Consiliul Local Turda urmează să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli al Domeniului Publica SA pe anul 2023, în ședința ordinară programată în 30 martie, de la ora 13. Documentul bugetului local al SC Domeniul Public SA conține și date privitoare la rezultate financiare ale anului precendent.
Sub rezerva faptului că documentul bugetului pe anul 2023 nu e execuția bugetară oficială a companiei publice, putem spune că datele publicate la finalul lunii martie arată o catastrofă financiară: 3,337 milioane de lei pierderi.
Dacă acest eșec va fi confirmat de execuția bugetară, PNL Turda și consilierii locali la care se adaugă cei doi consilieri UDMR sunt responsabilii politici ai eșecului finaciar și administrativ al companiei publice. Cele două partide, UDMR și PNL sunt cei care au votat administratorii companiei publice, contractele de mandat și indicatorii de performanță.
În februarie 2022, consilierii locali din partidul primarului Matei, dublați de cei doi consilieri UDMR votau bugetul de venituri și cheltuieli al Domeniului Public SA. Ținta era un profit de 45.000 de lei în 2022.
USR Turda critică ”nerușinarea de la Domeniul Public”
Subiectul găurii financiare de la Domeniul Public va fi o muniție excelentă pentru opoziția locală. USR a anunțat deja, prin vocea președintelui Ciprian Rigman, că directorul Domeniului Public, Gheorghe Balahura trebuie să plece iar PNL trebuie să-și asume eșecul administrării companiei publice. ” Sub mandatul primarului Matei se premiază incompetența, chiar cu riscul falimentului companiilor publice”, a comentat Ciprian Rigman, președintele USR Turda. Acesta s-a referit atât la pierderea de 3,37 milioane de lei cât și faptul că șefii de la Domeniul Public și-au aprobat bonusuri salariale. USR a denunțat ” nerușinarea cu care directorul, membrii Consiliului de Administrație și ai altor comisii de control din cadrul companiei și-au aprobat prime și bonificații de 462 000 de lei, în condițiile în care societatea este aproape de colapsul financiar” și a pus eșecul pe seama faptului că administrația primarului Cristian Matei a respins stabilirea unor indicatori de performanță reali. ” Înțelegem de ce, atunci când am propus indicatori de performanță reali pentru membrii Consiliului de Administrație, care să măsoare eficiența actului de conducere, primarul Matei și majoritatea sa obedientă PNL-UDMR au respins propunerea, propunând forme fără fond”, mai arată președintele USR Turda în mesajul său politic.
Domeniul Public a răspuns printr-un comunicat public în care a precizat că susținerile USR că suma de 462.000 de lei ar fi bonusuri e o dezinformare. Acești bani ar reprezenta indemnizațiile directorului și a membrilor Consiliului de Administrație.
Domeniul Public nu a făcut clarificări cu privire la pierderile de 3,337 milioane lei.
Pierderile Domeniului Public sunt cel mai probabil sume neîncasate pe lucrări de la Municipiul Turda.
Până la execuția bugetului de venituri și cheltuieli al companiei publice, situația se poate redresa iar administrația locală va vira, cel mai probabil, o parte din banii datorați.
Ca să facă însă plăți, trebuie recepționate lucrări iar acest lucru poate fi problematic, susțin surse din Primăria Turda care spun că ”cineva ar trebui să le verifice toate contractele de lucrări și deconturile, de la centrul pietonal de lângă Primărie, până la lucrările de modernizare a unor străzi”.
Rămâne de văzut daca administratorii publici de la Turda vor recurge la aceeași abordare pe care o aplică an după an în cauzul întreprindrilor publice: stabilesc un profit mic, pe care la final în realizează symbolic dar cu valori de 20-30000 de lei mai mari. Așa se bifează performanță în administrația locală.