Administrația locală de la Turda a înregistrat un excedent bugetar de circa 38 de milioane de lei, bani primiți sub formă de prefinanțare pentru proiectele europene. Suma este una imensă pentru o administrație locală care se laudă cu un ritm susținut de lucru în modernizarea orașului.
Suma e echivalentul bugetului local de investiții calculat pentru patru ani de zile, luând în considerare faptul că Municipiul Turda își permite să aloce din fondurile proprii doar circa 9 milioane de lei pentru secțiunea de dezvoltare (noi investiții).
Excedentul provine din secțiunea de investiții (dezvoltare) și reprezintă diferența dintre veniturile secțiunii de dezvoltare, pe de o parte, și suma plăților efectuate și a plăților restante, pe de altă parte.
Practic, administrația locală de la Turda nu a fost în stare să cheltuie cei 38 de milioane de lei deși erau primiți pentru modernizarea orașului. Asta înseamnă că nu au fost efectuate la timp lucrările din proiectele europene angajate.
”Aș dori să precizați care este sursa acestor sume”, a întrebat consilierul local Cristian Pop (PSD) în ședința extraordinară a Consilui Local din 17.01.2023. Conducerea Primăriei Turda nu a putut preciza exact care sunt proiectele europene întârziate, dar a precizat că sunt toate proiectele cu excepția celor finanțate prin Programului Operațional Capacitate Administrativă.
Rezultă astfel că municipalitatea înregistrează întârzieri la toate proiectele cu finanțarea europeană din oraș, la care se fac lucrări.
Administrația locală nu a clarificat cât de serioase sunt întârzierile în derularea proiectelor europene și nici care sunt cauzele excedentului, dacă e vorba de lucrări ne-efectuate sau e vorba de lucrări nerecepționate. Pot fi și motive obiective care să genereze întârzierile, precum proceduri întârziate de atribuire a lucrărilor, dificultăți în procedura de achiziții publice.
Politică și Putere a publicat recent avertismentele unor specialiști în drumuri și poduri care au avertizat, spre exemplu, că lucrările în cadrul proiectelor finanțate prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă nu pot fi recepționate din cauza calității proaste a lucrărilor.
Consiliul Local Turda a aprobat reutilizarea excedentului bugetar în bugetul anului 2023. Practic banii necheltuiți în 2022, sunt mutați să fie cheltuiți în același scop, în 2023, pentru că Legea finanțelor publice nu permite să fie mutați la alte cheltuieli.