Proiecte importante pentru colectarea gunoaielor. Primăria Turda poate corecta o neregulă majoră a sistemului de salubritate

0
Proiecte Importante Pentru Colectarea Gunoaielor. Primăria Turda Are șansa Să Corecteze O Neregulă Majoră A Sistemului De Salubritate

Municipiul Turda a obținut două în ultima săptămână două finanțări majore prin PNRR, importante pentru sistemul de gestionare a deșeurilor.

În 7 februarie, municipalitate a anunțat finanțarea proiectului pentru achiziția a 100 de ”insule ecologice”, de fapt ansambluri de containere supraterane cu acces digitalizat pentru persoanele arondate fiecărei zone. Odată cu această dotare, opertorii de salubritate nu mai pot susține că nu pot cântări gunoaiele, individualizat, cel puțin pe zone delimitate de imobile. Proiectul este de 4,9 milioane de lei, finanțat prin Componenta Managementul Deșeurilor din PNRR.

Un al doilea proiect este cel privitor la finanțarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. În fapt, e un centru în care turdenii pot merge individual să depoziteze deșeuri voluminoase, altele decât cele casnice, ce se pot depozita la containere obișnuite. Acest proiect este în valoare de 3,8 milioane lei.

Ambele proiecte au fost  cerute de către consilierul local USR Gabriela Blăniță într-o ședință publică a Consiliului Local. Ulterior, administrația locală a susținut că cererile de finanțare a proiectelor sunt elaborate independent de solicitarea consilierului local.

Blanita Gabriela
Gabriela Blăniță, consilier local USR a cerut modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor municipale prin accesarea de fonduri prin PNRR. Municipalitatea a anunțat imediat după aceea că cererile sunt făcute ”ndependent de solicitarea consilierului local

Vor respecta autoritățile din Turda normele sanitare în vigoare?

Modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor deschide oportunitatea ca pentru prima dată în istoria orașului, administrația locală să se pună în acord cu normele sanitare în vigoare de mai bine de 8 ani.

În 2014, Ministerul Sănătății emitea Ordinul 119/2014, prin care  privitoare la normele de igienă și sănătate publică privind modul de viață al populației. Actul normativ a fost un document destinat mai mult proștilor și naivilor care aveau de gând să construiască, decât autorităților locale care l-au ignorat constat încă din primii ani.

Ordinul arată, privitor la platformele destinate colectării de deșeuri municipale că acestea trebuie să fie construite într-un mod în care să se protejeze sănătatea populației. Platofrmele pentru colectarea selectivă a deșeurilor municipale ”vor fi  amenajate la distanță de minimum 10 m de ferestrele locuințelor, vor fi împrejmuite, impermeabilizate, cu asigurarea unei pante de scurgere și vor fi prevăzute cu sistem de spălare și sifon de scurgere racordat la canalizare, vor fi dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului și a ritmului de evacuare a acestuia și vor fi întreținute în permanentă stare de curățenie; platformele pot fi cuplate cu instalații pentru bătut covoare”.

Te umflă râsul la ideea că la containere de gunoi ar putea fi apă curentă cu canalizare și teren impermeabilizat, câtă vreme administrația locală nu e în stare să regleze ridicarea gunoailor curente. Totuși, norma sanitară e în vigoare de mai bine de 8 ani. Prevederea din Ordinul 119/2014 privitoare la aceste dotări se referă la clădirile ce urmează a fi construite, însă nimic nu împiedică ca administrația locală să extindă acest standard la toate zonele de colectat deșeuri. Rămâne de văzut dacă municipalitatea va cere ca proiectarea să se facă în acest sens. Sunt slabe șanse, deoarece norma nu e respectată nici măcar pentru clădirile nou construite.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.