Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Mișcarea Populară (PMP) atacă majorarea tarifelor de parcare de la Turda, aprobate printr-o hotărâre a Consiliului Local, luată la finalul lunii decembrie 2022.
Acțiunea de contestare și anulare a Hotărârii Consilliului Local Turda 265/2022 va fi atacat în insatanță atât de USR cât și consilierii locali ai acestui partid politic dar și de către consilierii locali ai PMP.
Atacarea actului administrativ local a demarat săptămâna trecută cu procedura obligatorie din punct de vedere legal, al plângerii prealabile. Suplimentar s-a cerut Prefecturii Cluj demararea procedurii de control al legalității. Potrivit legii contenciosului administrativ, dacă se dorește anularea unui act ilegal și care crează prejudicii, înainte de a merge în instanța de judecată, trebuie ca actul să fie contestat în scris prin adresă în fața autorității care l-a emis. Primăria Turda urmează să se pronunțe asupra contestației.
Separat de partidele politice, alți cinci turdeni au contestat hotărârea Consiliului Local, privind parcările.
Contestatarii susțin că hotărârea Consiliului Local Turda a fost adoptată în mod nelegal cu nerspectarea
ORDONANȚA nr. 71 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local. Potrivit acestui act normativ, nivelul prețurilor și/sau al tarifelor pentru plata serviciilor de administrare a domeniului public se fundamentează pe baza costurilor de producție și exploatare, a costurilor de întreținere și reparații, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, a ratelor pentru restituirea creditelor, a dobânzilor aferente împrumuturilor contractate, a obligațiilor ce deriva din contractul de delegare a gestiunii și include o cota pentru crearea resurselor necesare dezvoltării și modernizării infrastructurii edilitar-urbane, precum și profitul operatorului.
Metodologia de fundamentare a nivelului prețurilor și tarifelor, precum și cea de aprobare a acestora se vor stabili, în condițiile legii, prin hotărâre a autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale, cu respectarea principiului autonomiei locale.
Consiliul local Turda nu a aprobat anterior nici metodologia de fundamentare și nici metodologia de aprobare a tarifelor, deși serviciul de parcări publice intră sub incidența OG 71/2002.
Dacă HCL 265/2022 va fi anulată de instanță, lucru care s-ar putea finaliza cel mai devreme în toamna anului 2023, atunci administrația locală va fi obligată să returneze banii încasați în plus pentru parcări.