primarul Turzii a angajat cinci avocați să lupte cu un jurnalist local ce a reclamat municipiul la Consiliul Național de Combatere a Discriminării
Cinci avocați ai firmei Toader și Asociații au fost angajați de Municipiul Turda să lupte împotriva jurnalistului Horea Hudrea, de la Politică și Putere. Avocații Emilia Toader, Petru Cârjă, Andra Ghițu, A Bădulescu și Mircea David au fost împuterniciți să reprezinte Municipiul Turda în Dosarul 868/2022, aflat pe rolul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
”Am rămas suprins să văd mandatați cinci avocați plătiți din banii turdenilor care să apere Municipiul Turda într-un caz evident de discriminare indirectă. Mă așteptam ca juriștii Primăriei să fie suficient de competenți să facă față unei astfel spețe, la urma urmei ei au avizat pentru legalitate hotărârea Consiliului Local. Sunt curios care e valoarea contractului de reprezentare, deoarece Societatea Civilă Toader și Asociații era plătită deja de municipiul Turda cu un onorariu lunar de 35.000 de lei. Am cerut o copie a acestui contract de reprezentare. Să văd cinci avocați plătiți din banii turdenilor, împotriva unei petiții făcute de un jurnalist, e uluitor pentru mine”, a declarat Horea Hudrea.
Acesta nu e singurul caz în care Municipiul Turda angajează avocați pe bani grei. În cazul procesului privind zonarea Turzii, deschis de consilierul local Adrian Nap, primarul a angajat deasemenea avocați deși dispune de juriștii Primăriei.
CNCD a fost sesizat după ce Consiliul Local Turda a aprobat o sancțiune contravențională pentru cei care urcă cu haine murdare în autobuz. Municipiul Turda, prin Consiliul Local al Municipiului Turda a stabilit prin Hotărârea 199/29.08.2019 privind buna gospodărire a municipiului Turda, modificată la data de 24.11.2022 stabilirea unei sancțiuni contravenționale cu amendă între 800 și 1500 de lei pentru persoanele care miros urât și care se urcă în mijloacele de transport în comun cu haine murdare.
Sesizarea are loc în contectul în care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pronunțase anterior Hotărârea nr. 541 din 07.09.2022 împotriva Municipiului Cluj Napoca pentru exact aceeași situație. În cazul Municipiului Cluj, Colegiul director a constatat că impunerea condiției de a deține o ținută vestimentară curată care să nu deterioreze starea de curățenie a mijlocului de transport public de persoane, în alte condiții fiind sancționați contravenționali călătorii cu îmbrăcăminte murdară care să deterioreze starea de curățenie a mijlocului de transport reprezintă discriminare indirectă, conform prevederilor art. 2 alin. (3), art. 10 lit. h) și g) și art. 15 din OG.137/2000, republicată, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare și aplică sancțiunea avertismentului, în conformitate cu art. 7 alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
hotarare-541-2022