Primarul Municipiului Turda va prezenta Consiliului Local Turda în ședința ordinară a lunii martie „Raportului anual al Primarului municipiului Turda, privind starea economică, socială și de mediu pe anul 2022”. Documentul care poate fi consultat la finalul articolului omite lucruri esențiale despre situația din Municipiul Turda.
Primarul Turzii se fixeaxă obsesiv pe investițiile în infrastructură și finanțările din fonduri europene. Documentul care este un raport pe care Cristian Matei trebuie să-l prezinte obligatoriu Consiliului Local este plin de omisiuni. O critică a documentului a fost făcută și de către fostul viceprimar al Municipiului Turda, Sorin Săveanu care constată, într-o postare publică, că în document ”chestiunile frumoase sunt accentuate până la paroxism iar chestiunile negative sunt mult diminuate sau chiar lipsesc cu desăvârșire”. Săveanu are și o sugestie către Consiliul Local, să dispună o retrimitere a documentului spre completare cu informația cea mai importantă care lipsește: lista cu termenele de finalizare a lucrărilor actuale. Această critică a lipsei calendarului de lucrări ar putea să fie făcută și de PSD în plenul ședinței Consiliului Local. Președintele PSD Turda, Răzvan Ciortea i-a atras atenția primarului Turzii că nu există un calendar public al lucrărilor și a cerut, la începutul lunii martie, să prezinte public informații referitoare la derularea și finalizarea lucrărilor de investiții.
Cinci întrebări pentru primarul Cristian Matei
De ce nu este prezentat un calendar real al lucrărilor de investiții așa cum solicită partidele de opoziție?
Care este situația reală a administrării fondului forestier, proprietate a Municipiului Turda?
Care este situația privitoare la protecția mediului, calitatea aerului, suprafețele spațiilor verzi, în Municipiul Turda?
De ce sunt omise informațiile sociale relevante precum situația așezărilor informale-sărace, refuzul acordării sporurilor și drepturilor salariale cuvenite asistenților persoanali ai persoanelor cu handicap?
De ce nu sunt finanțate politicile publice din educație, sănătate, mediu așa cum a hotărât Consiliul Local al Municipiului Turda?
Dincolo de subiectul fondurilor europene, Raportul primarului are multe alte omisiuni importante.
Lipsesc cu desăvârșire datele privitoare la starea socială a municipiului. În anul trecut un incendiu a izbucnit în zona Nicolae Teclu, cunoscută sub numele ”La Betoane”. În zonă locuiau alte opt familii. Raportul primarului nu vorbește nimic despre așezările informale de pe raza municipiului, spre exemplu despre locuirile din proximitatea străzii Panait Cerna sau cele de la capătul străzii IL Caragiale.
Municipiul Turda are nenumărate procese cu asistenții personali ai persoanelor cu handicap. Municipalitatea a refuzat să le recunoască sporuri și alte drepturi conexe, nu le-a dat la timp tichete de vacanță. ” Am primit voucherele dar nu stie nimeni pe ce an”, a comentat în 28 martie, un asisten personal, cu doar două zile înainte de ședința Consiliului Local. Aceasta a subliniat că nu știe nimeni pe ce an s-au acordat voucherele, deoarece acest aspect nu a fost clarificat. Asistenții personali ai persoanelor cu hanicap împreună cu cei de care au grijă sunt o categorie extrem de vulnerabilă dar primarul îi omite din Raportul său, la fel nevoile speciale a acestor categorii.
Administrația locală a fost incapabilă să facă lucrări de consolidare în zona străzii Agriculturii, acolo unde sunt alunecări de teren. Acest fapt a dus la amendarea municipiului cu 25.000 de lei.
Din raportul primarului lipsesc cu desăvârșire date relevante despre situația socială a municipiului Turda.
Raportul ar trebui să conțină date relevante despre protecția mediului. Cu excepția referirilor la decontaminarea din Poștarât, primarul nu include în raport orice alte date relevante, precum suprafețele parcurilor și zonelor verzi, dinamica acestora, informații relevante despre calitatea aerului ori celelalte forme de poluare.
Una dintre cele mai importante omisiuniu este cea privitoare la exploatarea pădurii municipiului Turda deși atributul de administrare a fondului forestier al orașului este de competența exclusivă a Consiliului Local. Primarul e delegatul municipiului Turda în Asociația Șoimul Arieș care are în administrare fondul forestier proprietate publică. În plus, Consiliul Local l-a mandatat pe primar să semneze constituirea regiei autonome care să funcționeze ca ocol silvic.
Primarul Turzii ar trebui să prezinte un raport al gestionării fondului forestier, atât din perspectiva protecției mediului dar și perspectiva gestionării economice a pădurii Turzii. Astfel de date lipsesc cu desăvârșire din raport. Are ceva de ascuns, primarul Turzii când vine vorba de administrarea pădurilor orașului ori e doar o scăpare, din neglijență și dezinteres?
Sunt ascunse opiniei publice angajamentele bugetare luate de municipiul Turda privitoare la contractele cadru de asfaltări semnate fără înștiințarea Consiliului Local, contracte închieate la valori record, de peste 23 de milioane de lei fiecare.
Raportul primarului nu va intra în procedură de vot în Consiliul Local, însă teoretic ar trebui să fie supus procedurii de dezbatere în forul deliberativ local. Este de așteptat ca aleșii PNL să laude prestația primarului PNL al Turzii, în ciuda omisiunilor din raport.
Rămâne de văzut dacă partidele de opoziție vor formula observații, în speciale legate de omisiunile din raport privitoare la aspectele sociale, de mediu și economice.