alte condiții fiind sancționați contravențional călătorii, reprezintă discriminare indirectă, conform art. 2 alineatul (3) art. 10 litera h) și g) și art. 15 din OUG 137/2000, republicată, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de corupție. Totodată, Colegiul director recomandă reclamantei găsirea unui echilibru între necesitatea protejării bunurilor și efectele de discriminare față de diferitele persoane și grupuri vulnerabile și comunități. În acest sens, Colegiul Director recomandă reclamatei să găsească o variantă de formulare a textului prevederilor hotărârii Consiliului Local care să nu lase loc de interpretări subiective și să aibă efecte discriminatorii asupra unor categorii sau comunități”.
Hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării aplică sancțiunea avertismentului și poate fi atacată în instanța de contecios administrativ în termen de 15 zile.