Consilierul local Adrian Teban a fost unul dintre specialiștii care a prezentat ieri, 2 martie 2023, la Sinaia, tehnologia de folosire a celui mai inovativ fungicid de protejare a viței de vie, lansat pe piața din România. Adrian Teban, Field Scientist Corteva România este unul din membrii Consiliului Local Turda pe care primarul Turzii, Cristian Matei l-a trimis să studieze noaptea materialele propuse în dezbaterea Consiliului Local, după ce consilierii locali s-au plâns de proasta organizare a ședințelor forului deliberativ local.
Corteva Agriscience a organizat în 2 martie, la Hotel Internațional din Sinaia, evenimentul de lansare al produsului Zorvec Vinabel®– cel mai inovativ fungicid pentru combaterea celei mai păgubitoare boli la vița de vie, mana – Plasmopara viticola. La evenimentul coordonat de Country Leader-ul Corteva Agriscience România & Moldova, Jean Ionescu, a participat și turdeanul Adrian Teban care a prezentat tehnologia de folosire a celui mai inovativ fungicid de pe piață, folosit la combatarea manei la vița de vie.
Molecula Zorvec a fost descoperită acum mai bine de 15 ani și a fost perfecționată pentru a combina mai multe substanțe active pentru protecția plantelor. Este folosită în special pentru controlul manei la cartof, viței-de-vie și legume. A fost lanstă în România în 2019, prin intermediul fungicidelor Zorvec™ Enicade™ şi Zorvec™ Zelavin™. Zorvec Vinabel® este varianta updatată produselor lansate în 2019, ce oferă mai multă flexibilitate în tehnologia de aplicare.
Corteva a mai anunțat și lansarea unui biostimulator care va duce la reducerea cantităților de îngrășăminte chimice pe bază de azot.
Utrisha N este un biostimulator cu rol în eficientizarea nutriţiei plantelor, lansat în Europa la finalul anului 2021. Utrisha N se bazează pe bacteria endofitică Methzlobacterium symbioticum, care lucrează în simbioză cu planta pentru a asigura asimilarea azotului necesar din atmosferă. Acest biostimulator absoarbe azotul din aer şi, prin sistemul fotosintetic, îl predă plantei ca sursă de hrană.
”Produsul va fi disponibil în țara noastră începând cu 2024 și nu va înlocui total fertilizarea de bază cu azot, însă va contribui la o reducere importantă a cantităților administrate convertind azotul atmosferic în formă amoniacală utilizată de către plantă în procesele biologic. Practic, Utrisha N va ajuta fermierii să facă economii la consumul de îngrășăminte”, a explicat în cadrul evenimentului, Jean Ionescu, Country Leader-ul Corteva Agriscience România & Moldova.