foto: Familia primarului Cristian Matei pregătită să prospere din afaceri imobiliare ”de oportunitate”
Primăria Turda rezolvă cu eficiență cererile de urbanism, în special cele care sunt formulate de cei care sunt parteneri cu familia primarului Turzii.
Un astfel de caz este cel al investiției imobiliare propusă la capătul străzii Gheroghe Barițiu, de către dezvoltatorul Vlad Pașca și firma Avip Promedia din Câmpia Turzii.
Firma Avip urmează să construiască un cartier numit Nova Potaissa, situat în continuarea străzii Gh Barițiu din Turda. În același timp firma Avip face afaceri imobiliare cu firma Easy Clean Master srl la care e asociată Dorina Matei, soția primarului Turzii, fiica primarului și nevasta lui Paul Sârbu, președintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local.
Mai jos aveți povestea unor investiții imobiliare ”de oportunitate”, care dacă sunt finalizate, vor ajunge la peste 2.5 milioane euro.
Rămâne de văzut dacă până la alegerile din 2024, Consiliul Local Turda va considera să oportun să extindă intravilanul Turzii cu viitorul teren cumpărat de firma familiei Matei.
Municipiul Turda anunța în 29 decembrie 2022 că este în derulare procedura de elaborare și aprobare a unui PUZ prin care un teren de circa 39.000 de mp urmează să fie scos din circuitul agricol și introdus în intravilanul municipiului Turda. Terenul este amplasat în continuarea străzii Gheorghe Barițiu din Turda iar cererea a fost formulată de către firma Avip Promedia srl, deținută de Vlad Pașca.
În 21 septembrie 2022, înregistrează cererea 27451/224 pentru emiterea avizului arhitectului-șef. Avizul este emis în 10.11.2022, la doar o zi după ce Comisia tehnică de amenajarea a teritoriului a avizat Planul urbanistic zonal.
La 29.11.2022, firma AVIP completează documentația și avizul final e obținut în 19.12. 2022. După doar patru zile, la 23.12.2022 este emis Raportuil de informare pentru consultarea publicului.
La 28 decembrie este redactat proiectul de hotărâre iar la 29 decembrie este publicat anunțul de consultare pentru actul normativ.
Practic, după ce a obținut avizul arhitectului șef al județului, redactarea proiectul de hotărâre și anunțul consultării publice au fost redactate într-o săptămână, în perioada 19-29 decembrie, chiar în perioada sărbătorilor. O viteză identică de soluționare a documentațiilor de urbanism a mai fost întâlnită în cazul spălătoriei auto a ginerului primarului Turzii, Bogdan Bobic.
În plus consultarea publică începe în 31 ianuarie, inainte de Revelion.
proiect-289-din-28-12-2022-2Miza, primei afaceri, estimată la 1.5 milioane de euro
”Imaginați-vă cine are puterea să transfere un teren agricol din extravilan în intravilan și care e miza afacerii. Nu e nimic ilegal aici, e vorba doar de oportunitate, dar cine stabilește oportunitatea? Politicienii, în acest caz Consiliul Local. Cumperi în extravilan cu 1-2 euro/mp iar prin transferul în intravilan ajungi la 25-27 de euro/mp. În Turda nu mai sunt terenuri cu 22 euro/mp. Așa, dacă controlezi Consiliul Local, ajungi să te îmbogățești. Doar că nu oricine poate transforma 47.000 de euro în 850.000 de euro”, explică un dezvoltatori imobiliar, consultat de Politică și Putere.
”Cei 39.0000 mp introduși în intravilan vor urca brusc la o valoarea de circa 850.000 de euro, brut. Proiectul prevede însă parcelarea în locuri de casă, spații de servicii, blocuri, așa că afacerea sare la 1, 5 milioane de euro în final. E doar o singură firmă acolo? E o interfață pentru alții din spate, cine știe?”, mai explică dezvoltatorul imobiliar.
Problema nu este co niște investitori, în speță Vlad Pașca și firma AVIP vor să construiască cartierul denumit Nova Potaissa. Problema e că multe alte persoane din Turda au documentațiile de urbanism blocate în Primăria Turda, așa cum rezultă din declarațiile unor oameni cu care Politică și Putere a discutat. ”Am stat doi ani cu documentele blocate la Urbanism iar arhitecta mea dădea din umeri. Era vina Primăriei, mi-a spus”, explică o femeie care a construit chiar de pe strada Gheorghe Barițiu și care e vecină cu noul dezvoltator imobiliar. Vecinii dezvoltatorului imobiliar au fost revoltați de rapiditatea cu care s-au rezolvat actele, față de cei doi ani de așteptare la care a fost supusă. În plus, aceșita și-au introdus utilitățile pe banii lor. Acum, e un proiect ca în zonă să fie extinsă rețeaua de canalizare și apă, pe bani europeni.
