Administrația primarului Cristian Matei e pregătită să bage din nou mâna în buzunarele turdenilor, de această data cu o reglementare prin care își ascund incompetența.
Municipalitatea a suspus procedurii de dezbatere publică Regulamentul de instituire şi administrare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul de salubritate. Sub un titlu lung se ascunde o explicație scurtă: taxă specială pentru cei care nu au contract de salubritate.
Administrația locală de la Turda a aprobat anterior o taxa specială de salubritate în 2017, când opera Prival Ecologic. H.C.L. nr.360/26.10.2017. SUPERCOM a început să opereze de la 1 iunie 2021. Este inexplicabil de ce Primăria Turda nu a actualizat HCL 360/2017 în anul 2021. Rămâne de văzut care e baza leaglă pentru a încasa retroactiv o taxă care e doar acum aprobat ca valoare.
Măsura supusă dezbaterii publice este legală și morală, deoarece nu e corect ca cei cu contract să plătească gunoiul pentru cei care nu au contract, eventual prin majorări artificiale de preț.
Codul Fiscal, art. 484 alienatul (3) ” Taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituția sau serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare și funcționare al acestora”regulamentului de organizare și funcționare al acestora”.
Articolul 24 Regulamentul de salubrizare al județului Cluj
Alineatul (3) ”In conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru stimularea prevenirii generării deșeurilor, pe de o parte, și a colectării separate a deșeurilor reciclabile, pe de altă parte, se impune aplicarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci”. Instrumentul se va aplica atât pentru deșeurile menajere și similare (reciclabile și reziduale), cât și pentru celelalte categorii de deșeuri colectate de operatorii de salubrizare la solicitare (voluminoase, din construcții și demolări).”
Alineatul (4) ”Pentru asigurarea implementării instrumentului economic „plătești pentru cât arunci” („Pay-as-youthrow” PAYT), vehiculele de colectare vor fi dotate cu sistem de cântărire și de emitere bon de cântar. Pe baza bonurilor de cântar emise într-o lună de zile, care acoperă cantitățile de deșeuri colectate de la generator, operatorul va factura acestuia suma de plată pentru prestarea serviciului de salubrizare”
Documentul suspus dezbaterii publice are însă niște lucruri nelămurite.
Taxa specială e de 39.24 lei pe persoană/lună pentru persoanele fizice și de 2446,89 de lei în cazul persoanelor juridice. Potrivit proiectului de hotărâre, taxa intră în vigoare de la momentul aprobării dar încasarea ei se va face retroactiv de când a început Supercom să opereze. Victimele acestor noi reguli ar putea fi și turdenii plecați la muncă în străinătate și care vin temporar acasă, deoarece regulamentul e neclar ce inseamnă control pentru a identitifica persoanele fără contract. Deja pe rețelele de socializare sunt voci ale turdenilor din străinătate ce critică taxarea salubrității și în cazul lor.
Regulamentul de acum nu face diferenta dintre turdenii prezenți în localitate și cei plecați din țară și nici nu descrie explicit ce înseamnă procedura de control pentru identificarea celor fără contract. Dacă noua regulă va fi aplicată așa, fiecare turdean plecat în străinătate ar putea plăti retroactiv circa 750 de lei, bani pentru care nu s-a prestat niciun serviciu. Așa cum e redactat acum regulamentul de salubritate, toți turdenii plecați în străinătate vor putea fi taxați retroactiv.
Primăria Turda nu a explicat care e baza legală pentru care aplică retroactiv o taxă. Regulamentul mai prevede că la impunerea din oficiu, făcută persoanelor juridice se va aplica o taxă calculată pentru o cantitate de 5 mc/lună (circa 1,75 tone). Nu sunt specificate cantitățile echivalente pentru persoanele fizice și nici cum a fost calculate taxa specială în cazul acestora.