Incredibil. Compania de Apă a tras țeapă Municipiului Turda cu 200.000  de lei. Procesul e la Tribunalul Cluj

0
Caa

Bobic vs Matei, ginere vs socru, CAA vs Primăria Turda, Compania publică vs Autoritatea tutelară ce trebuie să o conducă. Miza, o țeapă de 200.000 de lei

 
Administrația primarului Cristian Matei este pe cale să atingă un record absolut în România, într-un proces scandalos în care Compania de Apă cere prescripția unei datorii ce trebuia plătită Municipiului Turda.

Afacerea se poate solda cu pierderi de peste 200,000 de lei pentru Municipiul Turda. Scandalul vizează vânzarea clădirilii de pe strada Axente Sever.

Asistăm la o manevră între socrul Cristian Matei, primar și ginerele Bogdan Bobic sau e vorba doar de incompetență și delăsare?

Pentru a afla adevărul ar trebui declanșată o anchetă internă administrativă în Primăria Turda.

Ironia maximă e că țepuitul e Municipiul Turda care  e autoritatea tutelară și autoritatea de  control a Companiei de Apă Arieș, deoarece e acționarul principal.

”Dacă aș fi Consiliul Local Turda, care a aprobat vânzarea cu facilități în 40 de rate a unei clădiri de 1,9 milioane iar cumpărătorul ar fi compania publică pe care chiar eu Consiliul Local am înfiiințat-o, i-aș spune directorului CAA, foarte simplu: vă dizolvăm”, a comentat un avocat, pentru Politică și Putere.

Ce se întâmplă?

În decembrie 2022, Compania de Apă Arieș SA, reprezentată de Bogdan Bobic, a dat în judecată Municipiul Turda, reprezentat de primarul Cristian Matei.

Miza e stingerea unei datorii pe care CAA trebuia să o plătească municipiului Turda, în valoare de 211.494 lei, derivate dintr-un contract de vânzare cumpărare. În plus, se cere și obligarea Municipiului Turda la plata cheltuielilor de judecată în favoarea Companiei de Apă Arieș.

Ironiile din acest proces ar putea fi sublime, dacă situația nu ar fi scandaloasă, pornind și numai de la faptul că cei doi reprezentanți ai instituțiilor publice sunt socru și ginere.

Care e însă istoria?

În vara anului 2011, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local Turda, municipiul Turda vinde Companiei de Apă Arieș, clădirea de birouri și terenurile de pe str. Axente Sever nr. 2. Prețul tranzacției e de 1.984.000 de lei. Fiindcă CAA este companie publică iar Municipiul Turda e principalul actionar, Consiliul Local Turda agrează ca plata să se facă în 40 de rate.

Ultima plată e efectuată la data de 9.12.2016. După data încheierii contractului, Municipiul Turda a emis și a comunicat mai multe facturi pentru actualizarea cu indicele de inflație și pentru majorări. CAA nu le-a acceptat și nu a efectuat plăți în contul lor. În cererea de chemare în judecată a municipiului Turda din anul 2022, CAA nu specifică ce a stat la baza refuzului de plată a facturilor emise după anul 2016.

În ultima comunicare, din  19.12.2018, Municipiul Turda comunică Companiei de Apă că e datoare cu 211.494,15 lei, sumele reprezentând actualizări cu indicele de inflație pentru anii 2011-2017 si penalizări de 144.724, 30 lei.

Compania de Apă admite existența datoriei dar susține că din anul 2016 a început să curgă un nou termen de prescripție de trei ani, în baza articolului 706 din Codul de Procedură Civilă. Chiar CAA admite în cererea de chemare în judecată că nu au fost îndeplinite acte de executare la cererea municipiului Turda, în temeiul contractului care era titlu executoriu iar privilegiul vânzătorului nu a fost înscris în Cartea Funciară. Cu alte cuvinte, funcționarii din Primăria Turda nu și-au făcut treaba.

Compania de Apă  întreabă municipiul Turda :

Corespunde realității faptul că nu ați formulat cerere de executare silită în vederea realizării creanțelor constând în rest de preț și penalități în temeiul titlului executoriu contract de vânzare cumpărare autentificat sub 1245/02.08.2011 de BPN Lujerdeanu Constantin?

Politică și Putere îl întreabă pe primarul Cristian Matei

 Cine e de vină că operaținile de mai sus nu au fost executate? Dvs ca primar și ordonator de credite sau juriștii și contabilii Primăriei?

O fac de frica Curții de Conturi, ca să se acopere, susțin surse din Primăria Turda

Procesul privind datoria de 210,000 lei e încă pe rol.

Surse din Serviciul Juridic din  Primăria Turda, care au transmis presei documetele publicate, susțin că procesul e un aranjament între cele două instituții publice. ”Le e frică de Curtea de Conturi. Colega a făcut o întâmpinare de frică să nu pice ea”.

Este neclar la această dată care sunt motivele pentru care funcționarii din Primăria Turda nu și-au făcut treba. Este toată această poveste o manevră între primar și ginerele lui? E delăsare și neglijență profesională?  Este adevărată acuzația Companiei de Apă Arieș că funcționarii din Primăria Turda nu au formulat la timp cererea de executare silită în vederea realizării creanțelor constând în rest de preț și penalități în temeiul titlului executoriu care era contractul de vânzare cumpărare?

Dacă acest proces e pierdut de Municipiul Turda, cineva ar trebui să clarifice de ce s-au pierdut 210.000 lei ce trebuiau încasați în bugetul local.

Scandalul e șocant din mai multe motive. În primul rând Municipiul Turda e asociatul care poate controla Compania de Apă Arieș și are statutul de autoritate tutelară. E o ironie ca autoritatea tutelară să fie țepuită de 200.000 de lei de propria societate, pe motiv că niște acte administrative și juridice nu au fost întocmite la timp.

  1. De ce CAA nu a acceptat facturile la plată?
  2. De ce Primăria Turda a așteptat timp de 3 ani fără să facă nimic, din 2016-2018.
  3. Cine e responsabil?

Documentele procesului, mai jos

Cererea de chemare în judecată

judecat1-2-17

Apărarea Primăriei Turda

int-mpinare

PDF Embedder requires a url attribute
Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.