Investiții și cheltuieli halucinante la Salina Turda. Unde se vor duce 3,6 milioane de euro

0
Investi Ii I Cheltuieli Halucinante La Salina Turda Unde Se Vor Duce 3 6 Milioane De Euro

Cheltuielile Salinei Turda cresc în ritm accelerat în 2023 iar o serie de investiții sunt la valori halucinante. Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Salinei Turda a fost votat astăzi de consilierii PNL și UDMR din Consiliul Local care s-au făcut că nu văd cifrele care pare că sunt scăpate de sub control.

Cele mai spectaculoase sunt cheltuielile privind serviciile executat de terți. Salina Turda alocă 1,172 milioane pentru întreținerea lunară, revizii, verifcări tehnicel la lifturi și rotata panoramică, la centralele termice, camerere de supraveghere video și parcarea automată a Salinei. ”Suma e imensă. Salina are vreo 3 cazane de 325 kW la Bazinul de înot, vreo trei cazane la SPA-Hotel și probabil vreo două la Salină. Hai să zicem 8 cazane de verificat, la un preț de mentenanță și verificare de maximum 9000 de lei. Suma maximă e 72.000 de lei și țineți cont de faptul că centralele termice se verifică la 2 ani. Apoi cele patru lifturi, camerele de luat vederi, roata panoramică nu au cum să coste până la valori de 1,172 milioane de lei”, explică pentru Politică și Putere, reprezentanul unei firme de specialitate din Cluj Napoca.

Salina mai alocă 220.000 de lei pentru participarea la târguri turistice. Ultima escapadă a fost în septembrie 2022 în Japonia. De ce s-ar duce Salina Turda la un tâg de turims la Tokio când cele mai mari târguri de turism pentru Europa sunt la Berlin, Viena și Londra, e un mister. Specialiștii consultați de Politică și Putere  spun că  sunt doar două târguri mari de turism care contează cu adevărat, în fiecare an iar acestea sunt organizate pe sezoane, primăvara și toamna. Se merge la Berlin sau Viena și apoi se mai poate algetârul de la  Londra. Eventual se poate i alterna una din expoziții cu târgul de turism de la Rimini. Specialiștii în Turism spun că participarea la un târg de turism în Japonia pentru un obiectiv turistic precum Salina e o risippă financiară, deoarece toți japonezii interrsați de turism european vin la Londra sau Berlin. Alocarea a  220.000 de lei pentru deplasarea la două târguri  de turism unde ai un stand cu postere ar trebui să ridice semne de întrebare.

 Consilierul local PMP, Adrian Nap a cerut conducerii Salinei Turda explicații cu privire la târgurile la care Salina a participat în 2022.

Cheltuielile de designul, dezinsecția, cheltuielile de pază și întreținerea aparaturii IT costă 1,106 milioane de lei.   Alți 165.000 de lei în fiecare lună sunt direcționați către Clubul de Handbal Potaissa Turda (1,980 milioane/anual). Cheltuielile cu apa și electricitatea (așadar cele privitoar în principal la bazinul de înot) se ridică la 2,4 milioane de lei.

Investițiile șocante ale Salinei Turda

Ceea ce șochează însă, în bugetul Salinei Turda, sunt investițiile. Se alocă 5,795 milioane de lei pentru amenajarea parcării Salinei inclusiv cu căsuțe pentru vânzarea de suveniruri și toalete exterioare. Stai să te întrebi ce fel de parcare poate costa 1,39 milioane de euro, într-un oraș precum Turda.

Lista investițiilor continuă: echipamente și soft pentru automatizare  în valoare de 1.5 milioane lei, reamenajare restaurant Potaissa și relocare bucătărie- 455.000 lei; modernizare pavilion Salină, strada Durgăului- 895.000 de lei; sistem iluminat electric Salină- 350.000 de lei; reabilitare sistem alarmare incendiu 315.000 lei.

În total, Salina Turda își propune să cheltuie în 2023 suma de 15 milioane de lei, din profit și rezervele bancare ale societății.

Puteți citi mai jos Bugetul de venituri și cheltueili al Salinei Turda pe anul 2023 sau îl puteți descărca aici

proiect-5-1

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.