USR și PMP atacă majorarea tarifelor de parcare de la Turda pentru că e ilegală

0
Usr și Pmp Atacă Majorarea Tarifelor De Parcare De La Turda Pentru Că E Ilegală

Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Mișcarea Populară (PMP) atacă majorarea tarifelor de parcare de la Turda, aprobate printr-o hotărâre a Consiliului Local, luată la finalul lunii decembrie 2022.

Acțiunea de contestare și anulare a Hotărârii Consilliului Local Turda 265/2022 va fi atacat în insatanță atât de USR cât și consilierii locali ai acestui partid politic dar și de către consilierii locali ai PMP.

Atacarea actului administrativ local a demarat săptămâna trecută cu procedura obligatorie din punct de vedere legal, al plângerii prealabile. Suplimentar s-a cerut Prefecturii Cluj demararea procedurii de control al legalității. Potrivit legii contenciosului administrativ, dacă se dorește anularea unui act ilegal și care crează prejudicii, înainte de a merge în instanța de judecată, trebuie ca actul să fie contestat în scris prin adresă în fața autorității care l-a emis. Primăria Turda urmează să se pronunțe asupra contestației.

Separat de partidele politice, alți cinci turdeni au contestat hotărârea Consiliului Local, privind parcările.

Contestatarii susțin că hotărârea Consiliului Local Turda a fost adoptată în mod nelegal cu nerspectarea

ORDONANȚA nr. 71 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local. Potrivit acestui act normativ, nivelul prețurilor și/sau al tarifelor pentru plata serviciilor de administrare a domeniului public se fundamentează pe baza costurilor de producție și exploatare, a costurilor de întreținere și reparații, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, a ratelor pentru restituirea creditelor, a dobânzilor aferente împrumuturilor contractate, a obligațiilor ce deriva din contractul de delegare a gestiunii și include o cota pentru crearea resurselor necesare dezvoltării și modernizării infrastructurii edilitar-urbane, precum și profitul operatorului.

Metodologia de fundamentare a nivelului prețurilor și tarifelor, precum și cea de aprobare a acestora se vor stabili, în condițiile legii, prin hotărâre a autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale, cu respectarea principiului autonomiei locale.

Consiliul local Turda nu a aprobat anterior nici metodologia de fundamentare și nici metodologia de aprobare a tarifelor, deși serviciul de parcări publice intră sub incidența OG 71/2002.

Dacă HCL 265/2022 va fi anulată de instanță, lucru care s-ar putea finaliza cel mai devreme în toamna anului 2023, atunci administrația locală va fi obligată să returneze banii încasați în plus pentru parcări.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.