Asociat cu nevasta primarului și prieten cu președintele Comisiei de Urbanism
Întâmplător sau nu, Vlad Pașca (care e membru USR) face afaceri cu Dorina Matei, nevasta primarului Turzii. Vlad Pașca este și prieten cu Paul Sârbu, președintele Comisiei de Urbanism a Consililui Local Turda. De altfel firma la care Paul Sârbu era asociat până la preluarea mandatului de Consilier Local, LSS Consulting este firma care a elaborat PUZ-ul pentru terenul de pe strada Barițiu.
Să subliniem pentru claritate. Aceste conexiuni nu sunt dovada unor infracțiuni ci descriu doar o stare de fapt.
Vlad Pașca și Dorina Matei sunt legați într-un alt business. Firma Easy Clean Master srl a Dorinei Matei, la care este administrator Bogdan Bobic a cumpărat împreună cu AVIP Promedia SRL un alt teren, situat pe același drum, spre Săndulești, imediat după drumul Cimentului.
În Easy Clean Master srl sunt asociate Dorina Matei, Oana Matei (fiica primarului) și Lidia Ancuța Sârbu (soția președintelui Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Turda, Paul Sârbu), fiecare cu câte 40 de părți sociale.
Cele două firme au plătit pentru suprafața de circa 28.000 mp o sumă de 2 eurp/mp, pentru terenul din extravilan. transferul dreptului de proprietate face obiectului unui proces de succesiune la Judecătoria Turda, care urmează să se pronunțe în Dosarul 2263/328/2022.
Este de așteptat pasul următor, acela în care PNL prin consilierii locali vor considera ”oportun” să introducă și cele 28.000 de lei de în intravilanul municipiului Turda, după modelul PUZ-ului de 39.000 de metri pătrați O astfel de mutare va urca valoarea terenului de la circa 47.000 de euro la 616.000 euro, brut.
”Aplicați aceeași metodă ca la proiectul care urmează să fie votat acum : parcelare, construirea de blocuri și ajungeți de la 616.000 euro, valoarea terenului, la circa 1.2 milioane de euro. Cele două afaceri însumate ajung la circa 2.5 milioane de euro, odată finalizate”, mai completează dezvoltatorul imobiliar.
Prin astfel de operațiuni imobiliare, familia primarului Cristian Matei se îmbogățește. Procedurile sunt în aparență legale, deoarece nu e interzis să cumperi teren și să ceri, ca orice cetățean de rând introducerea suprafețelor în intravilan, printr-un puz. Doar că introducerile în intravilanul unei localități sunt cu seriozitate evaluate. Odată introduse în intravilan, acele proprietăți imobiliare trebuie să beneficieze investiții în utilități și servicii publice. Desigur, Turda trebuie să se dezvolte iar dacă tot trebuie să se extindă de ce nu s-ar extinde exact în direcția în care familia primarului Turzii cumpără teren. Coincidență și oportunitate.
”Totuși, nu oricine ajunge să bage terenuri în intravilan cu hectarele. Pentru asta mai trebuie să ai și voturile din Consiliul Local. Ei le au, deoarece controlează politic Consiliul Local”, mai explică sursa Politica si Putere
Aceasta nu a exclus posibilitatea ca terenul să fi fost cumpărat pentru un alt parc fotovoltaic, caz în care va fi păstrat în extravilan, cel puțin o vreme.
Dacă Consiliul Local crede că ”e oportun” să se mărească extravilanul Turzii, atunci extravilanul Turzii se mărește. Iar în Consiliul Local majoritatea e formată din 10 consilieri PNL controlați politic de primarul Turzii, care e președintele PNL Turda. Adăugați și cei doi consilieri UDMR care susțin actuala administrație.
Din acest punct de vedere, campania electorală viitoare e extrem de importantă pentru familia politică a primaruluI Turzii. Asigurarea unui viitor mandat pentru Cristian Matei vine la pachet cu prosperitate pentru primar și familia acestuia.
Apare pe bună dreptate întrebarea ce am avea împotriva unui noi cartieri de locuințe. În principiu nimic, doar că dezvoltarea urbană se face programat și predictibil. De ce s-ar extinde municipiul Turda cu cartiere spre Săndulești și nu s-ar extinde spre Aiton sau Băi-Hărcana-Câmpia Turzii? Să fie achizițiile funciare ale familie Matei o parte a răspunsului?
Politică și Putere a adresa un set de întrebări devoltatorului imobiliar
- Dacă în proiectul Nova Potaissa, de pe str. Gheroge Barițiu are vreo formă de asociere cu Dorina, Matei, Bogdan Bobic, Paul Sârbu sau oricare din firmele acestora
- Cum comentează acuzațiile unor persoane din serviciul juridic și serviciul urbanism, potrivit cărora avizarea documentației s-a făcut rapid, ca urmare a unor intervenții ale conducerii Primăriei Turda, inclusiv cu intervenția președintelui Comisiei de Urbanism
- Cum comentează zvonurile că firma Avip este doar o interfață pentru a masca interesele imobiliare ale familiei primarului Turzii.
Nu a existat un răspuns oficial la întrebările puse.